appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume

Vroege Vogels in 30 minuten

De hoogtepunten uit de wekelijkse radio-uitzending van Vroege Vogels, samengevat in een half uur. Op een rijtje gezet en gepresenteerd door Henny Radstaak / Katinka Rus.

Podcast afleveringen

#20 grote karekiet, droogte, bijenzwermen, egelsnelweg, insectenonderzoek

maandag 20 mei 2019, 12:57 uur

Hoe gaat het met de net uit Afrika teruggekeerde grote karekiet? Sommige planten profiteren juiste van de droogte, wat moet je doen als er een zwerm bijen in je tuin landt? De start van een bijzonder insectenonderzoek en leg een egelsnelweg aan in je tuin!

#19 Jaar van de wulp, vogel schakelt windmolens uit, Prentenboek en stadspaardebloem

maandag 13 mei 2019, 12:21 uur

Jaar van de wulp, zeearend legt windmolenpark stil, de column van Kees Moeliker, sporen zoeken met het Prentenboek en onderzoek naar stadspaardebloem

#18 Het Nationaal Vogelconcert!

maandag 6 mei 2019, 13:27 uur

Een extra lange aflevering, waarin voornamelijk de vogels aan het woord komen. Begin mei is de piek van de vogelzang. Je hoort de vogels wakker worden op vijf verschillende plekken in Nederland: bos, weide, duinen, stad en moeras.

#17 trekvogels tellen, baggerblokjes, column Jean-Pierre Geelen, 6.852 vogels.

maandag 29 april 2019, 13:17 uur

Trekvogels tellen bij Breskens, hoe je met afval uit de natuur iets nuttigs kan doen, eerstelingen op de fenolijn, de column van Jean-Pierre Geelen en de verhalen van 6.852 vogels in één boek.

#16 grutto Madrigalejo, bosbescherming Madagaskar, antieke aalscholverring

maandag 22 april 2019, 19:27 uur

De lotgevallen van grutto Madrigalejo, de column van Jelle Reumer, Nederlander beschermt bos op Madagaskar en de bijzondere vondst van een aalscholverring uit 1932.

#15 bij vs. bij, onderbroeken opgraven, nieuwe wesp, Shell voor de rechter.

maandag 15 april 2019, 13:08 uur

Honingbij concurreert sterker dan gedacht met wilde bij, we gaan begraven onderbroeken na drie maanden weer uit de bodem halen, student ontdekt een nieuwe schildwespensoort voor Nederland, en welke kans maakt Milieudefensie in de rechtszaak tegen Shell?

#14 verwoestende letterzetter, verdwaalde Pallas boszanger, ribkwalanus, gif in koeienmest,

maandag 8 april 2019, 14:40 uur

De letterzetter verwoest complete sparrenbossen, een verdwaalde Pallas boszanger in Haarlem, Dolf Jansen over de anus van de ribkwal en zijn bestrijdingsmiddelen in koeienmest oorzaak van de achteruitgang van weidevogels?

#13 hitsige heikikkers, alles over kikkerdril, scholeksters op het dak, duurzame jonge boeren

maandag 1 april 2019, 12:36 uur

Hitsige heikikkers kleuren blauw, alles wat je moet weten over kikkerdril, scholeksters broeden steeds vaker op daken; hoe kan je ze een handje helpen? En gaan jonge boeren voor duurzame landbouw?

#12 reeën, ooievaar, zieke merel, zeekoeten en kernenergie

maandag 25 maart 2019, 15:04 uur

Waarom Bas Worm reeën kijken spannender vindt dat een voetbalwedstrijd, een unieke waarneming bij het Naardermeer, de column van Bibi Dumon Tak, de ophef over zeekoetensterfte blijkt overtrokken en na 40 jaar actievoeren is het voor Peer de Rijk wel gedaan met kernenergie.

#11 vogel is architect, varken verjaagt gans, vroege grutto's, waterschapsverkiezingen.

maandag 18 maart 2019, 14:23 uur

Waarom mag je vogels echte bouwkundigen noemen? Hoe wil je je ethiek? - kun je nu ook aan varkens vragen. Vroege grutto's in het Vogeltrekjournaal. Waarom zijn de waterschapsverkiezingen zo belangrijk voor de natuur?

#10 mediterraan draaigatje, Paulien Cornelisse en mos, burgers maken zelf natuur, DNA sequencing

woensdag 13 maart 2019, 14:27 uur

Het mediterraan draaigatje is bezig met een opmars in Nederland. Waarom is cabaretière Paulien Cornelisse zo gefascineerd door mos? Burgers doen zelf wat de overheid nalaat: natuur kopen. De column van Ons Blom, en wat is DNA-sequencing?

#9 boomkruiper is huiskruiper, waar is de mol?, huilen bij kraanvogels, wateraap

maandag 4 maart 2019, 14:58 uur

Moeten wede boomkruiper voortaan niet huiskruiper gaan noemen? Waarom weten we zo weinig over mollen? Huilen bij een vlucht kraanvogels. En: stammen we af van de wateraap?

#8 start vogeltrekjournaal, saaie en bruine eenden, 5500 walvisbotten, nieuwe hulstvlieg

maandag 25 februari 2019, 14:43 uur

In het Vogeltrekjournaal volgen we de miljoenen vogels die in het voorjaar van het zuiden naar het noorden verhuizen om te gaan broeden. Hoe hou je al die saaie, bruine vrouwtjeseendensoorten uit elkaar? Walvisbotten groeien Texelse visser boven het hoofd en de Japanse hulstvlieg is een nieuwe vliegensoort voor Nederland.

#7 leren zingen, mammoet in je garage, het onbekende Waddeneiland, miljoenen voor onderwaternatuur

maandag 18 februari 2019, 17:44 uur

Waarom moet de ene vogel elk voorjaar opnieuw leren zingen en de andere niet? Bart Schenning heeft een wel heel bijzonder dier thuis, de column van Koos Dijksterhuis, met de reisgids in de hand naar het onbekende Waddeneiland, 8,5 miljoen euro voor onderwaternatuur.

#6 bange of stoere koolmezen, lente onder water, roofbouw en kaalkap, moeilijke meeuwen

maandag 11 februari 2019, 15:25 uur

Bange of stoere koolmezen in de tuin, de lente is onder water al lang begonnen, hoe houd je al die krijsende meeuwen uit elkaar, de column van Jelle Reumer en pleegt Staatsbosbeheer kaalkap en roofbouw in z'n bossen?

#5 piemelkrieltje, pingoruïne, Hedwigepolder, scholieren voor klimaat

maandag 4 februari 2019, 15:27 uur

Het piemelkrieltje en z'n soortgenoten, wat is een pingoruïne?, scholieren de straat op voor klimaatbeleid en hoe komt de Hedwigepolder eruit te zien?

#4 waterkever, vogelslaapplaats, co2-heffing, tuinvogeltelling

maandag 28 januari 2019, 16:08 uur

Nieuwe soort waterkever gevonden, het geluid van duizenden vogels op weg naar hun slaapplek, hoe zit het met de CO2-heffing? en de resultaten van de Tuinvogeltelling

#3 winterbroeders, vislift, bladvlooien en bomenkap

maandag 21 januari 2019, 13:22 uur

In mei leggen alle vogels een ei: niet waar, een lift voor vissen, bladvlooien zijn geen vlooien en boomverzorger weigert gezonde bomen te kappen

#2 ooievaars, onderbroeken, sociale windmolens, natuurgeluiden

maandag 14 januari 2019, 15:43 uur

Ooievaars met vliegschaamte, onderbroeken begraven voor de wetenschap, 'sociale' windmolens, miljoenen natuurgeluiden in een database

#1 Wat doen we met de wolf?

maandag 7 januari 2019, 21:12 uur

Sinds januari heeft de wolf zich officieel gevestigd in Nederland. Goed voor de natuur, maar niet iedereen is blij met de terugkeer van het roofdier.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1