appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

NOS op 3 Tech Podcast

De NOS op 3 Tech Podcast praat je elke week bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media. Elke donderdag om 16:30 uur een nieuwe aflevering!

Podcast afleveringen

Een lootbox-verbod en zijn we alleen in het heelal?

Download

0:00 Russische hackers proberen wereldwijd in te breken op miljoenen internet-apparaten. Met die waarschuwing kwamen de Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten deze week. Cyberveiligheid-expert Frank Groenewegen van Fox-IT vertelt wat de risico's zijn. 14:23 Lootboxes in games zijn in sommige gevallen illegaal, heeft de kansspelautoriteit geoordeeld. Zij hebben 10 populaire spellen onderzocht, 4 ervan overtreden de Nederlandse regels. 25:35 Deze week is Tess gelanceerd, da's de nieuwste planetenspeurder van de NASA gelanceerd die in het heelal gaat zoeken naar hele verre broertjes en zusjes van de aarde.

Een techdag voor meisjes en is kunstmatige intelligentie een gevaar voor de mensheid?

Download

0:00 Maar liefst 10 uur lang werd Facebook-baas Mark Zuckerberg ondervraagd in het Amerikaanse parlement, naar aanleiding van het Cambridge Analytica-schandaal. Wat heeft het opgeleverd? 12:00 Het was vandaag Girlsday. Meer dan 10-duizend meisjes van 10 tot 15 gingen langs bij technische bedrijven. Door meisjes al jong kennis te laten maken met techniek, hopen deskundigen dat ze een technisch vakkenpakket en later een technische studie kiezen. 19:00 Computers die zo slim worden dat wij mensen het niet meer kunnen volgen en robots die zich tegen de mens keren. Het zijn clichés uit sciencefictionfilms, maar minder vergezocht dan je denkt. Een deel van de sciencefictioncenario’s zijn al werkelijkheid aan het worden, vertelt trendwatcher Jarno Duursma.

Dumpert-slachtoffer sextortion reageert op nieuw wetsvoorstel

Download

VVD-Kamerlid Sven Koopmans maakt vandaag bekend dat er een superspoedprocedure vastgelegd moet worden in de wet om seks- en naaktfilmpjes via de rechter van internet te krijgen. We praten hierover met Nikki Lee Janssen. Zij werd slachtoffer van een hack van privéfilmpjes waarmee ze werd gechanteerd en is betrokken bij de totstandkoming van dat wetsvoorstel. Ze moest drie keer aangifte doen en werd voor 1 miljoen mensen op Dumpert te kijk gezet. Welke invloed heeft dat op haar leven gehad - en nog steeds? En hoe heeft zij precies geholpen bij dat wetsvoorstel? En er werd steeds gedacht dat er 50 miljoen mensen getroffen zijn door het datalek bij Facebook. Maar het blijken er nu wereldwijd maximaal 87 miljoen te zijn. Waaronder mogelijk 90.000 Nederlanders. Hoe kan je checken of jij daarbij zit? Hierover vertellen NOS-techredacteuren Joost Schellevis en Nando Kasteleijn. Presentatie: Jonna ter Veer

Bedrijven moeten beter uitleggen wat ze met jouw data doen

Download

0:00 Alle bedrijven die gegevens verzamelen zijn vanaf eind volgende maand aan nieuwe strenge regels gebonden. Dat betekent onder andere dat apps veel duidelijker maken wat ze met jouw gegevens doen, en waar ze die gegevens voor nodig hebben. 11:25 5G komt eraan in 2020! Een nieuw netwerk betekent nog meer antennes en dus nog meer straling. Het kabinet overweegt om een wettelijke limiet op die straling in te voeren om onze gezondheid te beschermen. 15:25 Er komt voorlopig nog geen einde aan het privacyschandaal bij Facebook. Bijna iedere dag is er wel een nieuw nieuwtje te melden. Wij nemen even de gebeurtenissen sinds de vorige podcast met je door.

Uitslag van het aftapwet-referendum en een gigantisch schandaal bij Facebook

Download

0:00 Het is the day after het referendum over de nieuwe inlichtingenwet, dus we kijken naar de uitslag en wat daarmee gaat gebeuren. 05:00 De rest van de podcast staat in het teken van het schandaal rond Facebook en het bedrijf Cambridge Analytica, waar allerlei privégegevens van tientallen miljoenen Amerikanen op illegale wijze zijn verzameld en waarschijnlijk gebruikt om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Techpodcast Festival: Het aftapwet-referendum en toezicht op de geheime dienst

Download

Een extra NOS op 3 Tech Podcast, live opgenomen op het eerste Nederlandstalige Techpodcast Festival in Amsterdam. Speciale gast is Harm Brouwer, voorzitter van de toezichthouder op de geheime diensten. We voelen hem uitgebreid aan de tand over de nieuwe aftapwet waar we woensdag over mogen stemmen. Brouwer vindt dat de nieuwe bevoegdheden van de inlichtingendiensten niet moeten worden onderschat, maar hij gaat zelf toch voor stemmen. Naast de inlichtingenwet behandelen we moestuintjes onder water en een dataschandaal bij Facebook.

NOS op 3 Tech Podcast: Luistert Facebook stiekem met je mee en #OnderDeDuim

Download

0:00 Dikke kans dat je deze podcast luistert op je telefoon, en dat je ondertussen ook nog andere dingen aan het doen bent. Waarom vinden we het zo moeilijk om onze telefoon weg te leggen? 12:00 Een van de meest gehoorde geruchten over Facebook is dat ze je stiekem afluisteren op je telefoon om zo te bepalen welke reclames ze je voorschotelen. Waarom is dit gerucht zo hardnekkig? 20:50 Netflix hield vorige week hun grote jaarlijkse persevenement waarin ze hun resultaten bekend maken en praten over hun toekomstplannen, en wij waren daarbij.

NOS op 3 Tech Podcast: Waarom is tech zo'n mannenwereld en een run op videokaarten

Download

0:00 8 maart is internationale vrouwendag. Daarom staan wij stil bij de positie van vrouwen in de tech. Wist je dat vrouwen heel belangrijk zijn geweest bij de ontwikkeling van computers? Waarom is het dan toch nog zo'n mannenwereld? 13:42 Dikke grafische kaarten voor pc’s worden steeds duurder en moeilijker te krijgen. Dat komt doordat ze worden gekaapt door cryptominers. 20:54 Deze week zou er het omstreden dating-simulatiespel 'Super Seducer' uitkomen op de PS4, maar Sony weigert het spel te verkopen in de Playstation Store. 32:15 Ziggo gaat de komende twee jaar stoppen met het doorgeven van analoge tv. Is dit een probleem of was deze techniek sowieso uitgestorven?

NOS op 3 Tech Podcast: Let op met refurbished telefoons en Spotify naar de beurs

Download

0:00 Pas op met het kopen van een refurbished iphone, waarschuwt de consumentenbond. Zij hebben 18 van zulke telefoons getest, en bestempelen maar een derde ervan als goeie koop. 14:20 Als je kabeltv en -internet wilt heb je in het grootste deel van het land de keuze uit Ziggo, Ziggo of Ziggo. Maar als het aan de toezichthouder ligt komt daar verandering in. 20:45 Spotify gaat naar de beurs. Hoe meer abonnees ze krijgen, hoe meer verlies ze lijken te maken. Is hun verdienmodel wel houdbaar? 27:30 De afgelopen dagen was in Barcelona het Mobile World Congress. Da’s de jaarlijkse beurs waarop een hoop smartphone-fabrikanten nieuwe modellen laten zien.

Hoe hack je de vakantie van Enzo Knol? En Netflix-nieuws

Download

Een jongere van De Cyberwerkplaats, waar 15-25-jarigen worden opgeleid tot digitale beveiligers wist persoonlijke gegevens van YouTuber Enzo Knol te achterhalen - op een manier die zo simpel is dat je er waarschijnlijk niet bij stilstaat. Hoe en waarom? Veel Nederlanders hebben een abonnement op Netflix. Prima, zegt de Raad van Cultuur in een rapport vandaag, maar dan moet Netflix ook gaan investeren in de Nederlandse filmsector. Waarom? En wat betekent dit voor jouw favoriete series? En de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Dat betekent campagnetijd. En die strijd wordt waarschijnlijk uitgevoerd op Facebook. De NOS heeft een speciaal tooltje om – samen met jou– te onderzoeken hoe ze jouw stemgedrag via Facebook proberen te beïnvloeden. Mijn gasten van vandaag zijn Mary-Jo de Leeuw van De Cyberwerkplaats, NOS-techredacteur Joost Schellevis en Jeroen Bartelse, directeur van de Raad van Cultuur.

De honderdste Tech Podcast met een dronegevecht en elektronische huid

Download

0:00 Er zijn een hoop plekken waar je niet mag vliegen met een drone, maar de politie heeft nauwelijks mogelijkheden om zo'n ding uit de lucht te halen. Om inspiratie op te doen organiseerde de politie samen met de TU Delft een groot dronegevecht. De leider van het winnende team vertelt wat hun tactiek was. 10:54 Sinds kort krijg je in de facebook-app de mogelijkheid om je verbinding te beveiligen. Maar er zit een addertje onder het gras, de Consumentenbond raadt zelfs aan om die mogelijkheid helemaal niet te gebruiken. 18:15 Onderzoekers hebben een elektronisch stukje huid ontwikkeld, dat zichzelf kan helen en dat volledig recyclebaar is. 24:47 De rechtszaak tussen Google en Uber zou een van de grootste tech-rechtszaken van het jaar worden en zou weken gaan duren. Maar binnen een paar dagen was er een schikking.

NOS op 3 Tech Podcast: Google vs Uber en houden Youtubers zich aan hun eigen reclameregels?

Download

0:00 Een jongen van 18 is opgepakt voor de vele DDoS aanvallen van vorige week. Wij zetten we op een rijtje hoe deze jongen gepakt is en hoe zijn DDoS-aanval precies werkte. 9:45 Nederlandse Youtubers hebben spelregels afgesproken over hoe ze omgaan met reclame in hun video's. Maar ze houden zich niet allemaal aan de afspraken, blijkt uit een steekproef. 20:11 Heeft Uber kennis over zelfrijdende auto’s gestolen van Google? Dat is het onderwerp van een grote rechtszaak die deze week is begonnen.

NOS op 3 Tech Podcast: Banken onder DDoS-vuur en porno-malware op Androidtelefoons

Download

0:00 DDoS aanvallen waren weer volop in het nieuws deze week. Een aantal banken en andere instellingen waren moeilijk of helemaal niet bereikbaar. We zetten op een rijtje wat er nu over die aanvallen bekend is. 8:12 De iPhone X lijkt toch niet het grote succesnummer te zijn waar Apple op hoopte. Volgens ingewijde bronnen hebben ze de productie teruggeschroefd. 19:25 Antivirusbedrijf Kaspersky heeft onderzocht hoe internetcriminelen porno gebruiken om malware en andere narigheid te verspreiden. En vooral als je een android telefoon of tablet gebruikt moet je goed opletten.

NOS op 3 Tech Podcast: Een nepnieuwsdetector op twitter en drugs in games

Download

0:00 Nepnieuws en misinformatie op social media, dat zijn dingen die de Groningse Startup TrustTheSource tegengaat. Zij maken een algoritme dat de betrouwbaarheid van tweets kan inschatten. 12:10 Een robot met kunstmatige intelligentie heeft mogelijk een nieuw middel ontdekt om malaria te bestrijden. En dat zit in tandpasta. 19:00 In computerspellen kom je steeds vaker drugs tegen. Amerikaanse onderzoekers hebben gekeken hoe realistisch de weergave van drugsgebruik is.

NOS op 3 Tech Podcast: Een fix voor trage oude iPhones en emoji-spraakverwarring

Download

0:00 Oudere iPhones worden slomer in nieuwe versies van iOS. Apple doet dit om de batterij te sparen, maar als je wil kan je die vertraging binnenkort uitschakelen. 07:10 Op zijn nieuwe site laatjeniethackmaken.nl geeft techjournalist Daniël Verlaan een heleboel tips waardoor je kan voorkomen dat je gehackt wordt. 17:26 Emoji's zijn niet weg te denken uit al onze online communicatie. Niet alle culturen geven dezelfe betekenis aan emoji’s, en dat kan leiden tot spraakverwarring. 25:25 Na de cinnamon challenge, en de choking challenge, is er in Amerika een nieuw gevaarlijke rage die viraal gaat op internet.

Appcontract vóór je seks hebt & de race om thuisassistenten

Download

En ook appbouwers volgen discussies over seksueel machtsmisbruik. Legalfling wil ervoor zorgen dat je voordat je ja tegen seks zegt, eerst samen een contract tekent over wat je wel en wat je niet wilt. Hoe werkt dit? Op CES, de grootste techbeurs van Amerika, is de race om de thuisassistenten losgebarsten. Maar wie gaat ons leven het makkelijkst maken, die van Amazon of Google? Hoe leuk het ook klinkt, die slimme apparaten hebben ook een keerzijde: privacy en veiligheid. De Cyber Security Raad is bezorgd over the Internet of Things en stuurde vandaag een brief naar de minister van justitie. Waar waarschuwen ze voor? Presentator: Jonna ter Veer Gasten: Nando Kasteleijn, Joost Schellevis, Arnold Daniëls en Rick Schmitz

NOS op 3 Tech Podcast: Een ernstig beveiligingslek in vrijwel alle computers en smartphones

Download

0:00 Spectre en Meltdown zijn de namen van twee grote kwetsbaarheden die zijn ontdekt in moderne processoren. Vrijwel alle computers en smartphones lopen hierdoor gevaar. 11:15 Amazon werkt aan een apparaat dat online kleding shoppen een stuk makkelijker moet maken. Is dit de ultieme oplossing voor mensen die niet van shoppen houden? 18:38 Spotify heeft een miljardenclaim aan de broek hangen. Als ze die rechtszaak verliezen zou dat grote gevolgen kunnen hebben voor Spotify en streamingdiensten in het algemeen.

NOS op 3 Jaaroverzicht 2017

Download

Dieuwke Teertstra en Michiel Veenstra nemen je mee door het nieuws en de muziek van 2017.

Podcast: Slim slipje en een mental health game voor scholieren

Download

Hoe kan je met een game ingewikkelde gevoelens bespreekbaar maken bij scholieren? Moet je je kerstbonus in bitcoins steken? En wat doet een chip in een vrouwenslip?

NOS op 3 Tech Podcast: Disney betaalt 50 miljard voor Fox en Spotify wil hulp van EU

Download

1:04 Walt Disney heeft voor meer dan 50 miljard dollar 21st Century Fox overgenomen. Wat betekent dat voor de industrie? 8:52 In Amerika wordt vandaag gestemd over het afschaffen van de netneutraliteitsregels. We leggen je uit hoe dat zit. 16:37 Een aantal bedrijven, waaronder Spotify en Deezer, willen hulp van de Europese Commissie in de concurrentiestrijd met grote bedrijven als Amazon en Apple.

Techpodcast 7dec

Download

Een bizarre roof: hackers hebben mogelijk 50 miljoen euro aan bitcoins gestolen. En met welke tech-banen ga je goud geld verdienen? je hoort het in de NOS op 3 Tech Podcast. Met gast-presentator Jonna ter Veer.

NOS op 3 Tech Podcast: Een Apple-beveiligingsblunder en de man die Trump offline haalde op Twitter

Download

01:05 Nadat vorige week de grote schoonmaak begon, heeft Youtube inmiddels 150.000 ongepaste 'kinderfilmpjes' verwijderd. 04:00 Er blijkt een enorm beveiligingslek in MacOS te zitten, het besturingssysteem van Apple computers. Dit is pijnlijk voor Apple, aangezien zij een veilig imago hebben. 10:33 Snapchat heeft zijn langverwachte nieuwe layout onthuld, waarmee ze een breder publiek willen bereiken. Gaat dit lukken? 15:10 Een van Snapchats bekendste functies is stories, en en er is nóg een sociaal platform dat deze functie gaat kopiëren. 19:58 Begin november was het twitteraccount van Donald Trump korte tijd uit de lucht. Degene die daar verantwoordelijk voor was heeft zich bekendgemaakt en een interview gegeven.

NOS op 3 Tech Podcast: Elsagate en een robot die je helpt met slapen

Download

0:00 Youtube onderneemt actie tegen Elsagate, een verzamelnaam voor duizenden verontrustende en ongepaste kindervideo’s op Youtube. Hierin zie je bijvoorbeeld bekende tekenfilmfiguurtjes die worden gemarteld, maar ook volwassenen die samen met kinderen ongepaste handelingen uitvoeren. 13:50 Een startup van oud-studenten van de TU Delft werkt aan een slaaprobot die je kan helpen als je leidt aan slapeloosheid. Via crowdsourcing hebben ze binnen een paar dagen hun beoogde investering opgehaald. 25:40 Koop niet zomaar spullen via Facebook of Instagram, want niet iedereen is te vertrouwen, waarschuwt de autoriteit consument en markt.

NOS op 3 Tech Podcast: Snapchats identiteitscrisis en technische problemen met de nieuwe iPhones

Download

0:00 Koop je een telefoon van rond de 1000 euro, dan verwacht je natuurlijk dat die zonder problemen werkt. Maar meerdere eigenaren van de nieuwe iPhone X en de Google Pixel 2 XL hebben last van technische problemen. 7:00 Er is een duivels nieuwe spelletje voor je iPhone: Lies. Het is een quiz over gênante feitjes, met de pikante slogan: this game ends friendships. 12:30 Snapchat heeft het moeilijk. De app was een tijd lang het hipste jongtje van de klas, maar het lukt maar niet om genoeg nieuwe gebruikers te trekken om de aandeelhouders tevreden te houden. Het bedrijf overweegt de app drastisch te veranderen.

NOS op 3 Tech Podcast: Harry Potter in augmented reality en de Xbox One X

Download

0:00 Uber is hard op weg om vliegende taxi's te ontwikkelen. Da's een van de aankondigingen die deze week werd gedaan op de Web Summit in Portugal. Da's een grote conferentie waar zowel bedrijven als politici op af kwamen. 7:00 Sinds een half jaar is het lastiger geworden om een mobieltje op afbetaling te kopen, en kan je mobiele abonnement effect hebben op je hypotheek. Sindsdien kopen we anders onze telefoons. 14:00 Het is een spannende week voor console-gamers. De Xbox One X is eindelijk te koop. Het is de nieuwste spelcomputer van Microsoft, en de krachtigste console ooit gemaakt. 23:30 Begin je Pokemon Go een beetje zat te worden? Goed nieuws, de makers van dat spel werken aan een nieuwe augmented realitygame, die helemaal draait om Harry Potter.

NOS op 3 Tech Podcast: Series bingeracen en techbedrijven op het matje

Download

0:00 Google, Facebook en Twitter moesten deze week op het matje komen in het Amerikaanse parlement. Ze werden gehoord over de Russische inmenging met de Amerikaanse verkiezingen. 10:00 Heb jij wel eens een serie gebingeraced? Da’s zeg maar de overtreffende trap van bingewatchen. Iris van het NOS-youtubekanaal Mashup liet zich 24 uur opsluiten om non-stop series te kijken en vertelt of dat een aanrader is. 17:55 Het aantal Phishingsites dat bekende Nederlandse bedrijven nadoet is het afgelopen jaar flink gestegen.

NOS op 3 Tech Podcast: Nepmailtjes namens het kabinet en maken lootboxes games kapot?

Download

0:00 Deze week was er een hoop ophef over de email-veiligheid van politici en overheidsdiensten. Wij leggen uit hoe het nou echt zit met die gevaren en wat ertegen te doen is. 7:24 Een hoop gamenieuws deze week. Ontwikkelaars van games zoeken steeds naar nieuwe manieren om geld te verdienen aan hun spellen. Een omstreden mechanisme zijn lootboxes, waar steeds meer kritiek op komt. 15:24 De Microsoft Kinect was 7 jaar geleden een revolutionaire accessoire waarmee je je hele lichaam als controller kon gebruiken bij games. Het grote succes bleef echter uit en nu stoppen ze er maar helemaal mee. 20:00 Deze week komt Mario Oddysey uit. Het nieuwste Mariospel waar fans lang naar uit hebben gekeken. 23:00 NLziet, het terugkijkplatform van de NPO, RTL en SBS laat je vanaf nu ook live televisiekijken. Worden ze hiermee een gevaarlijke concurrent van de traditionele kabelbedrijven?

NOS op 3 Tech Podcast: Verzekerd tegen ransomware en hoe groen is jouw telefoon?

Download

0:00 Ons online leven zit vol gevaren als virussen, phishing, ransomware en noem maar op. En als je daardoor getroffen wordt kan dat je een hoop geld kosten. Daarom komt een grote verzekeraar nu met een 'cyberpolis' voor consumenten. 07:53 Sta jij wel eens stil bij hoe duurzaam jouw telefoon wordt gemaakt? Milieu-organisatie Greenpeace in ieder geval wel. Zij hebben de 17 grootste techbedrijven langs de groene meetlat gelegd. 18:28 In de Canadese stad Toronto komt een nieuwe futuristische wijk waar allerlei nieuwe slimme snufjes uitgeprobeerd mogen worden. En drie keer raden welk bedrijf dat gaat bouwen.

NOS op 3 Tech Podcast: De techplannen van het kabinet Rutte III en afscheid van Windows Phone

Download

0:00 Het kabinet Rutte III gaat bijna aan de slag. Wat staat er in het regeerakkoord op het gebied van tech en cybersecurity? 12:11 Facebook-baas Mark Zuckerberg wil één miljard mensen aan de VR krijgen. Gisteren kondigde hij de Oculus Go aan. Een goedkope VR-headset waar je geen telefoon of pc voor nodig hebt. 21:35 We nemen afscheid van Windows Phone. Dit mobiele besturingssysteem was ooit marktleider en wordt nu opgegeven door Microsoft.

NOS op 3 Tech Podcast: Nieuwe Google gadgets en de toekomst van radio

Download

0:00 Google kennen we natuurlijk van hun slimme online-diensten, maar het bedrijf brengt ook steeds fysieke producten op de markt. Deze week presenteerde ze een hoop nieuwe gadgets, waaronder een telefoon en oordopjes die live gesprekken kunnen vertalen. 10:30 In de zoektocht naar de vermiste Anne Faber heeft de politie haar route kunnen nagaan via gegevens van haar telefoon. Maar hoe werkt dat eigenlijk? 15:13 En het is de week van de digitale radio, en daarom kijken we naar innovaties op het gebied van digitale radio, podcasts en on-demand audio.

NOS op 3 Tech Podcast: IKEA Place en stakende stemacteurs

Download

0:00 Apple zet vol in op augmented reality. Ze geven ontwikkelaars handige hulpmiddelen om augmented reality in hun apps te verwerken. En een van de leukste voorbeelden daarvan is een nieuwe app van IKEA, waarmee je kan kijken hoe die ene stoel of bank past in jouw huis. 10:45 Een langlopend conflict in de game-industrie lijkt te zijn opgelost. Bijna een jaar hebben Amerikaanse stemacteurs voor videogames gestaakt, omdat ze betere contracten willen. Deze week eindigde die staking, maar zijn ze erop vooruit gegaan? 19:38 En we blikken terug op de eerste zomer waarin je onbeperkt kon internetten in andere EU landen. Is hier veel gebruik van gemaakt? En als je altijd verbonden bent, hoe zorg je dan dat je op vakantie los komt van je dagelijkse leven?

NOS op 3 Tech Podcast: Nepaccounts op Instagram en een film over cyberpesten

Download

0:00 De collega's van Mashup doken in de schimmige wereld achter Instagram modellen. Er zijn veel mensen die geld (proberen te) verdienen als social influencer, maar niet iedereen heeft zin om jaren te werken om publiek op te bouwen. Er blijken verschillende manieren te zijn om snel 'populair' te worden. 11:34 Als je internet op een iPhone of iPad is het dankzij de nieuwste iOS update moeilijker voor reclamebedrijven om je te volgen. Goed nieuws, denk je misschien, maar niet iedereen is daar even blij mee. 16:28 Het is de week tegen petsen, en op het Nederlands Filmfestival gaat een heel bijzondere film over online pesten in première. Hij heet Tagged, en het verhaal wordt verteld vanuit de telefoon van een meisje van 14. Regisseur Martijn Winkler is bij ons te gast.

NOS op 3 Tech Podcast: Een telefoon van 1159 euro en VS boycot Russische antivirusmaker

Download

0:00 We blikken terug op de najaarspresentatie van Apple met 3FM-DJ en Applekenner Michiel Veenstra. En vragen ons af wie er bijna twaalfhonderd euro over heeft voor een nieuwe iPhone. 14:45 Youtube probeert schokkende video's van de oorlog in Syrië zo snel mogelijk offline te halen, maar mensenrechtenorganisaties, en zelfs de Verenigde Naties, zijn daar bezorgd over. Want daarmee verdwijnt ook bewijsmateriaal waarmee terroristen vervolgd kunnen worden. 23:04 De Amerikaanse overheid mag geen antivirusprogramma’s meer gebruiken van het Russische bedrijf Kaspersky, omdat ze die niet vertrouwen. Ze zijn bang voor Russische achterdeurtjes, maar is die angst terecht?

NOS op 3 Tech Podcast: films maken met je mobiel en onhoorbaar klooien met Siri

Download

0:00 ​Om een film te maken heb je al lang geen grote peperdure camera's meer nodig, met je mobieltje kom je ook een heel eind. In Hilversum zijn deze week de ​Mobile Movie Days, een filmfestival voor films die met een mobieltje zijn gemaakt. 10:10 Ophef op social media deze week over stiekeme cameraatjes in reclamezuilen op stations. Deze apparaatjes houden bij hoeveel mensen naar de reclameposter kijken. Maar wat registreren die camera's precies, en wat gebeurt er met die informatie? 18:06 Digitale assistenten zoals Siri, Google Home en Amazon Echo blijken te luisteren naar instructies die jij en ik niet eens kunnen horen. Hiermee zouden slimme hackers je telefoon kunnen overnemen.

NOS op 3 Tech Podcast: Is de politieaanpak van illegale marktplaatsen op het dark web effectief?

Download

0:00 Anderhalve maand geleden maakte de politie bekend dat ze samen met de FBI twee zwarte markten op het dark web hadden opgerold en allerlei gegevens van gebruikers hebben verzameld. Wat is er sindsdien gebeurd op het dark web, en is dit een succesvolle aanpak? 14:22 In Berlijn begint deze week de IFA, de grootste consumenten-elektronicabeurs van Europa. Wat zijn de hoogtepunten? 21:15 Heb je een Android-telefoon? Dan moet je vaak lang wachten op belangrijke beveiligingsupdates, waardoor je kwetsbaar bent voor malware en hacks. Waarom is duurt het vaak zo lang?

NOS op 3 Tech Podcast: De nieuwe aftapwet en robots leren aanraken

Download

0:00 De nieuwe aftapwet is aangenomen door de Eerste Kamer. Wij vertellen je wat dat voor jou betekent. 09:50 Sociale robots komen eraan, maar hoe zorg je dat voorbeeld een robothondje of een thuishulprobot het verschil herkent tussen een aai en een tik? Onze gast is onlangs gepromoveerd op dat onderwerp. 20:25 De iPhone 8 komt eraan, maar in het geruchtencircuit wordt gefluisterd dat Apple moeite heeft om alles op tijd af te krijgen, en er wordt zelfs gesproken over paniek achter de schermen.

NOS op 3 Tech Podcast: Hoe maak je kinderen computerwijs en Youtube-money

Download

0:00 Op welke leeftijd moet je beginnen met kinderen voorlichten over de risico’s van internet en sociale media, en hoe doe je dat? 13:19 Snapchat heeft weer wat nieuws. Met Snap Maps kan je zien waar je vrienden zijn. Is dat handig of een beetje creepy? 17:55 Youtubers zijn de popsterren van deze tijd. Maar hoeveel verdienen de bekende grote Nederlandse youtube-sterren nou eigenlijk met hun video’s?

NOS op 3 Tech Podcast: hiep hiep hoera voor de iPhone en een nieuwe wereldwijde virusuitbraak

Download

0:00 De wereld werd opnieuw opgeschrikt door een cyberaanval die veel bedrijven en instanties lamlegde. In eerste instantie leek het virus op ransomware, maar in de loop van de week werd dat toch anders. 12:17 Google heeft van de Europese commissie een boete van bijna 2,5 miljard euro gekregen omdat ze vals zouden hebben gespeeld met Google Shopping. Maakt zo'n boete indruk op Google? 18:19 Nederlanders downloaden minder vaak illegaal muziek en films dan een paar jaar geleden. 23:17 Hoera, de iPhone blaast vandaag 10 kaarsjes uit! Op 29 juni 2007 was de allerleerste iPhone voor het eerst te koop in Amerika. En de rest is geschiedenis.

NOS op 3 Tech Podcast: Betalen met je ring en een nieuwe Europese privacywet

Download

0:00 Bedrijven kunnen vanaf volgend jaar flinke boetes krijgen als ze slordig omgaan met data van gebruikers, maar het blijkt dat veel bedrijven nog helemaal niet klaar zijn voor deze nieuwe regels. 12:53 Contactloos pinnen is lekker makkelijk, maar je moet nog wel elke keer helemaal je portemonnee en pinpas pakken. Om dit leed te verzachten komt ABN Amro met een ring waarmee je kleine bedragen kunt afrekenen. Wie van de tafelgasten zit hierop te wachten? 19:13 Indiase vrouwen zijn vaak terughoudend met het plaatsen van foto's op Facebook. Het sociale netwerk introduceerde deze week nieuwe functies om het platform aantrekkelijker te maken voor deze vrouwen.

NOS op 3 Tech Podcast: De grootste gamebeurs ter wereld en walvissnot

Download

0:00 Het is een spannende week voor gamers over de hele wereld, want de E3 is weer bezig. Dat is de grootste gamebeurs van de wereld waar heleboel nieuwe spellen worden aangekondigd en gespeeld. Wij vatten het belangrijkste nieuws voor je samen. 15:45 Wetenschappers gebruiken drones om snot van walvissen op te vangen. Je kan uit snot namelijk allerlei informatie over deze bedreigde dieren vissen. 22:30 Vandaag is in de hele EU het nieuwe roamen ingegaan. Hierdoor kun je in andere Europese landen bellen en internetten zonder bij te betalen. Je kunt deze podcast dus gewoon luisteren aan het Spaanse strand.

NOS op 3 Tech Podcast: Jelmer racet met drones

Download

Presentatie: Roel van Niekerk. Gasten: Nando Kasteleijn, Joost Schellevis en dronepiloot Jelmer de Boer

NOS op 3 Tech Podcast: Gaan zelfrijdende auto's banen kosten en pesten in online games

Download

0:00 Zelfrijdende auto’s gaan een enorme vlucht nemen, verwacht onze gast Vivianne Bendermacher van Techionista.com. Maar wie worden nou echt de pioniers van de autotoekomst, en welke banen komen op de tocht te staan als de zelfrijdende auto doorbreekt? 15:20 Bij online games gaat het vaak fanatiek aan toe en ook in de chatboxen bij populaire spellen wordt soms flink gescholden… Maar waar ligt de grens tussen fanatiek zijn en het pesten van je medespelers? 26:38 Ben je medeplichtig aan haatzaaien als je een comment liket? Een Zwitserse rechter vindt van wel en veroordeelde een Facebookgebruiker tot 5000 euro boete.

NOS op 3 Tech Podcast: Alles wat je moet weten over Wannacry en andere ransomware

Download

Deze week was er één verhaal dat al het technieuws domineerde, en dat was de uitbraak van de 'Wannacry' ransomware. Honderdduizenden computers in 150 landen raakten besmet met deze gijzelsoftware. Onder andere ziekenhuizen konden geen operaties uitvoeren omdat hun systemen platlagen. Tijd dus om alles op een rijtje te zetten: in deze aflevering hoor je alles wat je moet weten over ransomware.

NOS op 3 Tech Podcast: Is een enkelband te hacken en dakpannen van Tesla

Download

0:00 Is Uber nou een techbedrijf of een taxibedrijf? Die vraagt ligt nu bij de hoogste Europese rechter en kan bepalend zijn voor de toekomst van het bedrijf. 08:40 Vorig jaar hebben 35 criminelen hun enkelband doorgeknipt om zo te ontsnappen. Hoe werkt een enkelband eigenlijk, en zijn die dingen te hacken? 17:18 Deze week werden de eerste kwartaalcijfers van Snapchat bekend gemaakt, sinds het moederbedrijf naar de beurs ging. En het gaat niet zo lekker. 24:51 Vanaf volgend jaar kun je niet alleen een Tesla vóór je huis hebben staan, maar ook óp je huis. Het bedrijf brengt namelijk zonnepanelen op de markt die eruit zien als gewone dakpannen.

NOS op 3 Tech Podcast: Waar blijft die glasvezel nou en een social media nachtmerriescenario

Download

0:00 Glasvezel is de grote belofte voor supersnel internet, maar toch gaat de opkomst ervan in Nederland niet zo snel, hoe komt dat? 12:00 Facebook gaat duizenden extra mensen inhuren om (live) video's van gebruikers in te gaten te houden. Aanleiding zijn twee moorden die op Facebook te zien waren. 21:08 Volgende week gaat de verfilming van het boek De Cirkel in première. Hierin zie je hoe sociale media een totaal nachtmerriescenario kunnen worden. Hoe realistisch zijn de film en het boek?

NOS op 3 Tech Podcast: De jacht op criminelen en de snode plannen van Spotify

Download

Deze week praten we over Politielab, een spannend initiatief van de politie en data-analysten, we hebben het over de snode plannen van Spotify en de geheime bibliotheek van Google, met miljoenen boeken.

NOS op 3 Tech Podcast: Hoe kom je van je smartphoneverslaving af?

Download

0:00 Ben jij ook meer met je telefoon bezig dan eigenlijk goed voor je is? Je bent niet de enige. Journalist Wouter van Noort schreef het boek 'Is daar iemand' over smartphoneverslaving en is te gast. 13:00 Facebook onthulde deze week dat ze werken aan technologie om je gedachten te kunnen lezen, en dat is niet het enige science fiction-achtige waar ze mee bezig zijn. 22:10 We hebben jouw hulp nodig bij een wetenschappelijk experiment. We ontwikkelen namelijk een algoritme dat tekeningen van Radio 1-presentatrice Lara Rense kan omtoveren in levensechte foto's.

NOS op 3 Tech Podcast: Social shopping en digitaal briefgeheim

Download

0:00 In de grondwet staat vastgelegd dat niemand zomaar jouw post mag bekijken, maar over e-mail of whatsappjes staat niks. Da's niet meer van deze tijd vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. 7:19 Volgens geruchten werkt Apple aan sensoren die kunnen helpen bij de behandeling van Diabetes, en ze zijn niet het enige techbedrijf dat bezig is met medische innovatie. Wordt na de telecomsector ook de medische sector op z'n kop gezet door techbedrijven? 16:20 Terwijl gewone winkels het nog moeilijk hebben in de concurrentiestrijd met webwinkels, is het online shoppen zoals we dat nu kennen eigenlijk ook al achterhaald. Volgens verschillende ondernemers is 'social shoppen' helemaal de toekomst.

NOS op 3 Tech Podcast: Facebook pakt wraakporno aan en solliciteren 2.0

Download

0:00 Youtube gaat video's automatisch scannen op extremistische inhoud en daarbij ook kijken naar de context. 7:27 Duitsland wil social mediabedrijven miljoenenboetes opleggen als ze niet snel genoeg strafbare content weghalen. 16:11 Facebook gebruikt vanaf nu fotoherkenning om te zorgen dat er geen wraakporno meer kan worden gedeeld. 20:55 Een sollicitatiebrief met CV sturen is hartstikke ouderwets. Innovatieve bedrijven zoeken naar slimmere en eerlijker manieren om personeel te werven.

NOS op 3 Tech Podcast: Soundcloud vs Spotify en op afstand je kat gek maken

Download

0:00 Soundcloud gaat de strijd aan met Spotify en Apple Music door ook met een streamingabonnement te komen. 10:00 Amerikaanse internetproviders mogen de surfgeschiedenis en meer gevoelige informatie van klanten verkopen aan adverteerders. 19:10 Facebook heeft nu ook Stories, in navolging van Snapchat, Instagram en Whatsapp. Zitten mensen hierop te wachten? 27:15 Met een nieuwe gadget kun je op afstand naar je kat kijken en hem helemaal gek maken met een laserpen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1