appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Vroege Vogels in 30 minuten

De hoogtepunten uit de wekelijkse radio-uitzending van Vroege Vogels, samengevat in een half uur. Op een rijtje gezet en gepresenteerd door Henny Radstaak / Katinka Rus.

Podcast afleveringen

#11 vogel is architect, varken verjaagt gans, vroege grutto's, waterschapsverkiezingen.

maandag 18 maart 2019, 14:23 uur

Download

Waarom mag je vogels echte bouwkundigen noemen? Hoe wil je je ethiek? - kun je nu ook aan varkens vragen. Vroege grutto's in het Vogeltrekjournaal. Waarom zijn de waterschapsverkiezingen zo belangrijk voor de natuur?

#10 mediterraan draaigatje, Paulien Cornelisse en mos, burgers maken zelf natuur, DNA sequencing

woensdag 13 maart 2019, 14:27 uur

Download

Het mediterraan draaigatje is bezig met een opmars in Nederland. Waarom is cabaretière Paulien Cornelisse zo gefascineerd door mos? Burgers doen zelf wat de overheid nalaat: natuur kopen. De column van Ons Blom, en wat is DNA-sequencing?

#9 boomkruiper is huiskruiper, waar is de mol?, huilen bij kraanvogels, wateraap

maandag 4 maart 2019, 14:58 uur

Download

Moeten wede boomkruiper voortaan niet huiskruiper gaan noemen? Waarom weten we zo weinig over mollen? Huilen bij een vlucht kraanvogels. En: stammen we af van de wateraap?

#8 start vogeltrekjournaal, saaie en bruine eenden, 5500 walvisbotten, nieuwe hulstvlieg

maandag 25 februari 2019, 14:43 uur

Download

In het Vogeltrekjournaal volgen we de miljoenen vogels die in het voorjaar van het zuiden naar het noorden verhuizen om te gaan broeden. Hoe hou je al die saaie, bruine vrouwtjeseendensoorten uit elkaar? Walvisbotten groeien Texelse visser boven het hoofd en de Japanse hulstvlieg is een nieuwe vliegensoort voor Nederland.

#7 leren zingen, mammoet in je garage, het onbekende Waddeneiland, miljoenen voor onderwaternatuur

maandag 18 februari 2019, 17:44 uur

Download

Waarom moet de ene vogel elk voorjaar opnieuw leren zingen en de andere niet? Bart Schenning heeft een wel heel bijzonder dier thuis, de column van Koos Dijksterhuis, met de reisgids in de hand naar het onbekende Waddeneiland, 8,5 miljoen euro voor onderwaternatuur.

#6 bange of stoere koolmezen, lente onder water, roofbouw en kaalkap, moeilijke meeuwen

maandag 11 februari 2019, 15:25 uur

Download

Bange of stoere koolmezen in de tuin, de lente is onder water al lang begonnen, hoe houd je al die krijsende meeuwen uit elkaar, de column van Jelle Reumer en pleegt Staatsbosbeheer kaalkap en roofbouw in z'n bossen?

#5 piemelkrieltje, pingoruïne, Hedwigepolder, scholieren voor klimaat

maandag 4 februari 2019, 15:27 uur

Download

Het piemelkrieltje en z'n soortgenoten, wat is een pingoruïne?, scholieren de straat op voor klimaatbeleid en hoe komt de Hedwigepolder eruit te zien?

#4 waterkever, vogelslaapplaats, co2-heffing, tuinvogeltelling

maandag 28 januari 2019, 16:08 uur

Download

Nieuwe soort waterkever gevonden, het geluid van duizenden vogels op weg naar hun slaapplek, hoe zit het met de CO2-heffing? en de resultaten van de Tuinvogeltelling

#3 winterbroeders, vislift, bladvlooien en bomenkap

maandag 21 januari 2019, 13:22 uur

Download

In mei leggen alle vogels een ei: niet waar, een lift voor vissen, bladvlooien zijn geen vlooien en boomverzorger weigert gezonde bomen te kappen

#2 ooievaars, onderbroeken, sociale windmolens, natuurgeluiden

maandag 14 januari 2019, 15:43 uur

Download

Ooievaars met vliegschaamte, onderbroeken begraven voor de wetenschap, 'sociale' windmolens, miljoenen natuurgeluiden in een database

#1 Wat doen we met de wolf?

maandag 7 januari 2019, 21:12 uur

Download

Sinds januari heeft de wolf zich officieel gevestigd in Nederland. Goed voor de natuur, maar niet iedereen is blij met de terugkeer van het roofdier.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1