Politiek
EO

Buma wijst 'klimaatformatie' met Klaver af

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Buma wijst 'klimaatformatie' met Klaver af

"Ik ga niet in een achterkamer zitten. GroenLinks moet maar kijken of ze de plannen steunen. Ik geloof niet in een 'klimaatformatie'." Zo reageert CDA-leider Sybrand Buma in Dit is de Dag op het voorstel van GroenLinks-leider Jesse Klaver om mee te praten over het vormgeven van klimaatbeleid. "Ik heb geformeerd met Klaver en dat was weinig succesvol."

Vandaag kondigde het kabinet nieuwe maatregelen aan om de tegenvallende resultaten van het concept-klimaatakkoord te corrigeren. Zo wordt de energiebelasting voor huishoudens verlaagd en komt er een CO2-heffing voor bedrijven. Een vurige wens van de linkse oppositiepartijen gaat zo in vervulling. Sybrand Buma was er echter niet verrast over, want de coalitie was al weken in overleg. "Voor mij was het belangrijk dat de energierekening omlaag gaat", zegt Buma. "Wij hadden ook wensen rond een eerlijker verdeling van lasten."

CO2-heffing

Het CDA was aanvankelijk echter geen voorstander van een CO2-heffing voor bedrijven, maar uit de analyses van de planbureau’s blijkt dat het plan uit het concept-klimaatakkoord met een boetesysteem niet werkt. Inmiddels is Buma ook overtuigd van de noodzaak van een heffing. "Het boetesysteem was veel te onduidelijk. Ik denk ook dat er een kans is dat de opgave van 49 procent CO2-reductie nu haalbaarder is. En een CO2-heffing past ook bij de analyse dat de industrie er een tandje bij moet doen."

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is nog steeds bang dat een CO2-heffing leidt tot het verlies van banen en het vertrek van bedrijven. Ook Buma wil dat voorkomen: "De CO2-heffing moet een faire heffing worden. En de opbrengst moet aan verduurzaming voor bedrijven besteed worden. De CO2-heffingsplannen van de PvdA en GroenLinks gaan skyhigh. Ik wil voorkomen dat de banen vertrekken."

Sybrand Buma over het klimaatakkoord en verkiezingen

Ster advertentie
Ster advertentie