The Presidential Podcast
VPRO

#92 - De Ranchi Baby’s – een koloniale erfenis

  1. Podcastschevron right
  2. The Presidentia ...chevron right
  3. #92 - De Ranchi Baby’s – een koloniale erfenis

wo 5 oktober 2022

Deze week in DOCS de eerste aflevering van een nieuwe podcast: De Ranchi Baby’s – een koloniale erfenis. In deze podcast gaat Joost Wilgenhof op zoek naar de 37 baby’s die vlak na de onafhankelijkheid van Indonesië midden op zee werden geboren aan boord van stoomschip de Ranchi. KNIL militairen en hun gezinnen voeren in 1950 met de Ranchi naar Nederland. Zij moesten Indonesië in allerijl verlaten. Zij woonden vaak al generaties lang in de kolonie Nederlands-Indië en veel van hen waren nooit in Nederland geweest. In de podcast spoort Joost Wilgenhof alle Ranchibaby’s op. Met welke koloniale erfenis zijn de kinderen – nu in de zeventig – opgescheept?

Ook volgt Wilgenhof historicus Esther Captain, die in opdracht van de Nederlandse overheid meewerkt aan het onderzoek Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië. Esther komt terecht in een debat dat lijkt op een loopgravenoorlog en wordt geconfronteerd met haar familiegeschiedenis.

Vandaag in DOCS de eerste aflevering: Martin Esser – sieraad en litteken.

De Ranchi Baby’s – een koloniale erfenis is een podcast van Joost Wilgenhof, muziek: Mark Alberto, eindredactie: Emmie Kollau, eindredactie vanuit de NTR: Ottoline Rijks, productie: Tijl Akkermans, sound design: Arno Peeters, scheepsjournaal door Bert Kommerij.

De Ranchi Baby’s is een Stichting Autres Directions en Aldus’ productie voor NTR en NPO Radio 1. Mede mogelijk gemaakt door het NPO-fonds en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. 

Wil je meteen doorluisteren? Dat kan www.nporadio1.nl/podcasts/de-ranchi-babys of kijk in je favoriete podcastapp. 

DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO.
Presentatie: Mina Etemad
Meer informatie: 2docs.nl/docs
vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl