appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

Waarom een tv-debat over Provinciale Statenverkiezingen met landelijke kopstukken?

ANP
vrijdag 8 maart 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Ondanks dat het draait om de Provinciale Statenverkiezingen debatteerden gisteravond de landelijke kopstukken met elkaar in het RTL-Verkiezingsdebat. "Wij zijn een landelijk medium. Moeten wij een debat organiseren met iemand uit Groningen tegenover iemand uit Zeeland en Limburg? Dat gaat gewoon niet", zegt debatleider Frits Wester in Spraakmakers

Debatleider Frits Wester over het RTL-Verkiezingsdebat

Debatten over het klimaat, welvaart, migratie en traditie passeerden gisteravond de revue in het tv-debat onder leiding van politiek verslaggever Frits Wester. De twee uur durende uitzending wist 938.000 kijkers te trekken. 

Dat regionale lijsttrekkers ontbraken, vindt Wester, die zegt moe te worden van deze discussie, niet verwonderlijk. De debatleider vermoedt dat de gemiddelde Nederlander deze lijsttrekkers niet eens zou herkennen. "Daarnaast voeren landelijke lijsttrekkers campagne door heel het land."

Deze verkiezingen kunnen echt het verschil gaan maken voor het kabinet

Frits Wester

En het mogen dan wel Provinciale Statenverkiezingen zijn, volgens Wester is de uitslag wel degelijk belangrijk voor de landelijke politiek. Zo kiezen de leden van de Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer. "Dat kan echt het verschil gaan maken voor het kabinet", zegt Wester. 

Zwarte Piet

Tijdens het debat weigerde PvdA-leider Lodewijk Asscher te discussiëren over een stelling rondom Zwarte Piet en Oud en Nieuw. "Dit slaat gewoon nergens op", zei de PvdA-leider zichtbaar geërgerd. "Op 20 maart gaat het niet over Zwarte Piet en Oud en Nieuw."

Een terechte opmerking, aldus politiek commentator Kees Boonman. "Zwarte Piet was een faux pas", blikt hij terug. 

"Het was meer een symbool voor het thema identiteit", reageert debatleider Wester. "Het ging over de identiteit van Nederland en helemaal niet zozeer over Zwarte Piet an sich." Om daar aan toe te voegen: "Iedereen maakt zich er wel ongelooflijk druk om. Het speelt ook in de provincie."

Stand.nl: De campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen gaat te veel over landelijke thema’s

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1