appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Radio Doc

Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.

Podcast afleveringen

Radio Doc: Opgejaagd # 3. Ik tel tot drie? | 18-02-2018

Download

Opgejaagd # 3. Ik tel tot drie?: Inde 8-delige podcast Opgejaagd zoekt Jennifer Pettersson naar de oorzaken en gevolgen van systeemfouten in de Nederlandse kinderopvang en het basisonderwijs. De eerste drie delen worden uitgezonden in Radio Doc. Vandaag neemt ze een kijkje bij de kleuters.Wat gebeurt er tijdens een normale schooldag in een kleuterklas en hoe normaal is dat eigenlijk? Met humor en afgrijzen kijkt Jennifer mee tijdens een doodgewone dag in groep 1/2, waar de juf haar aandacht moet verdelen tussen kotsende kleuters en de rest van de kinderen. De kinderen leren ijzeren discipline en oefenen zich in wachten, maar wat leren ze eigenlijk nog meer en hoeveel vrijheid hebben ze om vrij te spelen? Neuropsycholoog Jelle Jolles en orthopedagoog Sieneke Goorhuis-Brouwer geven hun ongezouten commentaar op het Nederlands kleuteronderwijs.

Radio Doc: Opgejaagd # 2. Een veredelde parkeerplaats | Plots - Naar bed | 11-02-2018

Download

Opgejaagd # 2. Een veredelde parkeerplaats: Hoe ziet ons onderwijssysteem en de kinderopvang eruit als je kijkt door de ogen van iemand uit Scandinavië? Documentairemaker Jennifer Pettersson woont al 20 jaar in Nederland en voelde zich hier altijd thuis. Maar sinds ze kinderen heeft, is dat veranderd. Nu twijfelt ze of ze niet beter terug kan gaan naar Zweden. Vandaag aflevering 2 van Opgejaagd.Jennifer blijft steeds langer hangen op de school van haar oudste dochter, omdat de juf het niet alleen aan lijkt te kunnen. Maar je blijkt niet uit Zweden te hoeven komen om je te verbazen over het Nederlandse systeem. Jennifer spreekt moeders uit alle windstreken die op haar verhaal reageerden en die bijna even verbijsterd zijn over hoe het hier geregeld is als over het feit dat de meeste ouders het klakkeloos lijken te accepteren. Met verhalen over het kinderdagverblijf als plek waar we onze kinderen tijdelijk parkeren en een moeder die haar topfunctie opgeeft om de educatie van haar kind dan maar zelf te doen. - Plots - Naar bed: Sommige problemen in het leven zijn onoplosbaar en sommige gaten zijn niet op te vullen. Maar wie inventief is, legt zich niet zomaar neer bij een existentiële crisis. Om de pijn en de leegte te bestrijden gebruikt Zwaantien Stoker een eenvoudig hulpmiddel, verkrijgbaar bij elke Blokker, Hema of Wibra? Een kort verhaal door Esma Linnemann, dat eerder werd uitgezonden in de prijswinnende radioserie en podcast Plots.

Radio Doc: Opgejaagd #1. De Schoonmaakmoeder | Vensters | 04-02-2018

Download

Opgejaagd #1. De Schoonmaakmoeder: Hoe goed is het Nederlandse systeem van kinderopvang en basisscholen? Dat vraagt devan oorsprong Zweedse Jennifer Pettersson zich af in de 8-deligeserie Opgejaagd. Radio Doc zendt de komende weken de eerste drie delen uit van deze podcast.Sinds Jennifer kinderen heeft, voelt ze zich een vreemde in Nederland; het land waar baby's opgevangen worden door crèche-leidsters die immuun zijn voor huilgeluiden en waar kleuters dolblij mogen zijn meteen volle minuut aandacht van de juf. Ze vraagt zich af of ze niet beter terug kan gaan naar Zweden, wat in vergelijking met Nederland het paradijs lijkt voor ouders met jonge kinderen. Er is slechts één probleem: haar echtgenoot wil niet mee. - Vensters: \"Het is een soort kijkdoos, je kan helemaal naar binnen kijken.\" \"Het voelt alsof je lekker tv aan het kijken bent.\" Als je door het venster van je huis kijkt, wat zie je dan?  Documentairemaker Kenneth Berth, ging met die vraag voor het raam van 6 verschillende Amsterdammers zitten. Amsterdam is een plek waar je \"stukjes maatschappij voorbij ziet dwarrelen\" en \"kan wegdromen achter het roze licht\". \"Het leven komt hier voorbij.\"Maar in dereflectie van je raam, kan je ook soms jezelf zien. \"Iedere regenbui stopt ook weer, maar laat toch een klein laagje achter. Tot je op een gegeven moment denkt, die mevrouw mag haar ramen wel eens zemen.\" 6 verschillende ramen van 6 verschillende Amsterdammers met 6 verschillende uitzichten, dat is 'Vensters', een documentaire van Kenneth Berth. 

Radio Doc: De Redder van het Bildts | Interview Jennifer Pettersson | 28-01-2018

Download

De Redder van het Bildts: Als een gemeentelijke herindeling de streektaal het Bildts bedreigt, komt journalist Gerard de Jong in actie. Na de dood van zijn opa, hoofdredacteur van de Bildtse Post, heeft hij zich immers voorgenomen om goed voor de taal te zorgen. Gerard reist af naar Baskenland, waar hij andere strijders voor minderheidstalen ontmoet. Maar terug in Noordwest Friesland slaat de twijfel toe. Zitten de 6000 Bilkerts wel op Gerards enthousiasme te wachten? Een radiodocumentaire van Maartje Duin. Muziek: Roald van Oosten. Inhoudelijke adviezen: Bente Hamel en Gerrit Kalsbeek. Techniek: Alfred Koster. Eindredactie: Anton de Goede. Gemaakt met steun van het NPO Fonds.  - Interview Jennifer Pettersson: Interview met Jennifer Pettersson over haar nieuwe 8-delige podcast 'Opgejaagd'. Opgejaagd is een journalistieke zoektocht naar systeemfouten in de Nederlandse crèches en basisscholen. Tegelijk volgt de podcast het persoonlijke verhaal van de maker, Jennifer Pettersson, die twijfelt of ze Nederland niet moet verlaten als ze haar kinderen een fijne jeugd wil geven.

Radio Doc: Paula | Van God los - Afl: 2 | 21-01-2018

Download

Paula: Paula heeft een verstandelijke beperking en een psychische stoornis. Ze groeit op in de jaren zestig, een tijd met weinig toegespitste zorg. Die zorg ontbreekt ook omdat Paula niet in een hokje past: in vergelijking met de meeste andere 'zwakzinnigen' kan ze erg veel en is ze zich opvallend bewust van haar eigen beperkingen. Tegelijk heeft ze uitbarstingen die zelfs haar professionele verzorgers ontregelen. In de documentaire 'Paula' laat radiomaker Els Huver de gezinsleden van Paula terugblikken op de jeugd met hun zusje. Hun herinneringen schetsen een aangrijpend en haast magisch-realistisch beeld: van die tijd en van Paula. - Van God los - Afl: 2: Nederland wordt langzaamaan steeds minder religieus, blijkt uit onderzoek van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek. (documentairemaker) Luuk Heezen - zelf christelijk opgevoed - is daar een van de voorbeelden van. Toch sluimert er bij hem een heimwee naar sommige aspecten van dat geloof. In de serie Van God los zoekt hij uit of je die aspecten ook kunt ervaren als je niet langer in een god gelooft. Deel 2: De rol van de kunsten.

Radio Doc: Operatie Huisvader | Van God los - Afl: 1 | 14-01-2018

Download

Operatie Huisvader: Steven maakte jarenlang deel uit van de elitetroepen van het Belgisch Leger. Tot op een dag niets nog lukte. Door een posttraumatische stressstoornis werd hij op non-actief geplaatst. Zijn nieuwe missie: huisvader. 'Strijken is een deel van mijn missie. Ik doe dat gedetailleerd. Ik neem geen seconde rust. Het is mijn missie om huisvader te zijn.Maken dat de kinderen naar school gaan, dat ze boterhammen mee hebben, dat de afwas gedaan is 's avonds, de strijk, de was...'Alles wat hij doet, doet hij met de toewijding en de discipline van een militair.Maar 's nachts, wanneer er geen afleiding is, vindt het verleden zijn weg terug. 'Ik slaap heel slecht en ik droom elke nacht. Heel zware dromen. En als ik wakker word, zit die droom in mijn lichaam.''Operatie Huisvader' is een documentaire van de Belgische radiomakers Wederik De Backer en Lucas Derycke. - Van God los - Afl: 1: Nederland wordt langzaamaan steeds minder religieus, blijkt uit onderzoek van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek. Documentairemaker Luuk Heezen - zelf christelijk opgevoed - is daar een van de voorbeelden van. Toch sluimert er bij hem een heimwee naar sommige aspecten van dat geloof. In de serie Van God los zoekt hij uit of je die aspecten ook kunt ervaren als je niet langer in een god gelooft. Deel 1: De nuttige illusie  

Radio Doc: Wo ist mein Kind?! ? Over politiek gemotiveerde adoptie in de DDR | Korte golf | 07-01-2018

Download

Wo ist mein Kind?! ? Over politiek gemotiveerde adoptie in de DDR: In het voormalige Oost-Duitsland zijn duizenden ouders op zoek naar hun kinderen. Of kinderen zijn op zoek naar hun biologische ouders. De staat haalde ze uit elkaar, omdat het DDR-regime vond dat kinderen moesten worden opgevoed tot ordentelijke, volgzame ddr-staatsburgers. Ouders die niet loyaal waren aan het communistische systeem konden zonder vorm van proces hun kinderen worden afgenomen. Er gaan zelfs verhalen over dood verklaarde zuigelingen, die geadopteerd zijn door trouwe partijgenoten. Thrillerschrijfster en voormalig journalist Marjolijn Uitzinger schreef er een krimi over. Het Kind van de Kapster is fictie, maar gebaseerd op feiten. Katrin Behr schreef een boek gebaseerd op haar eigen ervaringen De dag dat de DDR mijn moeder meenam. Daarnaast heeft ze een vereniging opgericht voor slachtoffers van politiek gemotiveerde adopties. Samenstelling:Joost Wilgenhof - Korte golf: Korte Golf is de Vlaams-Nederlandse wedstrijd voor de beste podcast van 3 minuten. Dit jaar vond de 5e editie plaats. Iedereen mocht een hoorspel of een mini-documentaire insturen. Maar er waren wel drie voorwaarden: er moest een vreemde in voorkomen, het geluid van iets dat bruist moest te horen zijn én er moest een plant in de titel zitten. We laten in Radio Doc de 6 beste inzendingen horen, vergezeld van een kort interview met de makers. Vandaag hoort u de laatste twee. Tino Fella met 'Drinkbare Rozenpelargonium' en Yelena Schmitz met 'De jongen, de haag, het bankje'

Radio Doc: De wonderlijke avonturen van de familie Omerovic | 31-12-2017

Download

De wonderlijke avonturen van de familie Omerovic: Als Adi en Narcisa Omerovic tijdens de Balkanoorlog uit Sarajevo naar Nederland komen, hebben ze alles achter moeten laten. Toch weigeren ze hulp en willen ze ook geen vluchtelingenstatus. Dit is zo'n opmerkelijk besluit dat de vreemdelingendienst het in eerste instantie niet accepteert. Maar de familie Omerovic houdt voet bij stuk. Om hun zelfstandigheid, vrijheid en waardigheid te behouden,willen ze geen steun van de overheid. Na een lange strijd met de vreemdelingendienst, krijgt het gezin uiteindelijk toestemming om in Nederland te blijven buiten het asielzoekerscentrum. Maar het valt niet mee om hier op eigen kracht te overleven. Om rond te komen verkoopt Adi, die eigenlijk architect is, ijs aan junks bij perron nul. Zijn vrouw, die in Sarajevo een chique kledingzaak had, werkt aan de lopende band in de vleesfabriek.Als ze niks anders meer kunnen verzinnen, gaan ze donuts verkopen op het schoolplein.Najaren ploeteren weten ze hun leven eindelijk weer op orde te krijgen.Ze zijn zelfs zeer succesvol. Maar op een dag laten ze alles achter wat ze hebben opgebouwd, om weer helemaal opnieuw te beginnen. In twintig jaar maakt dit Bosnische gezin zoveel mee, dat je je nauwelijks kunt voorstellen dat het allemaal in één leven past.Een verhaal in negen hoofdstukken, gemaakt door Jennifer Pettersson en Jair Stein. Research: Ditteke Mensink, Tatjana Mirkovic en Esma Linnemann.Dit verhaal werd eerder uitgezonden in Plots, de 34-delige serie voor de VPRO Radio, die in 2013 de Zilveren Reissmicrofoon won.

Radio Doc: Waakhond van het woud | 17-12-2017

Download

Waakhond van het woud: Ondanks internationale afspraken om de ontbossing van de Braziliaanse Amazone te stoppen, gaat deze door voor de vleesindustrie. Buiten het feit dat het kappen structureel gepaard gaat met houtexploitatie en dierenleed worden de verschillende inheemse volkeren die al decennia in het gebied wonen op gewelddadige wijze gedwongen te verhuizen. De bevlogen criminoloog Tim Boekhout van Solinge probeert deze mensen te helpen met gevaar voor eigen leven en nauwelijks een budget.Mirjam van Biemen & Mijke van Wijk reisden met hem mee naar Brazilië

Radio Doc: Het Mannenprobleem | De Industrie - Afl.6 | 10-12-2017

Download

Het Mannenprobleem: Er is iets aan de hand met de mannen in Nederland. 'Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?' vraagt de een, terwijl de ander 'Nog meer voor mannen' doet. Enkelen luiden de noodklok: ze spreken van een gefeminiseerde maatschappij, en zien geen ruimte meer voor mannelijkheid in onze samenleving. Radiomaker Nikki Dekker vraagt zich af wat er hier precies op het spel staat. Wat verliezen we, als we mannelijkheid verliezen? Hoe voelt het om mannelijk te zijn en wat moet je ervoor doen? En wat is nou precies het mannenprobleem? Nikki gaat ten rade bij vrachtwagenchauffeur Martin, die zich nog ouderwets simpel tot zijn mannelijkheid verhoudt, en met lichte verbazing naar de veranderende wereld kijkt. Ze spreekt met striptekenaar Wide Vercnocke, die al jaren mannenlichamen tekent, over de kracht en het falen van de man. Schrijver Myrthe van der Meer geeft een duiding van de mannelijke manier van in de wereld staan, Melvin vertelt over zijn tijd tussen de onhoudbare jongens op het speciaal onderwijs, en transgender Maik reflecteert op de hokjes waar we steeds opnieuw in geduwd worden. - De Industrie - Afl.6: Een zesdelige radio-serie over wiettelers, coke-baronnen, xtc-koeriers en wat dies meer zij, die vertellen over de kick van hun illegale werk in de drugsindustrie - en de stress die dat met zich meebrengt.Interviews en presentatie: Mirka Duijn en Remy van den Brand.De Industrie bestaat uit een online interactieve documentaire, een tv-uitzending van Andere Tijden en een radio-/ podcastserie.
De Industrie is een co-productie van de VPRO en Submarine.

Radio Doc: Het Sinterklaaseffect | De Industrie - Afl.5 | 03-12-2017

Download

Het Sinterklaaseffect: Wat gebeurt er wanneer de waarheid aan het licht komt? In elk geval iets waardoor je anders tegen de wereld aan gaat kijken. Dit fenomeen laat zich omschrijven als het'Sinterklaas-effect'. Nu de pepernoten weer in de winkel liggen is het hoog tijd om de verbazende effect van deze leugen en vele anderen opnieuw tegen het licht te houden.Bente Hamel verzamelde verhalen over leugens en waagde zich aan het experiment om ze in de blender te doen en het geheel te laten mixen. Het resultaat:een programma over het moment van de waarheid. Een geluidscocktail vol ontregelende gedachten kronkels. - De Industrie - Afl.5: Een zesdelige radio-serie over wiettelers, coke-baronnen, xtc-koeriers en wat dies meer zij, die vertellen over de kick van hun illegale werk in de drugsindustrie - en de stress die dat met zich meebrengt.Interviews en presentatie: Mirka Duijn en Remy van den Brand.De Industrie bestaat uit een online interactieve documentaire, een tv-uitzending van Andere Tijden en een radio-/ podcastserie.
De Industrie is een co-productie van de VPRO en Submarine.

Radio Doc: De Industrie - Afl.4 | Hannah en Nika | 26-11-2017

Download

De Industrie - Afl.4: Een zesdelige radio-serie over wiettelers, coke-baronnen, xtc-koeriers en wat dies meer zij, die vertellen over de kick van hun illegale werk in de drugsindustrie - en de stress die dat met zich meebrengt.In aflevering vier is de hoofdrol voor Inge, die bakken met geldverdient als 'makelaar voor de wietindustrie'. Interviews en presentatie: Mirka Duijn en Remy van den Brand.De Industrie bestaat uit een online interactieve documentaire, een tv-uitzending van Andere Tijden en een radio-/ podcastserie.
De Industrie is een co-productie van de VPRO en Submarine. - Hannah en Nika: Radioportret van de 24-jarige dichteres Hannah van Binsbergen, jongste winnares ooit van de VSB-poëzieprijs2017 voor haar bundel Kwaad gesternte. Tom Rooduijn spreekt met haar over leven en werk en bezoekt voor de dichteres belangrijke locaties. Samen doen ze bij uitgeverij Vleugels een bundel verschijnen met in het Nederlands vertaalde gedichten van de door Van Binsbergen bewonderde Russische dichteres Nika Toerbina (1974 ? 2002).

Radio Doc: Het Martelinstrument | De Industrie - Afl.3 | 19-11-2017

Download

Het Martelinstrument: Het lijkt zo verdomde makkelijk: een gebogen buis met drie ventielen, meer is het niet. En toch is de trompet een berucht instrument, dat zich nauwelijks laat temmen. Om van de een naar de andere hoge noot te komen gaat het om minieme veranderingen in de opening van de lippen, soms minder dan een tiende van een millimeter.Tegelijk is er een grote stoot lucht nodig om die noot mogelijk te maken. En dus ligt het falen om de hoek. Bovendien klinkt het schelle geluid van een trompet overal doorheen. \"Zelfs een dove kan het horen.\" Trompetspel vergt daarom vooral durf. Nooit in paniek schieten, zelfs niet na een foutje. Toeslaan op het juiste moment. Niet voor niets staan de trompettisten op het conservatorium bekend als de 'Bokito-afdeling'.Trompettist Frank van der Poel raakte overspannen van de druk om altijd maximaal te presteren. En zat een paar jaar nogal depressief thuis.Uiteindelijk ontdekte hij dat er alleen een maximale inspanning op de trompet geleverd kon worden met een maximale ontspanning. Even afstand nemen, een wandelingetje, een kopje koffie, doet dan vaak wonderen. Eric Vloeimans deed dat al van nature. Hij was aanvankelijk helemaal niet zo talentvol. \"Ik kwam met hakken over de sloot door de toelating van het conservatorium, na eerst een keer te zijn afgewezen.\" Hij heeft zich nooit ingelaten met het mannetjesputters-wereld van de trompettisten maar vooral naar zijn kenmerkende geluid gezocht.De meeste trompettisten is dit niet gegeven. Ze blijven dag in dag uit door oefenen. Maar de trompet daagt hen uit. Amateur-trompettist Bart van Zutphen: \"Het is zo'n weerbarstig ding. Je oefent soms weken en komt totaal niet vooruit. En dan opeens is er die dag, kadootjes dag, dat alles lukt. Dat je de sterren van de hemel speelt.Dat je elke noot raakt. Voor die kadootjes dag doe ik het.\" Voorde documentaire 'Het martelinstrument' sprak radiomaker Jan Maarten Deurvorst met vele amateurs en professionele trompettisten over de aantrekkingskracht van de trompet en de pijnlijke pogingen om het gedroomde geluid uit het instrument te krijgen. - De Industrie - Afl.3: Een zesdelige radio-serie over wiettelers, coke-baronnen, xtc-koeriers en wat dies meer zij, die vertellen over de kick van hun illegale werk in de drugsindustrie - en de stress die dat met zich meebrengt.In deel 3 van deze serie is de hoofdrol voor JP, een berooide huisvader die graag een paar extra centen wilde verdienen en dus op zolder een wietplantage in elkaar timmerde. Interviews en presentatie: Mirka Duijn en Remy van den Brand.De Industrie bestaat uit een online interactieve documentaire, een tv-uitzending van Andere Tijden en een radio-/ podcastserie.
De Industrie is een co-productie van de VPRO en Submarine.

Radio Doc: De oppas en ik | De Industrie - Afl.2 | 12-11-2017

Download

De oppas en ik: Sinds de affaire rond filmproducent Harvey Weinstein lijkt er geen einde te komen aan de populariteit van de hashtag 'MeToo', die in maar liefst 85 landen trending is. Elke dag zijn er weer nieuwe acteurs, producenten, fotografen, ministers en cabaretiers die beschuldigd worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Soms, zoals bij Weinstein, gaat het om verkrachtingszaken. Maar in andere gevallen is veel minder duidelijk welke grens precies is overschreden. Dat zoveel verschillende gebeurtenissen op dezelfde stapel belanden, maakt de discussie er niet eenvoudiger op. Er is immers een groot grijs gebied tussen wat veel vrouwen 'seksueel geweld' noemen en wat sommige mannen bestempelen als 'aanstellerij'. Wat is het verschil tussen een aanranding en een onprettige seksuele ervaring? Niemand is het erover eens waar precies de grenzen liggen. Twee jaar geleden maakte radiomaker Nikki Dekker een documentaire over dit niemandsland, die genomineerd werd voor de prestigieuze Prix Europa. Vandaag laten we deze documentaire opnieuw horen. Over de vraag of het zin heeft om het verleden op te rakelen en over gebeurtenissen die eigenlijk geen naam mogen hebben, maar die toch blijvende gevolgen kunnen hebben voor zij die het meemaken. - De Industrie - Afl.2: Een zesdelige radio-serie over wiettelers, coke-baronnen, xtc-koeriers en wat dies meer zij, die vertellen over de kick van hun illegale werk in de drugsindustrie - en de stress die dat met zich meebrengt.In deel 2 van deze serie is de hoofdrol voor Bas, die vanuit zijn woonkamer zogeheten 'designer drugs' verkoopt. 'Bas' is overigens niet zijn echte naam.Interviews en presentatie: Mirka Duijn en Remy van den Brand.De Industrie bestaat uit een online interactieve documentaire, een tv-uitzending van Andere Tijden en een radio-/ podcastserie.
De Industrie is een co-productie van de VPRO en Submarine.

Radio Doc: Een noodlottig toeval | De Industrie - Afl.1: Erik, coke-baron | 05-11-2017

Download

Een noodlottig toeval: Opeen dag vindt radiomaker Joyce de Badts een etuitje met de eerste brieven van haar opa aan haar oma. Ze zijn geschreven in de jaren vijftig en roepen het beeld op van een eenvoudige boerenzoon die smoorverliefd is op zijn meisje. Maar het etui bevat ook andere brieven. Het zijn brieven van een andere man, die in niets lijkt op de opa van Joyce. Toch zijn ze geschreven in dezelfde periode. Welke keuze maakte haar oma? En wat waren de gevolgen? Een familieverhaal over de kantelpunten in ons leven. - De Industrie - Afl.1: Erik, coke-baron: Een zesdelige radio-serie over wiettelers, coke-baronnen, xtc-koeriers en wat dies meer zij, die vertellen over de kick van hun illegale werk in de drugsindustrie - en de stress die dat met zich meebrengt. Afl.1: Erik, coke-baron.Interviews en presentatie: Mirka Duijn en Remy van den Brand.

Radio Doc: Het botje van mijn vader | Het geluid van stilte | Verstappen wint GP in Mexico | 29-10-2017

Download

Het botje van mijn vader: Pepijn (10) en Bebiene (12) eten elk jaar bami op de verjaardag van hun vader. Zijn lievelingsgerecht. Bebiene vraagt zich wel af waar haar vader op dat moment is: bij zijn ouders, zijn broer of toch bij hen? Pepijn voelt zijn aanwezigheid ook, maar dan vaak als hij iets stouts doet. Zoals wanneer hij stiekem op de iPad speelt. Als hij de volgende dag struikelt, denkt hij dat zijn vader hem straf geeft vanuit de hemel. Corry (81) en Adriaan (86) zijn 15 jaar samen. Ze ontmoetten elkaar op de begraafplaats, terwijl ze beiden aan het rouwen waren bij het graf van hun partners. Sindsdien is het of ze met z'n vieren in een huis wonen. Franka (53) heeft haar vader nooit gekend. Hij overleed toen ze nog in de buik van haar moeder zat. Heel haar leven heeft ze naar hem gezocht, totdat ze naast zijn graf stond en zijn botten werden opgegraven. Een stukje van haar vader nam ze mee naar huis. In 'Het botje van mijn vader' horen we drie huishoudens waar mensen wonen die er niet meer zijn. Ze worden in leven gehouden door degenen die achterbleven.Een documentaire van Babette Rijkhoff over het loslaten e?n het vasthouden van een dierbare. - Het geluid van stilte: Toen stripscenarist Noël Ummels en striptekenaar Moshe Gilula besloten hun nieuwe stripalbum Songs of Silence te noemen, omdat er geen gesproken woord in voorkomt, raakten ze verzeild in de vraag welke stilte het diepste is: de stilte waarin nog iets te horen is, of de stilte waarin alle geluid verstomd is. Voor Radio Doc  halen ze herinneringen aan stilte op, en wat opvalt is dat in al die herinneringen toch nog van alles te horen is. Samenstelling: Mathijs Deen - Verstappen wint GP in Mexico: 'Dit was zo dominant dat het bijna saai werd', zei Louis Dekker na de derde GP overwinning van Max Verstappen. 

Radio Doc: Ebeltje | 22-10-2017

Download

Ebeltje: Als Ebeltje tien jaar oud is, blijft hij per ongeluk haken aan een opstijgende luchtballon. Hij houdt zich stevig vast aan het ankertouw en wordt honderden meters meegesleurd voor hij eindelijk weer vaste grond onder de voeten krijgt. Het lijkt een wonder dat de jongen weer heelhuids terugkomt, maar misschien is het een kwestie van pure overlevingskracht, want ook later zal hij in levensbedreigende situaties terechtkomen waar hij zich telkens weer uit weet te redden. Maar een overlever is nog geen held. Dat wordt duidelijk als niet hij, maar zijn kinderen in gevaar komen en de volwassen Ebel nergens te bekennen blijkt te zijn. In Ebeltje volgen podcastmakers René van Es en Richard den Haring de wonderlijke avonturen van Ebel, vanaf zijn reis aan de ballon tot de duistere wereld waar zijn gezin later in terecht komt.Ebeltje is aflevering 7 van de podcast Makers Radio van Richard den Haring en René van Es. Via hun website kun je de andere afleveringen beluisteren en je abonneren op de podcast: http://makersradio.nl/Foto: De ballon voor opstijgen en Ebeltjes 'onvrijwillige vlucht', zoals de krant het destijds noemde (oktober 1925).

Radio Doc: Respect Graag! | De Geheugenatleet | 15-10-2017

Download

Respect Graag!: Meer dan alles wil de Nederlander 'respect'. Dat staat in lijstjes zelfs boven veiligheid en goed onderwijs. Maar wat is respect eigenlijk? En waarom is er altijd ruzie over? Hoe vaker je 'respect' spelt, hoe suspecter het wordt. Radiomaker Marten Minkema gaat op zoek naar de echte betekenis. En ontmoet chauffeurs van rouwauto's (over respect op de weg), cultureel antropoloog JojadaVerrips (over ons dunne laagje respect), en de immer onberispelijk geklede advocaat Theo Hiddema (over respect en etiquette). En op straat probeert Minkema respect te krijgen en te geven aan voorbijgangers, of ze dat nou willen of niet. - De Geheugenatleet: Hoeveel informatie kan het menselijke brein opslaan? Rick de Jong houdt zich met deze vraag bezig. Zijn specialisme: cijfers achter de komma van het oneindige getal pi? De Geheugenatleet, gemaakt door Fien Leysen en René van Es. Een verhaal over de eindeloze mogelijkheden van het geheugen, en de onverwachte grenzen ervan.


Radio Doc: "Mens Erger Je Niet" | Gek van geluid | 08-10-2017

Download

"Mens Erger Je Niet": Het valt niet te ontkennen dat spanningen in de wereld ? terreur, radicalisering, economische onzekerheid ? ervoor zorgen dat we steeds vaker met een scheef oog naar 'de ander' kijken. Irritaties nemen toe, en daarmee ook de oproep tot verdraagzaamheid. In de documentaire van Geert van de Wetering en Danielle Emans horen we mensen die de dupe worden van vergaande ergernissen. Gewoon thuis aan tafel, in het verkeer, of door kwetsende handgeschreven brieven van een anonieme afzender. Hoe blijf je verdraagzaam als je wordt geconfronteerd met het hatelijk gedrag van een ander? En zit er een grens aan die verdraagzaamheid? - Gek van geluid: Iedereen luistert naar muziek. Voor de een zijn de speakertjes van een tablet goed genoeg, een ander heeft een versterker met boxen. Maar er is een groep mensen die alleen genoegen neemt met het allerbeste van het allerbeste: de audiofielen. Maar wat ís het allerbeste? En hoeveel geld moet je daarvoor meebrengen?Radiomaker Hans Fledderus zag op Marktplaats een set speakers te koop staan van 35.000 euro. Hij verbaasde zich daar zó over dat hij op zoek ging naar mensen die bereid zijn zulk soort bedragen uit te geven aan audioapparatuur.In de documentaire Gek van Geluid neemt Hans Fledderus u mee in de wereld van de audiofielen. 

Radio Doc: De Bijlmertapes | Iets doen, hoe doe je dat? | 01-10-2017

Download

De Bijlmertapes: Deze week is het vijfentwintig jaar geleden dat er een Boeing van El Al neerstortte inde Amsterdamse Bijlmer. Enige tijd geleden, ontving documentairemaker Botte Jellema een belangwekkend mailtje van een medewerker van Stadsarchief Amsterdam. Die schreef: \"Onlangs kregen wij hier een nieuw deel politiearchief binnen. Het gaat om alle mobilofoonverkeervan de politie tijdens de Bijlmerramp en alle telefoontjes die binnenkwamen\". Dit was het begin van een speurtocht. - Iets doen, hoe doe je dat?: Geld geven aan hulporganisaties, de Facebook-pagina van die ene politieke partij volgen en je onvrede uiten in tweets. Toch knaagt er iets aan je. Je wilt een tastbare bijdrage leveren aan een betere wereld. Je wilt iets doen. Maar iets doen, hoe doe je dat?In deze documentaire komt radiomaker Nikki Dekker achter haar like-machine vandaan en gaat op pad. De straat op, langs deuren en protesten. In haar zoektocht spreekt ze allerlei mensen die Nederland veranderen, zoals oud-politica Hedy d'Ancona, kunstenaar Tinkebell en hoogleraar Willem Schinkel, om erachter te komen hoe we de wereld beter kunnen maken: als activist, politicus, of gewoon als jezelf.

Radio Doc: Ons' slavernijverleden - deel 2 | De horlogemaker, de politica en de democratie | 24-09-2017

Download

Ons' slavernijverleden - deel 2: Het is regelmatig onderwerp van discussie: hoeveel heeft Nederland verdiend aan de slavernij? Eind dit jaar loopt een grootscheeps wetenschappelijk onderzoek af dat daar antwoord op moet geven. Nu de onderzoekers in de afrondende fase zijn beland, laat Luuk Heezen zich door hen uitleggen hoe verweven de slavernij met het dagelijks leven aan het einde van de 18e eeuw in Nederland was. - De horlogemaker, de politica en de democratie: De generatie- en buurtgenoten Jürgen Schneider (31-12-1943) en Gisela Kallenbach (28-3-1944) lopen ieder op hun eigen manier uit de pas in de Deutsche Demokratische Republik. Schneider vecht voor zijn zelfstandigheid als horlogemaker, terwijl in de communistische staat van ambachtslieden wordt verwacht dat je niet voor eigen rekening werkt. Kallenbach is milieuactiviste en besluit dat haar kinderen geen lid mogen zijn van de communistische jeugdbeweging waar ieder kind automatisch lid van werd. Als het uurwerk van Kallenbach kapot is, repareert Schneider het.  In het verenigde democratische Duitsland sluiten ze zich aan bij hetzelfde buurtcomité. Kallenbach wordt politica voor de Grünen en Schneider past zijn winkel aan de westerse maatstaven aan. Maar nadat de horlogemaker een column krijgt in het wijkblaadje staan Schneider en Kallenbach ineens lijnrecht tegenover elkaar. Was ist da schief gelaufen?  Samenstelling: Joost Wilgenhof

Radio Doc: Ons' slavernijverleden - deel 1 | Het kind de baas | 17-09-2017

Download

Ons' slavernijverleden - deel 1: Het is regelmatig onderwerp van discussie: hoeveel heeft Nederland verdiend aan de slavernij? Eind dit jaar loopt een grootscheeps wetenschappelijk onderzoek af dat daar antwoord op moet geven. Nu de onderzoekers in de afrondende fase zijn beland, laat Luuk Heezen zich door hen uitleggen hoe verweven de slavernij met het dagelijks leven aan het einde van de 18e eeuw in Nederland was. - Het kind de baas: Ouders van tegenwoordig willen dat hun kinderen gelukkig zijn. Ze moeten zomin mogelijk obstakels tegenkomen en leren al op kleuterleeftijd dat ze respect mogen verwachten van anderen. Het gevolg is dat veelvolwassenen het gezag kwijt zijn, dat veel kinderen weigeren te luisteren, dat ze niets doen waar ze iets minder happy van worden en dat schelden, schoppen en zelfs stenen gooien, niet meer afgestraft worden. Radiomaker Misha Koole sprak met peuterleidsters die kunnen voorspellen welke kinderen slecht terecht gaan komen, met leraren die zich angstig afvragen welke ouders ze krijgen in het nieuwe schooljaar, met ouders die streng proberen te zijn ondanks de afkeurende blik van anderen,met kinderen die hun ouders niet serieus nemen en met mensen die professionele hulp bieden om het kind weer de baas te worden.

Radio Doc: Echt Gebeurd | Gliphoeve - een vergeten strijd | 10-09-2017

Download

Echt Gebeurd: Rond de onafhankelijkheid in 1975 kwamen veel Surinamers naar Nederland. Tot hun teleurstelling bleek er nauwelijks huisvesting te zijn geregeld. Het kraken van de Bijlmerflat Gliphoeve werd een van de eerste uitingen van zwart activisme in Nederland. - Gliphoeve - een vergeten strijd: Rond de onafhankelijkheid in 1975 kwamen veel Surinamers naar Nederland. Tot hun teleurstelling bleek er nauwelijks huisvesting te zijn geregeld. Het kraken van de Bijlmerflat Gliphoeve werd een van de eerste uitingen van zwart activisme in Nederland.

Radio Doc: De jingle is dood, lang leve de jingle | Dochter op kamers | 03-09-2017

Download

De jingle is dood, lang leve de jingle: 'Heerlijk, helder Heineken', en al die andere stukjes muziek die zich in je hoofd willen nestelen. De jingle kent een lange en grillige geschiedenis, zo blijkt uit een documentaire De jingle is dood, lang leve de jingle. De jingle is dood, lang leve de jingle: een radiodocumentaire van Jeroen van Bergeijk en Hans van Wetering over de opkomst, ondergang en herrijzenis van de reclame- en programmajingle. - Dochter op kamers: Het is september en dat wil zeggen dat er weer massa's kinderen, zolang hun ouders het betalen kunnen tenminste, op kamers gaan wonen. Vaak nadat ze zich gemengd hebben in de strijd om een studentenkamer. Als dat eenmaal gelukt is lijkt de toekomst de student tegemoet te lachen. Radiomaakster Heleen Hummelen kreeg er vorig jaar als moeder mee te maken, en besloot er opnamen van te maken.

Radio Doc: | 27-08-2017

Download

Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.

Radio Doc: | 20-08-2017

Download

Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.

Radio Doc: | 13-08-2017

Download

Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.

Radio Doc: | 06-08-2017

Download

Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.

Radio Doc: | 30-07-2017

Download

Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.

Radio Doc: Malamuds The Fixer | Bibeb spreekt | 23-07-2017

Download

Malamuds The Fixer: Documentaire over het boek De Fikser (1966) van Bernard Malamud en over hoe literatuur een rol kan spelen bij het overbrengen van levenservaringen. Met literair criticus Theo Hakkert en Malamud-liefhebber Sigrid van Dieren. De roman werd geïnspireerd door het verhaal van Menahem Mendel Beilis, een onterecht gevangen gehouden Jood in het tsaristische Rusland. Het boek werd dit jaar geselecteerd in het kader van de actie Schwob (www.schwob.nl). - Bibeb spreekt: Bibeb was de koningin van het interview. Ze interviewde iedereen van Roald Dahl tot Picasso. En nog zo'n zeshonderd anderen. Over haar eigen leven was nauwelijks iets bekend: ze liet zich niet interviewen en er zijn handjevol foto's van haar te vinden. Bibeb bleef zo tot haar dood in 2010 een mysterie. Journalisten Adinda Akkermans en Roos Menkhorst besloten daarom op onderzoek uit te gaan. Voor hun boek 'Bibeb. Biechtmoeder van Nederland' spraken ze zo'n dertig bekende Nederlanders over hun interview met Bibeb, ze ontmoetten oud-collega's en familie. En ze troffen materiaal aan waarin Bibeb wel degelijk aan het woord kwam. In deze radio doc 'Bibeb spreekt' is Bibeb voor het eerst in 45 jaar weer sprekend op de radio te horen.  

Radio Doc: Tunesië: Code Oranje Rood | Drie jaar na MH17 | 16-07-2017

Download

Tunesië: Code Oranje Rood: Hoe een veilige vakantiestemming te vinden in een wereld geteisterd door terreur? Documentairemaker Margot de Nooijer vertrouwt de tegenstrijdige reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken niet en besluit om zelf op onderzoek te gaan in het 'levensgevaarlijke' Tunesië.Voorde risicobewuste vakantieganger lijkt de wereld steeds ontoegankelijker. Overal vinden aanslagen plaats en dus wordt het steeds moeilijker een veilige bestemming te vinden. Als bakens zijn er de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat naar eigen zeggen '24 uur per dag in de gaten houdt of het voor Nederlanders veilig is om naar het buitenland te reizen'. Maar de adviezen laten een eigenaardig beeld zien: Europese landen,waaronder Frankrijk en Groot-Brittannië, krijgen nog altijd codegroen (= geen bijzondere veiligheidsrisico's), terwijl er de laatste jaren meerdere aanslagen zijn gepleegd en vele doden vielen.Intussen krijgt een land als Tunesië een negatief reisadvies (code oranje rood = niet of alleen noodzakelijke reizen), terwijl hier sinds 2015 geen aanslagen meer zijn gepleegd en minder slachtoffers vielen.Radiomaker Margot de Nooijer besloot om uit te zoeken hoe het zit, en reisde af naar Tunesië, tegen het advies van het Ministerie in. Daar ontdekt ze dat een negatief reisadvies niet alleen de lokale economie treft,maar via een omweg ook grote gevolgen kan hebben voor Europa. - Drie jaar na MH17: Het lijkt wel of zijn leven moest bestaan uit grote verhalen. Zo was hij nog maar net afgestudeerd, toen hij verkiezingswaarnemer werd in het gevaarlijke Sierra Leone. Zijn coming out als homo deed hij hoogst origineel. Niet minder ongewoon was zijn tragische einde. In memoriam Pim de Kuijer (1981 - 2014).  

Radio Doc: Terug - Over de mensen die Nederland weer verlaten | 09-07-2017

Download

Terug - Over de mensen die Nederland weer verlaten: Terwijl Europa worstelt met de opvang van honderdduizenden vluchtelingen,zijn er ook mensen die een tegengestelde beweging maken. Fabakary Ceesay vluchtte uit Gambia en kreeg asiel in Nederland. Hij liep er gevaar omdat hij als journalist de mensenrechtenschendingen aan de kaak stelde. Nu is er een nieuw regime en wil hij helpen de democratie in zijn land te versterken. Hij keert terug met zijn vrouwen zesjarige dochter, en kan niet wachten om weer in Gambia te zijn.Maar als Fabakary met zijn gezin op het vliegtuig stapt, wordt tegelijkertijd een Afghaans gezin het land gedwongen uitgezet,ondanks protest van Vluchtelingenwerk dat vreest voor hun veiligheid.Ieder jaar keren duizenden mensen terug naar hun land van herkomst. De Nederlandse overheid helpt hen een handje en probeert mensen te verleiden vrijwillig terug te gaan; ook als ze hier eigenlijk willen blijven: illegalen, uitgeprocedeerde asielzoekers en mensen die nog wachten op de uitslag van hun asielaanvraag. Hoe doen ze dat? En hoe gaat het met de mensen die teruggekeerd zijn?Kunnen ze een bestaan opbouwen? En hoe kijken ze nu naar Nederland? Programmamaker Katinka Baehr onderzoekt het proces van terugkeer aan de hand van persoonlijke verhalen van mensen die Nederland weer verlieten; vrijwillig, gedwongen en alles wat daar tussenin zit.

Radio Doc: Altijd oorlog | De mens en zijn verhaal - Afl. 3: Hoe vertel je een goed verhaal? | 02-07-2017

Download

Altijd oorlog: "Als onze twee Wereldoorlogen één aaneengesloten oorlog waren, dan was dat een kortere oorlog dan de oorlog die nu woedt in Afg­hanistan",zegt Gie Goris, auteur van het boek Opstandland.2016 was een grimmig recordjaar voor Afghanistan: nooit eerder werden volgens de VN zoveel burgers gedood en verwond. 2017 ziet er zo mogelijk nog slechter uit.Radiomaakster Hadewijch Vanhaverbeke zoekt uit hoe het zover heeft kunnen komen en welke rol het westen speelt in de lange reeks conflicten. Hadewijch is al langer geïnteresseerd in Afghanistan, maar nu haar zus er als vroedvrouw aan de slag is, vond ze het hoog tijd om haar kennis te verdiepen. In gesprek met deskundigen en ooggetuigen tekent ze de tragische geschiedenis op van een land in een oorlog zonder einde. - De mens en zijn verhaal - Afl. 3: Hoe vertel je een goed verhaal?: Mensen schijnen geboren verhalenvertellers te zijn, maar wat nou als dat je niet zo makkelijk afgaat? Luuk Heezen schaart zichzelf in die laatste categorie, en zoekt in een driedelige serie uit hoe je een goed verhaal vertelt.In de derde en laatste aflevering zoekt Luuk naar inspiratie bij politieke speeches, en moet hij zijn bevindingen in de praktijk gaan brengen door zelf een verhaal te vertellen. 

Radio Doc: "Wat is dit voor waanzin?!?" | De mens en zijn verhaal - Afl. 2: Hoe vormen we onze identiteit door verhalen? | 25-06-2017

Download

"Wat is dit voor waanzin?!?": De nieuwste voorstelling van theatermaker George van Houts is niet bedoeld als entertainment. Het is een theatercollege over een \"verbijsterend, wereldwijd complot\". Van Houts rekende op weerstand en kritiek, maar tot nu toe is er opvallend weinig commotie in de zalen. Complottheorieën zijn de laatste jaren dan ook steeds populairder geworden, ook bij intelligente mensen zoals van Houts zelf. Hoe komt dat? Hebben ze misschien gelijk? Radiomaker René van Es onderzocht de ideeënwereld achter de theatervoorstelling. Op basis van gesprekken met Van Houts, met critici, complotdenkers en debunkers, maakte hij een verhaal over wantrouwen en waarheid in een wereld waar alles mogelijk lijkt... - De mens en zijn verhaal - Afl. 2: Hoe vormen we onze identiteit door verhalen?: Hoe vertel je een goed verhaal? Mensen schijnen geboren verhalenvertellers te zijn, maar wat nou als dat je niet zo makkelijk afgaat? Luuk Heezen schaart zichzelf in dielaatste categorie, en zoekt in een driedelige serie uit hoe je een goed verhaal vertelt. Aflevering 2: hoe vormen we onze identiteit door verhalen?

Radio Doc: De mens en zijn verhaal. Afl. 1: welke vorm kies je? | Het Pretpark Voorbij | 18-06-2017

Download

De mens en zijn verhaal. Afl. 1: welke vorm kies je?: Hoe vertel je een goed verhaal? Mensen schijnen geboren verhalenvertellers te zijn, maar wat nou als dat je niet zo makkelijk afgaat? Luuk Heezen schaart zichzelf in die laatste categorie, en zoekt in een driedelige serie uit hoe je een goed verhaal vertelt. Aflevering 1: welke vorm kies je? - Het Pretpark Voorbij: Pretparken bestaan al eeuwen, maar hun toekomst is onzeker. Want de pret-industrie is door de hekken naar buiten gebroken, het dagelijks leven in. En je kunt nu thuis met een virtual reality-bril de achtbaan in.Dus moeten parken steeds meer investeren in steeds spectaculairder wildwaterpythons. Waar loopt dat dood? En waarom blijft die simpele Klimduin achter Kraantje Lek in Overveen ook na vierhonderd jaar nog populair?Radiomaker Marten Minkema probeert het antwoord te vinden in: 'Het Pretpark Voorbij.'

Radio Doc: Man met de microfoon - Onvoorstelbaar | 11-06-2017

Download

Man met de microfoon - Onvoorstelbaar: Voor de podcast Man met de microfoon reist radiomaker Chris Bajema met zijn oranje Ford Transit-busje door zijn eigen wijk, op zoek naar opmerkelijke korte verhalen. Één van die verhalen was zo ongelofelijk dat hij er een complete aflevering gaan wijdde en dat we er in Radio Doc een heel uur voor hebben vrijgemaakt.Het begint bij een bijzondere zoektocht. Jaren geleden werkte Marijtje in een muziekwinkel waar ze gebeld werd door een oudere vrouw. Die vertelde dat er een straatnaam naar haar overleden man was vernoemd. Haar man bleek, zonder dat zij het ooit geweten had, voor de oorlog een bekende jazzdrummer te zijn geweest. Chris zoekt het verhaal achter dit telefoontje uit en ontdekt gaandeweg een ander, nog veel onwaarschijnlijker, verhaal. 

Radio Doc: Wim de Bie: de Radio Jaren - van Uitlaat tot podcast | Verslavende smartphone | 28-05-2017

Download

Wim de Bie: de Radio Jaren - van Uitlaat tot podcast: In 1963 begon Wim de Bie zijn medialoopbaan als eindredacteur van het VARA-radioprogramma Uitlaat. Hoewel het radioarchief van Uitlaat grotendeels verloren is gegaan, vormt het deel dat bewaard is gebleven een blauwdruk van een tijd waarin de jongeren Nederland compleet hebben weten te veranderen. Een belangrijke aanvulling op het radioarchief van Uitlaat kwam recentelijk dankzij de uitgebreide privécollectie van Wim tot stand. Die collectie, bestaande uit vier verhuisdozen vol bandopnames, werd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid geheel gedigitaliseerd. Dit alles vormde een belangrijke aanleiding om in het radioverleden van Wim te duiken. Vanwege de enorme populariteit op televisie van het duo Koot en Bie bleef het radioverleden van Wim wat op de achtergrond. Velen zullen wellicht niet weten dat het duo Koot en Bie in het radioprogramma Uitlaat voor het eerst landelijke bekendheid kreeg.In de Radio Doc 'Wim de Bie: de Radio Jaren - van Uitlaat tot podcast' nemen Wim en Marco Raaphorst een duik in het verleden en gaan zij hierover met elkaar in gesprek. Een Radio Doc van precies dezelfde tijdslengte als een Uitlaat-uitzending: 35 minuten. \"Eigenlijk is het een soort model-Uitlaat\", aldus Wim. Samen selecteerden ze diverse spraakmakende radiofragmenten van ondermeer W.F. Hermans, H.M van Randwijk, Provo Robert Jasper Grootveld, de Clicheemannetjes en Johnny de Selfkicker. Een aantal fragmenten komen uit de unieke privécollectie van Wim en sommige fragmenten waren nooit eerder op de radio te horen. Maar er is nog een andere belangrijke aanleiding om deze Radio Doc te maken en dat is de podcast Bie's Warboel die Wim onlangs is begonnen. Dankzij dit moderne medium dat op dit moment een opmars in Nederland maakt, is Wim in staat om in totale vrijheid met enige onvoorspelbare regelmaat zijn zelfgemaakte onvoorspelbare opnames te kunnen blijven maken. Het maakt de cirkel van ruim een halve eeuw radiomaken rond. Want nog altijd maakt Wim met een audiorecorder zelf opnames en richt hij de microfoon op bijvoorbeeld zijn eigen voeten, lopend door een grindbak. Een statement - moderne radiomakers hanteren de grindbak vaak als afschrikwekkend voorbeeld van het ouderwetse hoorspel. Maar Wim loopt dus wèl door de grindbak!  - Verslavende smartphone: Breng je wel eens meer tijd door op je mobiel dan je zou willen? Je bent niet de enige, sterker nog: app-ontwikkelaars halen álles uit de kast om je verslaafd te maken,ontdekte NRC-journalist Wouter van Noort voor zijn boek Is daar iemand?   Luuk Heezen onderzocht hoe dat werkt, en wat je er aan kunt doen.

Radio Doc: Misschien gebeurt er morgen wel iets natuurlijks | Lees dees - Afl. 1: De rode anjer van Elio Vittorini | 21-05-2017

Download

Misschien gebeurt er morgen wel iets natuurlijks: Verhalen van naasten over het van dichtbij meemaken van euthanasie, een programma van Leonie van Noort.Sinds de euthanasiewet in 2002 in werking trad, maken veel mensen gebruik van de mogelijkheid die de wet biedt. De publieke discussie gaat meestal over grensgevallen of uitzonderingen maar in verreweg de meeste gevallen verloopt het goed. Het proces van besluitvorming en uitvoering van euthanasie wordt dan door de toetsingscommissie beoordeeld als zorgvuldig. In 2016 overleden 6091 mensen in Nederland door euthanasie. Een veelvoud van dit aantal, partners, familieleden,vrienden, maakte euthanasie van dichtbij mee. Hoe is dat voor hen geweest, en hoe kijken ze daarop terug?De documentaire laat nabestaanden aan het woord over hun ervaringen. Zij respecteerden het besluit van hun dierbaren om voor euthanasie te kiezen, ze waren erbij toen de scen-arts langskwam en ze stonden aan het bed toen de dodelijke injectie werd toegediend. Een confronterende ervaring waarop zij in deze radiodocumentaire terugkijken. - Lees dees - Afl. 1: De rode anjer van Elio Vittorini: Ook briljante boeken is soms het tragische lot van de vergetelheid beschoren. Met de actie Schwob zet het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met boekhandels en uitgeverijen elke maand een vergeten klassieker in de spotlights. Er zijn leesclubs, presentaties, discussies én met ingang van deze maand haakt de VPRO aan met de podcast 'Lees dees'. In aflevering 1: Anton de Goede in gesprek met schrijver Ernest van der Kwast en vertaalster Emilia Menkveld over de roman 'De rode anjer' van de Italiaanse schrijver Elio Vittorini. In Radio doc deze week een verkorte versie over het boek dat deze maand mei centraal staat.

Radio Doc: Seks is voor sukkels | Sterk water - Afl. 6: Vermist | 14-05-2017

Download

Seks is voor sukkels: Internet, muziekcultuur, film, tv, reclame; alles lijkt bol te staan van expliciete seks of verwijzingen ernaar. Mannen zouden er de hele dag aan denken en vrouwen eigenlijk ook, maar dan met iets langere pauzes tussendoor.Alleen, dat klopt niet helemaal. Er zijn ook mensen die het helemaal niets kan schelen, seks. Hele gewone, gezellige of ongezellige mensen, mooi, lelijk, aantrekkelijk of onaantrekkelijk. Ze moeten er niets van hebben. Ze doen er gewoon niet aan!Welkom in de wereld van de aseksualiteit. Of je een viriele macho bent of een sexy stoeipoes maakt daar niets uit.Een radiodocumentaire van Heleen HummelenEindmontage Arno Peeters. - Sterk water - Afl. 6: Vermist: Aflevering 6 van Sterk Water. Waar is Tom? Die vraag houdt in december een groot deel van Terschelling in zijn ban. Er wordt gezocht met honden, helikopters en honderden vrijwilligers. De laatste keer dat hij gezien werd, was hij aan het wandelen in de duinen. Sindsdien ontbreekt elk spoor, maar er gaan geruchten dat hij gezien wordt. Is het mogelijk om op een eiland te verdwijnen, ook al is iedereen naar je op zoek? Een verhaal over hoe sommige dingen onoverkomelijk zijn.Sterk water is een serie van Babette Rijkhoff & VPRO Dorst. Meer informatie over de serie via VPRO.nl/sterkwater.

Radio Doc: Met of zonder God | Sterk water - Afl. 5: De illegale zeehond | 30-04-2017

Download

Met of zonder God: Voor iemand die streng religieus is opgegroeid is er bijna geen grotere stap denkbaar dan afstand doen van je geloof. De overgang van een kant-en-klaar leven gewijd aan een God die alles in de gaten houdt, naar het besef dat je zelf moet bedenken wat waar is en het leren leven zonder God als vangnet. Dat proces is misschien maar met één ding te vergelijken: het vinden van God als je ongelovig opgroeide, met ongelovige familie en vrienden.Lotte van Gaalen maakte een dubbelportret van twee mensen die een tegengesteld proces doormaakten op zoek naar de parallellen: een vrouw die van haar geloof viel en een man die het licht zag. Beiden moesten opnieuw leren wat waar is en hoe te leven; beiden zijn niet los van wie ze ooit waren. - Sterk water - Afl. 5: De illegale zeehond: Aflevering 5 van Sterk Water. Hessel Wiegman heeft een groot hart voor dieren in nood. Al vijftig jaar haalt hij zieke zeehonden van het strand om ze te verzorgen. Zelfs wanneer Hessel ernstig ziek wordt, vangt hij hen op in zijn schuur. Stiekem. Totdat een boze buurman hem verraad en er een inval komt van de inspectie. Een verhaal over altruïsme, anarchisme en de liefde voor de natuur.Sterk water is een serie van Babette Rijkhoff & VPRO Dorst. Meer informatie over de serie via VPRO.nl/sterkwater.

Radio Doc: Het leven voorbij | Sterk water - Afl. 4: De Drenkeling | 23-04-2017

Download

Het leven voorbij: Het leven voorbij gaat over de laatste dagen uit het leven van een vrouw alvorens zij haar leven beëindigd. Over het steunen van een geliefde in een onvoorstelbaar moeilijke situatie. En over iemand laten gaan of juist iemand tegen willen houden uit liefde.Op een regenachtige zondagavond maakt de 36-jarigeMarianne een einde aan haar leven, het is dan 25 juni2000. De euthanasie wetgeving was toen nog niet ingevoerd en mensen met een doodswens konden nergens terecht.Slechts twee mensen had Marianne in vertrouwen genomen: haar moeder Janny en haar beste vriendin Wilma. Anderen, zoals haar goede vriend Ruud, waren niet op de hoogte van haar plannen.Vijf jaar nadat ze er voor het eerst over heeft gepraat, beëindigt Marianne haar leven. Voor haar moeder laat ze een cassette na met een audiodagboek van haar laatste dagen.Nu, ruim 15 jaar na haar dood, wil moeder Janny die opnames en het verhaal van haar dochter delen. Samen met vrienden Ruud en Wilma vertelt ze over Marianne's leven en de geplande dood. - Sterk water - Afl. 4: De Drenkeling: Aflevering 4 van Sterk Water. De zee rondom Terschelling ziet er heelijk uit, maar de stroming kan zeer verraderlijk zijn. Wanneer Jelle in de ochtendschemer een duik in het koude water neemt, verandert zijn leven voorgoed. Een verhaal over hoe je je soms moet overgeven aan dingen die groter zijn dan jezelf.Sterk Water is een serie van Babette Rijkhoff & VPRO Dorst.

Radio Doc: Als Ze Maar Van Me Af Blijven | Ster water - Afl.3: Schoenami | 16-04-2017

Download

Als Ze Maar Van Me Af Blijven: Begin april werden in Arnhem twee homo's in elkaar geslagen omdat ze hand in hand liepen. Met een betonschaar werden de tanden bij een van de jongens uit z'n mond gemept. Een golf van verontwaardiging trok er door Nederland. En daarbij stelde iedereen ook de vraag hoe dit toch mogelijk is, in het land waarin de acceptatie van LHBT'ers zo ver is gevorderd.        Nederlanders hebben de meest positieve opvattingen van Europa over lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT'ers). Samen met Denemarken en Zweden staan we bovenaan, zo laat het Sociaal en Cultureel Planbureau zien in een rapport uit 2016. Maar gevoelsmatig gaat het helemaal niet zo goed. Er is bijna elke week wel een nieuwsbericht over een incident van anti-homogeweld in Nederland.        Wat is er aan de hand? Is er daadwerkelijk meer anti-homogeweld, of horen we er in dit nieuwe mediatijdperk vooral meer over. Hoe dan ook zien we in verschillende onderzoeken dat het niet zo goed gaat met de LHBT'ers zelf. Ze zijn ongezonder, gebruiken substantieel meer drank- en drugs, hebben meer riskante seks en hebben vaker psychische problemen. Jongere LHBT'ers doen meer dan vier keer zo vaak een zelfmoordpoging als heteroseksuele leeftijdsgenoten.        Het zijn dramatische gegevens, die mogelijk iets zeggen over de werkelijke opvattingen van Nederlanders over LHBT'ers. Er is iets aan de hand waar we liever niet over willen praten. Documentairemaker Botte Jellema dook in alle rapporten, sprak met deskundigen en met slachtoffers van anti-homogeweld. - Ster water - Afl.3: Schoenami: Wanneer het hard begint te stormen, beginnen de handen van de eilanders te jeuken. Want wat zou er aanspoelen? Tijdenseen fikse februaristorm in 2006 sloegen 58 containers overboord van één van de grootste containerschepen ter wereld. Een dag later was het strand bezaaid met schoenen. Een kwart miljoen in totaal. Maar wat moet je met al die schoenen? Geeske begon een schoenenwinkel.Het leverde haar zoveel geld op dat ze er een auto van kon kopen. Maar deze typische eilanders-handelsgeest werd haar niet door iedereen in dank afgenomen. Een verhaal over hoe het is om jezelf te verliezen.

Radio Doc: De burger en de buttplug | Sterk water - Afl.2: Man over boord | 09-04-2017

Download

De burger en de buttplug: Waar kunst in een museum voorzichtig wordt benaderd, lijken kunstwerken in de openbare ruimte publiek bezit, iedereen heeft er een mening over. Bewoners komen in opstand omdat ze een kunstwerk onzinnig of aanstootgevend vinden. Bestuurders worden belaagd en uitgejouwd. In dit tumult moet de kunstenaar zich staande zien te houden. Maar welke rol heeft kunst in de openbare ruimte? Is het alleen stadsverfraaiing of kan een kunstwerk ook andere functies vervullen?De documentaire De Burger en de Buttplug volgt een aantal kunstwerken op hun hindernistocht door de openbare ruimte. Met o.a. aandacht aan Westland Wells, waar bewoners een rechtszaak aanspanden om de komst van een videokunstwerk tegen te houden. En het beeld Santa Claus in Rotterdam, waar een bruine kabouter met een anaaldildo lang de gemoederen bezig hield. Een documentaire van Prosper de Roos. Eindredactie Jair Stein. - Sterk water - Afl.2: Man over boord: Aflevering 2 van Sterk Water. Man over boord. Een gevreesde uitdrukking voor de honderden zeevaarders op Terschelling. Want als iemand aan boord dit roept, is de nachtmerrie begonnen. Op een stormachtige nacht in oktober wordt Wieb - een van de bemanningsleden van het schip de Friendship - wakker van een tikkend geluid tegen zijn slaapcabine. Hij loopt naar het dek om het loszittende werktuig vast te zetten, maar dan glijdt hij uit?.en valt overboord. In de ijskoude en kolkende zee. Een bloedstollend verhaal over hoe je leven getekend kan worden door het lot van anderen.Sterk Water is een serie van Babette Rijkhoff & VPRO Dorst.

Radio Doc: Een feit is maar een feit | Sterk water - Afl. 1: Flessenpost. | 02-04-2017

Download

Een feit is maar een feit: De lawine van nepnieuws maakt alle journalisten verdacht. Komt het ooit nog goed? Radiomaker Marten Minkema heeft de boel ook eens bedot. Vol goede bedoelingen, en voor de lol. Het was voorjaar 2001, in de laatste relaxte maanden voordat 9/11 onze deur intrapte. Op de redactie van Radio 1 zat Minkema persoonlijk in de knoop met 'nieuws'. Want wat is dat? Nou ja, mensenwerk natuurlijk: een keuze uit alles wat gebeurt. En je kunt het zo gek niet bedenken of het gebeurt. Valt fopnieuws eigenlijk wel op? Dus bedacht Marten zelf eens wat voor de nieuwsuitzending van 30 maart, expres net geen 1 april.Maar anno 2017 kan foppen ab-so-luut niet meer. Dat betekent ontslag. Mogen journalisten het publiek ooit nog eens kietelen en een beetje prikkelen? Of zijn we alleen nog veilig als feitencheckers? Als gijzelaars van politici die de waarheid verdraaien voor macht en eigen gewin, terwijl ze journalisten uitmaken voor leugenaars. - Sterk water - Afl. 1: Flessenpost.: Kan je ware liefde vinden via flessenpost? Wat betekent het voor een kapitein om een bemanningslid te verliezen op zee? En hoe blijf je twee weken vermist op een klein eiland, terwijl alle eilandbewoners massaal op zoek naar je zijn?In Sterk water hoor je persoonlijke verhalen die het leven van de eilanders voor altijd veranderden. Het zijn verhalen die zich op geen enkele andere plek kunnen afspelen dan op het eiland. Want de zee die zich hieromheen uitstrekt, brengt niet alleen liefde of verloren spullen voor de jutters met zich mee, maar kan door de stroming ook zorgen voor gevaar.De gevolgen van ieder verhaal ? soms groot, soms klein ? zijn altijd voelbaar in de kleine en geïsoleerde gemeenschap. Op het eiland kan niemand écht anoniem blijven. Sterk water is een serie over veerkracht, lotsbestemming en de onderlinge afhankelijkheid binnen een kleine gemeenschap. In de zesdelige podcast-serie Sterk water van VPRO Dorst hoor je verhalen van Terschelling die schuren, raken en verwonderen.

Radio Doc: Ties Mellema - Knop om | Melle's tranendal | 26-03-2017

Download

Ties Mellema - Knop om: Er zijn momenten waarop je als saxofonist zou kunnen besluiten om op te houden met spelen: bijvoorbeeld als je rechterhand uitvalt of als je kanker krijgt. Gelauwerd saxofonist Ties Mellema maakte het allemaal mee en bleef er verrassend nuchter onder: hij moest door, grenzen verleggen. Toch maakte hij na zijn laatste ziekte een radicale keuze: Na 20 jaar verliet hij het roemruchte Amstel Quartet om meer tijd te hebben en zich te beraden op zijn muzikale toekomst. Radiomaker Arno Peeters volgde Mellema bij repetities en optredens, in de hotelkamer en in het ziekenhuis. Ze spraken over alle uitdagingen die achter hem liggen en de nieuwe mogelijkheden die in het verschiet liggen. - Melle's tranendal: De Amsterdamse fijnschilder Melle Oldeboerrigter (1908 - 1976) had werelberoemd kunnen worden, als hij was ingegaan op het aanbod voor een solotentoonstelling in het Louvre, of in zee was gegaan met schathemelrijke kunstverzamelaar Peggy Guggenheim.Maar door zijn eigenzinnige karakter, zijn de Jeroen-Bosch-achtige taferelen die hij schilderde vooral binnen de landsgrenzen bekend geworden.André Voskuyl en voormalig uitgever Wouter van Oorschot lanceren daarom de vernieuwde website http://tranendal.nl/melle, met informatie over de schilder in vier talen en een omvangrijk beeldarchief. Bovendien stellen ze 40 vroege, nauwelijks vertoonde werken tentoon, op de benedenverdieping van het huis in Amsterdam waar Melle een atelier had. Luuk Heezen ging bij hen langs.

Radio Doc: De Beul van Banda | Nachtwandeling | 19-03-2017

Download

De Beul van Banda: Aan de vooravond van de boekenweek een documentaire over het vaak verboden drama van Slauerhoff over Jan Pieterszoon Coen. In 1931 schreef J. Slauerhoff een toneelstuk waarin de VOC-topman Jan Pieterszoon Coen als een moordzuchtige despoot werd afgeschilderd. Een opvoering van dit stuk maakte de schrijver, die in 1936 overleed, niet meer mee. Het duurde dertig jaar voordat Jan Pietersz. Coen voor het eerst werd opgevoerd, door de Amsterdamse studentenvereniging Kothurne. Daarvoor waren drie eerdere pogingen om het toneelstuk ten tonele te voeren door opeenvolgende Amsterdamse burgemeesters verboden omdat de ontluistering van de zeeheld politiek gevoelig lag. Een besloten wereldpremière door Kothurne in 1961 werd door de toenmalige Amsterdamse burgemeester Van Hall oogluikend toegestaan. Tom Rooduijn spreekt met historici en betrokkenen bij de eerste voorstelling over de opvoeringsgeschiedenis van dit omstreden stuk.  - Nachtwandeling: Tien jaar geleden debuteerde de schrijver Robbert Welagen met z'n boek Lipari. Nu, na een decennium rondgedwaald te hebben in literaire kringen, vond hij het tijd worden om eens van een andere kant naar die wereld te kijken. Het boek dat daaruit is ontstaan heet Nachtwandeling, en het is een heuse detective. De nuchtere, wat knorrige detective Simon Mudde - geen groot lezer - krijgt de taak om een moord op te lossen.De schrijver Jacob van Herwijnen, nauwelijks bekomen van de toekenning van de Sebriko prijs (waarin de geoefende lezer meteen de Libris prijs herkent), is dood aangetroffen, dobberend in de Amstel. Hij blijkt vermoord. wat volgt is een nuchtere rondtocht door de literaire wereld, waarin Mudde de moordenaar zoekt en vindt.Mathijs Deen maakt met de schrijver een nachtwandeling langs de Amstel.

Radio Doc: Big Boukje 192 | Waarom Kies Jij? | 12-03-2017

Download

Big Boukje 192: Het is een historisch feit dat weinigen meekregen: vorig jaar gaf een Nederlandse koe voor het eerst 200.000 kilo melk. De gulle gever was Big Boukje 192: het paradepaardje van boer Knoef in Geesteren. Boukje(19 jr) is een vriendelijke, wat afstandelijke koe met een kleine uier, beste heupen en een grote muil. Hoe kreeg de mens de koe zo ver? Is dit een eindpunt van schandalige exploitatie van het beest? Een melkkoe avant la lettre? Of hebben we eindelijk door hoe we de koe zo op haar gemak kunnen stellen dat ze de melk vanzelf laat stromen? Net zoals een poes die bij liefdevolle benadering gaat spinnen? In de radiodocumentaire 'Big Boukje 192'van Jan Maarten Deurvorst, vliegen kenners elkaar flink in de haren over deze controversiële kwestie. Zo beweert een high tech boer dat de koe zich het liefst 5 keer per dag laat melken door een robot en dat de stal veel fijner is dan de weide, terwijl volgens de boswachter van de Oostvaardersplassen het rund juist het best gedijt wanneer het elk weertype, honger en epische gevechten doorstaat. Bij het kunstmatige inseminatie station van Grashoek ontdekten ze hoe het niet moest. Na een verbouwing, die nogal wat geluidsoverlast opleverde, konden ze al het stierensperma weggooien -een schadepostvan enkele tonnen- omdat de runderen totaal van slag waren. Volgens een dierenwelzijnsdeskundige valt een koe gewoon moeilijk te lezen,maar heeft ze in elk geval behoefte aan veiligheid, een kudde,herkauw-uren en een beetje liefde.Een ding is zeker: Boer Knoef heeft de record-melkafgifte vooral bereikt door een grenzeloze koeienliefde. 's Avonds, als heel Nederland achter de televisie zit,neemt boer Knoef plaats op een kruk in de stal en aait Big Boukje 192op haar pleasure spot onder de hals. - Waarom Kies Jij?: Kom je nooit een PVV-er tegen in het wild? Denk je dat alle GroenLinksers hippies zijn? Wil je wel eens weten waarom iemand een heel andere mening heeft dan jij? Met die vragen gingen de initiatiefnemers van WaaromKiesJij.nl de straat op. Ze zetten politieke tegenpolen tegenover elkaar en registreerden wat er gebeurde. Is Nederland net zo gepolariseerd als soms wordt beweerd of hadden de burgers meer met elkaar gemeen dan ze dachten?Luister naar Waarom Kies Jij? een korte ode aan de democratie van Maartje Duin en Laura Stek.Wil je zelf in gesprek met een politieke tegenpool, online of in het echt? Kijk dan op waaromkiesjij.nl

Radio Doc: De Verdwijners | De Trump-Bug | 05-03-2017

Download

De Verdwijners: Een audio-essay van Maartje DuinEen vader laat een brief op de keukentafel achter en verdwijnt, om jaren later op te duiken in Spanje. Een dichter dwaalt door de stad, opzoek naar plekken om onzichtbaar te zijn. Een Nederlandse vrouw woont al jaren alleen op een winderige berg in Turkije.Je oude leven achter je laten, spoorloos verdwijnen: iedereen fantaseert er wel eens over. Maar kan het nog? Radiomaker Maartje Duin onderzoekt het verlangen om te verdwijnen in een tijd waarin we meer dan ooit worden bekeken. Techniek:Arno PeetersAdviezen:Katharina SmetsEindredactie:Anton de GoedeMet speciale dank aan Gerrit Kalsbeek - De Trump-Bug: Spoorloos verdwijnen uit deze wereld lijkt sommige mensen aanlokkelijk. Maar om te verdwijnen moet er wel een wereld zijn. Wat nou als die ophoudt te bestaan? Met wetenschapsredacteur Maarten Keulemans en kinderboekenschrijfster Francine Oomen spreekt Leonie Wolters over verschillende versies van de apocalyps, actueel door de verkiezing van Trump.

Radio Doc: Het Leven van De Bovenlanden | Ontspoord | 19-02-2017

Download

Het Leven van De Bovenlanden: Zeven jaar staat het oude kantoor van KPMG in Amstelveen nu leeg. Het is een symbool geworden voor Nederlandse worsteling met kantorenleegstand. In Radio Doc komt het gebouw zelf aan het woord. - Ontspoord: Het lijkt normaal pubergedrag: stoer doen, steeds minder aan je ouders vertellen en veel blowen. In de meeste gevallen waait het ook over. Maar wat als dat niet zo is? Als je je broer of kind steeds verder ziet afglijden en niets lijkt te helpen? Documentairemaker René van Es portretteert een gezin waar een van de kinderen dusdanig ontspoord, dat zijn ouders zich gedwongen voelen hun eigen zoon uit huis te zetten.

Radio Doc: Gevangen in Panama | Tikkende tijdbom | 12-02-2017

Download

Gevangen in Panama: In november 2016 werd de Nederlandse journalist Okke Ornstein in Panama gearresteerd en in een gevangenis opgesloten vanwege zijn kritische artikelen over fraude en corruptie in dat land. Ornstein werkte sinds 2000 in Panama, waar hij radioreportages maakte en een weblogschreef over o.a. zakenlieden die investeringen met grote winstkansen aanboden, maar hun klanten van hun inleg beroofden. Enkele van die zakenlieden sleepten Ornstein voor het gerecht wegens 'smaad' en 'belediging' en Ornstein werd, zonder dat hij de kans kreeg zich te verdedigen, tot 38 maanden cel veroordeeld.  Zijn collega en goed vriend Gilles Frenken reisde naar Panama, zocht Ornstein op in de gevangenis, en volgde de acties achter de schermen om Ornstein weer op vrije voeten te krijgen.   - Tikkende tijdbom: Afgelopen vrijdag werd bekend dat er een onderzoek wordt gestart naar DCIS, het voorstadium van borstkanker. Vrouwen met een dergelijke diagnose worden vaak geopereerd en soms ook bestraald. Terwijl dit volgens patholoog Jelle Wesseling van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in veel gevallen misschien niet nodig is.Documentairemaakster Charlotte van Driesten zit in een ernstiger situatie. Vanwege het erfelijke borstkanker-gen is de afweging om al dan niet een preventieve operatie te ondergaan bij haar nijpender. In 'Tikkende tijdbom' maakt ze ons deelgenoot van haar situatie?Charlotte van Driesten maakte dit radioverhaal in eerste instantie voor zichzelf om een beslissing te kunnen nemen voor haar toekomst. Ook koos zij dit onderwerp voor haar afstudeerproductie aan de opleiding journalistiek van de Hogeschool Windesheim. Daarbij werd ze ondersteund door docent Willem de Haan, documentairemaakster Kim Faber, technicus Alfred Koster en Radio-doc-redacteur Anton de Goede.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1