appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume

Joop Café

In Joop Café praten redacteuren van Joop en soms gasten op relaxte wijze over de ideeën en werkelijkheden achter het nieuws.

Podcast afleveringen

Joop Café #108 Eva Yoo Ri Brussaard en de reacties op haar opinie over alleenstaande moeders

vrijdag 3 mei 2019, 09:48 uur

Francisco van Jole belt met Eva Yoo Ri Brussaard, oprichter Single Supermom, die het opiniestuk schreef 'Mogen alleenstaande moeders ook wonen?' over de huisvestingsproblemen waar alleenstaande moeders vaak mee kampen. Francisco leest het stuk van Eva voor en legt haar daarna enkele reacties van Joop-lezers voor.

Joop Café #107 Münire Manisa over de reacties op politiegeweld in Utrecht

donderdag 25 april 2019, 16:38 uur

Juriste Münire Manisa schreef een opiniestuk over het gedrag van omstanders die de arrestatie van een man in Utrecht trachtten te voorkomen. Francisco van Jole legt haar enkele reacties voor die het stuk opriep. Daarnaast leest hij haar opiniestuk Omstander, bemoei je met je eigen zaken voor en geeft Münire haar tip van de week.

Joop Café #106 met Han van der Horst over de immigratiewensen van Baudet

donderdag 18 april 2019, 15:55 uur

Han van der Horst schreef het opiniestuk 'Wat loopt zo’n Baudet toch te zeiken. Zijn zwartste verlangens worden vervuld' over de immigratiewensen van de FvD-leider. Dat artikel werd meer dan 30.000 keer gelezen. Francisco van Jole leest het opiniestuk voor en legt Han daarna (vanaf 7'20'') enkele reacties die verschenen op Joop voor.

Joop Café #105 Francisco van Jole over de reacties op 'Zo kan Baudet verslagen worden'

donderdag 11 april 2019, 17:38 uur

In zijn opiniestuk 'Zo kan Baudet volgende maand verslagen worden' zet Francisco van Jole een strategie uiteen om Baudet bij de Europese verkiezingen uiteen, gebaseerd op de succesvolle Zwitserse anti-populisme beweging Operation Libero. Hij leest dit stuk eerst voor en gaat daarna in op een greep uit de meer dan 150 reacties.

Joop Café #104 met Fons Burger en Joyce Brekelmans

vrijdag 5 april 2019, 11:01 uur

Fons Burger, die ooit op z'n 23e hoofdredacteur Nieuwe Revu werd en daarna in Rotterdam een uitgaansimperium opbouwde met o.a. Nighttown en Rotown, over hoe de begrippen links en rechts vervangen moeten worden door iets anders. En Joops eigen Amerika-expert Joyce Brekelmans over de boobytraps rond het Mueller-rapport.

Joop Café #103 met Joost Bekendam en Hasna El Maroudi over zege FvD

donderdag 21 maart 2019, 23:57 uur

Joost Bekendam is parlementair onderzoeksjournalist van De Nieuws BV. Hij zocht uit of Forum voor Democratie eigenlijk wel over voldoende kandidaten beschikt voor zo'n grote overwinning. En Francisco van Jole praat met hem over de 'machtigste' man die nu in de Kamer zit en mogelijk gaat overlopen naar Forum voor Democratie. Kan dat het kabinet doen vallen? Daarna vertelt Hasna El Maroudi over hoe ze de overwinning van Baudet beleeft en stelt ze dat het geen pas geeft dat Jesse Klaver zijn rivaal Thierry Baudet feliciteerde.

Joop Café #102 met Elfie Tromp en Madeleijn van den Nieuwenhuizen

zaterdag 16 maart 2019, 09:47 uur

Woensdag hield de Franse filosoof Bernard-Henri Lévy in een vol Carré een pleidooi voor de Europese Unie. Feministen Elfie Tromp en Madeleijn van den Nieuwenhuizen bezochten los van elkaar deze avond. Francisco van Jole praat met hen over wat de voorstelling bij hen heeft losgemaakt.

Joop Café #101 over wie Trump gaat verslaan, D66 wordt links en Kuzu bij WNL

donderdag 7 maart 2019, 18:26 uur

Joyce Brekelmans vertelt over welke Democraten zich in de race om het presidentschap hebben gestort en waar het om gaat, Francisco van Jole gaat in op de linkse koers van D66 die Rob Jetten inzet en over het optreden van Tunahan Kuzu bij WNL

Joop Café #100: Bram Bakker over zzp'ers in de ggz; Maarten Reijnders over bizarre gevolgen beleid

donderdag 28 februari 2019, 16:56 uur

Bram Bakker vindt het slecht dat er steeds meer psychiater als zzp'er gaan werken want dat verwoest de band tussen hulpverlener en cliënt. En Maarten Reijnders vertelt over zijn boek Dat Was Niet De Bedoeling waarin hij op vaak grappige wijze de onvoorziene gevolgen van beleid en gebeurtenissen schetst. Bijvoorbeeld de Brexit, die is mogelijk gemaakt door een vechtend, dronken parlementslid.

Joop Café #99 met Floriske van Leeuwen en Jan Keulen

vrijdag 22 februari 2019, 12:36 uur

Floriske van Leeuwen, senator voor de Partij voor de Dieren, schreef een opiniestuk over youngtimers en elektrische auto's dat 10.000 keer gelezen werd. Ze vertelt wat er gebeurd is met haar voorstel om te voorkomen dat jonge elektrische auto's massaal naar Duitsland worden geëxporteerd omdat ze hier voor zakelijke rijders niet meer interessant zijn. Daarnaast praat Francisco van Jole met Jan Keulen, directeur van The Rights Forum. Hij heeft bezwaar tegen een nieuwe definitie van antisemitisme die nu door de PvdA en het Europees parlement omarmd is. Wat is het probleem? En natuurlijk, de tip van de week.

Joop Café #98 met Han van der Horst over de hetze tegen GroenLinks

donderdag 14 februari 2019, 17:11 uur

Francisco van Jole praat met historicus Han van der Horst over hoe GroenLinks in de nazi-hoek werd geduwd nadat Kamerlid Corinne Ellemeet had voorgesteld eens nader te kijken naar de wenselijkheid van bepaalde medische ingrepen bij 70-plussers. En Joyce Brekelmans praat met Francisco over Warme Truiendag die vrijdag gehouden wordt. Daarmee kunnen burgers in actie komen voor het klimaat maar is dat wel zo goed als het klinkt?

Joop Café #96 met klimaatspijbelaar Jens Bosman en Joyce Brekelmans

donderdag 7 februari 2019, 20:40 uur

Deze podcast gaat over het klimaatprotest dat donderdag in Den Haag plaatsvond door 10.000 scholieren. Jens Bosman protesteerde mee en vertelt vanuit de trein naar huis over zijn ervaringen. Joyce Brekelmans schreef een opiniestuk over hoe de scholieren verdacht worden gemaakt en geeft een toelichting.

Joop Café #96 met Roos Vonk en Mei Li Vos over principes

donderdag 31 januari 2019, 18:26 uur

Francisco van Jole praat met Roos Vonk over waarom mensen met principes soms zo'n irritatie bij anderen oproepen en met Mei Li Vos over hoe politiek (weer) op principes gebaseerd moet worden.

Joop Café #95: Tinkebell over kinderpardon, Joyce over MAGA-scholieren

vrijdag 25 januari 2019, 10:12 uur

De vernieuwde podcast! Francisco van Jole praat met Tinkebell over de spanningen rond het kinderpardon en Joyce Brekelmans vertelt hoe een voorval met pesterige Trump-aanhangertjes plots een andere draai kreeg

Joop Café #94 De terugblik op 2018.

zaterdag 29 december 2018, 22:21 uur

Het Joop Café blikt met de gehele redactie terug op het jaar 2018.

Joop Café #93 met Francisco van Jole, Joyce Brekelmans en Dennis l'Ami.

maandag 24 december 2018, 10:52 uur

Francisco van Jole praat met Pascal Vanenburg, Joyce Brekelmans en Dennis l'Ami over het Nederlandse probleem met diversiteit. Terwijl het in omringende landen een vanzelfsprekenheid is, blijft het hier maar tobben. Hoe komt dat? Daarnaast bespreken ze het vonnis in het Rotterdamse sisverbod. Gaat dit helpen tegen het hardnekkige probleem van straatintimidatie?

Joop Café #92 met Francisco van Jole en Joyce Brekelmans

vrijdag 14 december 2018, 16:30 uur

Francisco van Jole praat met Joyce Brekelmans over de Brexit. De slogan van de Brexiteers was 'Take back control!' en dat is in ieder geval totaal niet gelukt. Al ruim twee jaar worstelen de Britten met de Brexit en nog steeds weet niemand wat er gaat gebeuren. Kan premier Rutte de Britten gaan redden?

Joop Café #91 met Francisco van Jole en Joyce Brekelmans

zaterdag 8 december 2018, 00:29 uur

Joyce Brekelmans vertelt in Joop Café over de solidariteitsactie #vrouwensteunenvrouwen die wordt gevoerd tegen het tekort aan de pil. Francisco van Jole is verwonderd dat die crisis, die al maanden speelt zo weinig publiciteit heeft gekregen. Uit het vervolg van het gesprek wordt duidelijk waar dat door komt.

Joop Café #90 met Francisco van Jole en Joyce Brekelmans

donderdag 29 november 2018, 15:55 uur

In Joop Café praten Joyce Brekelmans en Francisco van Jole over de hausse aan racistische bagger die columnisten Clarice Gargard en Seada Nourhussen over zich heen krijgen. Hoe wordt deze bedreiging van de vrijheid van meningsuiting vertaald in het publieke debat? In het verlengde daarvan gaat het in het gesprek over de klacht dat links de onderklasse in de steek heeft gelaten, onder meer op het gebied van globalisering. Klopt dat wel?

Joop Café #89 met Francisco van Jole en Han van der Horst

zaterdag 24 november 2018, 00:12 uur

Francisco van Jole praat met Han van der Horst over de laatste ontwikkelingen in de Zwarte Piet-discussie. Han is historicus en verklaard tegenstander van de beweging die Zwarte Piet als een racistisch verschijnsel ziet. Deze week werd in het Tijdschrift voor Geschiedenis een nieuw onderzoek van gelauwerd historica Elisabeth Koning gepubliceerd waarin ze ingaat op de relatie tussen Zwarte Piet en de racistische blackface-traditie. Hoe kijkt Han daar tegenaan? In het tweede deel gaat het over de ongeregeldheden rond de intocht van Sinterklaas in Eindhoven en andere plaatsen. Wat denkt hij daarvan? En tot slot de vraag: hoe nu verder?

Joop Café #88 met Francisco van Jole en Pascal Vanenburg

donderdag 15 november 2018, 16:40 uur

Pascal Vanenburg praat met Francisco van Jole over de gevolgen van de Brexit. Francisco stelt dat het een typisch voorbeeld is van populistische politiek, namelijk het nemen van volstrekt onverantwoorde beslissingen. Een voorbeeld daarvan is ook het geflirt met extreemrechts.

Joop Café #87 met Francisco van Jole en Joyce Brekelmans

vrijdag 9 november 2018, 15:20 uur

In Joop Café praat Francisco van Jole met Joyce Brekelmans, de VS-expert van de Joop-redactie, over de de Midterm verkiezingen. Er was twee jaar lang veel over te doen over deze test voor Trump maar wat betekent de uitslag nu?

Joop Café #86 met Francisco van Jole en Pascal Vanenburg

vrijdag 2 november 2018, 19:10 uur

Pascal Vanenburg in gesprek met Francisco van Jole. Naar aanleiding van het plotselinge sluiten van zieken huizen praat Francisco over George Monbiot, een Britse journalist die een alternatief heeft voor het neoliberalisme. In het tweede deel gaat het over hoe fictie van invloed is op hoe we over elkaar en de toekomst denken. In veel films en boeken bestaat de toekomst uit dystopiën waarin we allemaal elkaars vijand zijn.

Joop Café #85 met Francisco van Jole en Han van der Horst

vrijdag 26 oktober 2018, 22:24 uur

Francisco van Jole in gesprek met Han van der Horst over de dreigende verkiezing van een fascist tot president van Brazilië en de opmerkelijk oproep van Francis Fukuyama. Die laatste kondigde in 1992 het Einde van de Geschiedenis met de overwinning van het liberalisme maar vindt het nu noodzakelijk dat het socialisme terugkeert.

Joop Café #84 met Francisco van Jole, Pascal Vanenburg en Dennis l'Ami

vrijdag 19 oktober 2018, 20:10 uur

Francisco van Jole praat met redacteuren Pascal Vanenburg en Dennis l'Ami over het regime in Saoedi-Arabië en hoe je dat een voet dwars kunt zetten. In het tweede deel gaat het over de foute cultuur bij defensie en de doofpotten om misstanden toe te dekken. Ook daar is wel een oplossing voor te verzinnen.

Joop Café #83 met Pascal Vanenburg en Francisco van Jole

vrijdag 12 oktober 2018, 14:45 uur

Pascal Vanenburg praat in Joop Café met Francisco van Jole over de almaar aanzwellende toeristenstroom en over de toename van Russische propaganda online.

Joop Café #82 met Joyce Brekelmans en Francisco van Jole.

donderdag 4 oktober 2018, 16:05 uur

Joyce Brekelmans praat met Francisco van Jole over de nieuwe films van Michael Moore die waarschuwt voor het gevaar van een dictatuur in de Verenigde Staten. In het tweede deel gaat het over een ander doemscenario namelijk de Brexit. Voorstanders van de Brexit vergelijken de doemverhalen met de milleniumbug. Hebben ze gelijk?

Joop Café #81 met Joyce Brekelmans, Pascal Vanenburg en Francisco van Jole

vrijdag 28 september 2018, 15:30 uur

In Joop Café praat Joyce Brekelmans met Pascal Vanenburg over scheefwonen en de strijd tegen het roken. Pascal vertelt hoe hij klem zit tussen het woningaanbod. Hij wil verhuizen maar er is geen alternatief. In het tweede deel gaat het over roken. Francisco huldigt de stelling dat de tabaksindustrie erger is dan de wapenindustrie. En hoe de burger machteloos staat tegenover de tabaksfabrikanten.

Joop Café #80 met Joyce Brekelmans, Francisco van Jole en Dennis l'Ami

vrijdag 21 september 2018, 13:15 uur

Joyce Brekelmans praat met Dennis l'Ami en Francisco van Jole over het bizarre voorstel van VVD-fractieleider Dijkhoff om criminaliteit in probleemwijken dubbel zo zwaar te straffen. Daarna gaat het over politieke correctheid. Bestaat dat wel in Nederland? En is het wat gezegd wordt dat het is?

Joop Café #79 met Francisco van Jole en Pascal Vanenburg

vrijdag 14 september 2018, 22:20 uur

Francisco van Jole praat met Pascal Vanenburg over de verwoestende invloed van internet op ons leven en de democratie. Aanleiding is het nieuwe boek van Jamie Bartlett: The People vs Tech, How the Internet Is Killing Democracy (and How We Save It).

Joop Café #78 met Francisco van Jole en historicus Han van der Horst

vrijdag 7 september 2018, 10:10 uur

Francisco van Jole praat met historicus Han van der Horst over de verwoesting van het Nationaal Museum in Brazilië en de mogelijk populistische gevolgen, over de heruitgave van Mein Kampf in het Nederlands en over de aantrekkingskracht van het salafisme.

Joop Café #77 met Francisco van Jole praat en Joop-redacteuren Joyce Brekelmans en Dennis l'Ami

donderdag 30 augustus 2018, 16:04 uur

Francisco van Jole praat met Joop-redacteuren Joyce Brekelmans en Dennis l'Ami over de reis die Dennis naar Israël ondernam op uitnodiging van het CIDI ,over de uitzetting van de kinderen Lili en Howick naar Armenië en over het probleem van alarmisme: waarschuwen voor gevaar heeft vaak het tegenovergestelde effect.

Joop Café #76 met Joyce Brekelmans en documentairemakers Sinan Can en Daan Willekens

vrijdag 24 augustus 2018, 15:48 uur

In het Joop-Zomercafé praat Joyce Brekelmans met documentairemakers en studievrienden Sinan Can en Daan Willekens over de journalistiek, verdienmodellen in de media en de toekomst van beiden.

Joop Café #75 met Dennis l'Ami en The Brothers Timisela

vrijdag 17 augustus 2018, 14:09 uur

The Brothers Timisela bestaat uit Henry en Joshua Timisela. Als broers, opgroeiend in een Molukse familie, ontdekken ze al snel dat ze verhalen willen vertellen en iets terug willen doen voor de gemeenschap die hen veel heeft gebracht. Succesvolle theatervoorstellingen volgen, waarna de broers een nieuwe weg slaan. Vanaf september gaat hun nieuwe kindervoorstelling in première: Djago en Mina.

Joop Café #74 met Dennis l'Ami en documentairemaker Shamira Raphaëla.

vrijdag 10 augustus 2018, 20:05 uur

In #74 van het Joop Café gaat redacteur Dennis l'Ami in gesprek met documentaire maker Shamira Raphaëla. Shamira Raphaëla maakte de documentaire ‘Deal With It’ die het verhaal vertelt van haar drugsdealende, heroïneverslaafde vader en broer. De situatie van haar vader en broer staat in scherp contrast met haar eigen leven. In het dagelijks leven regisseert Shamira succesvolle televisieprogramma's zoals Expeditie Robinson. Onlangs werd bekend dat ze in de voorselectie zit voor een Gouden Kalf voor haar documentaire Lenno en de Maanvis.

Joop Café #73 met Joyce Brekelmans en kunstenaar Stella Bergsma

vrijdag 3 augustus 2018, 13:20 uur

In dit Joop Zomercafé laten we de actualiteit los en praat Joyce Brekelmans met de uitgesproken schrijver en kunstenaar Stella Bergsma over kunst, boeken, vrouwen, seks en alles ertussenin.

Joop Café #72 met Francisco van Jole en kunstenares Tinkebell.

woensdag 25 juli 2018, 14:35 uur

Francisco van Jole in gesprek met kunstenares Tinkebell. Over haar bijzondere samenwerking met Jan Hak, de man van de groenteconserven, om de wereld te redden. En over de actie van een Zweedse studente om een deportatie te voorkomen. Door in het gangpad te blijven staan kon het vliegtuig niet vertrekken en moest een uit te zetten Afghaan van boord gehaald worden. Dat zouden meer mensen moeten doen, vindt Tinkebell.

Joop Café #71 met Francisco van Jole en Joyce Brekelmans

vrijdag 20 juli 2018, 23:55 uur

Francisco van Jole in gesprek met Joyce Brekelmans over de racistische uitspraken van Stef Blok. En over Trump, die met de dag gekker lijkt te worden.

Joop Café #70 met Francisco van Jole en Han van der Horst

vrijdag 13 juli 2018, 17:15 uur

Francisco van Jole praat met Han van der Horst over de felle aanval van hardrechtse columnisten op Dirk-Jan van Baar die kritiek uitte op het leggen van een verband tussen asielbeleid en terrorisme. Waar komt die woede vandaan? Han beschrijft een patroon. Een patroon is ook zichtbaar bij Trump. In 1987 bezocht hij voor het eerst Moskou en sindsdien bemoeit hij zich met politiek. Is hij een agent van de Russen?

Joop Café #69 met Francisco van Jole, Pascal Vanenburg en Joyce Brekelmans

vrijdag 6 juli 2018, 11:30 uur

Francisco van Jole praat met Joyce Brekelmans en Pascal Vanenburg over twee onderwerpen. Allereerst de idiote uitspraken van Trump. Althans zo worden ze vaak afgedaan, maar Joyce legt uit dat Trump veel van die als 'krankzinnig' of 'provocerend' afgedane voorstellen gewoon uitvoert. Nu start de VS bijvoorbeeld met het afpakken van de Amerikaanse nationaliteit, een maatregel die voorheen alleen op terroristen en spionnen werd toegepast. In het tweede deel vertelt Pascal Vanenburg over zijn familiegeschiedenis. Hij dook in het slavenregister dat sinds begin deze maand online staat en werd geconfronteerd met wat zijn voorouders is overkomen. Hoe komt het dat daar in Nederland zo wegwuivend op gereageerd wordt?

Joop Café #68 met Francisco van Jole en Pascal Vanenburg

vrijdag 29 juni 2018, 13:45 uur

Francisco van Jole en Pascal Vanenburg praten over twee onderwerpen: politiegeweld en Femke Halsema. Woensdag werd een 15-jarige jongen door agenten in Amsterdam met een auto tegen een hek gereden om hem te kunnen arresteren. Twee weken geleden maakte het kabinet bekend politiegeweld minder streng te willen aanpakken. Is dat een goed idee? Femke Halsema wordt de nieuwe burgemeester van Amsterdam. Francisco van Jole vertelt over de reacties die ze oproept en waar dat vandaan komt.

Joop Café #67 met Francisco van Jole en Mei Li Vos

vrijdag 22 juni 2018, 17:10 uur

In Joop Café praat Francisco van Jole met Mei Li Vos over de verzwegen benadering van migratie en hoe populisten als Denk en PVV elkaar versterken ten koste van de democratie. Ook deze week ging het politieke debat weer over migratie. Lodewijk Asscher lanceerde een 10 punten plan en liet zich daarbij inspireren door het beruchte Deense beleid. Kan dat niet anders? Ja, vindt Mei Li en ze weet ook hoe. Daarna gaat het over de nepbanners van de PVV waarmee Denk campagne wilde voeren. Beide partijen zijn er op uit hun kiezers bang te maken. Wat heeft dat voor gevolgen?

Joop Café #66 met Joyce Brekelmans en Pascal Vanenburg

vrijdag 15 juni 2018, 15:15 uur

In Joop Café praten Joyce Brekelmans en Pascal Vanenburg over het WK in Rusland. Het valt te betreuren dat het populairste sporttoernooi ter wereld in een land wordt georganiseerd waar de mensenrechten geschonden worden. En nu Nederland niet aan het toernooi meedoet blikken Pascal en Joyce ook even terug op het verleden.

Joop Café #65 met Francisco Jole en Pascal Vanenburg

vrijdag 8 juni 2018, 19:15 uur

In Joop Café praten Francisco van Jole en Pascal Vanenburg over verharding van het optreden tegen immigranten zonder papieren in de Verenigde Staten. Dat heeft voor de betrokken personen enorme gevolgen. In de tweede helft gaat het over de coalitievorming in Rotterdam. In de media wordt volop schande gesproken van het feit dat Leefbaar buiten het college wordt gehouden. Is dat terecht?

Joop Café #64 met Francisco Jole en Joyce Brekelmans

vrijdag 1 juni 2018, 18:00 uur

In Joop Café praat Francisco van Jole met Joyce Brekelmans over Roseanne Barr. Haar tv-show is stopgezet na een racistische tweet. Wat is er gebeurd met de ooit zo populaire comedienne? Daarna praten de twee door over het populisme van Trump. Francisco meent dat Trump de politiek kapotmaakt en het nooit meer goed zal komen.

Joop Café #63 met Joyce Brekelmans en Francisco van Jole

donderdag 24 mei 2018, 18:45 uur

In Joop Café praat Joyce Brekelmans met Francisco van Jole over de reactie die hij samen met Mei Li Vos schreef op het manifest van Vrij Links. Wat is hun kritiek op het manifest en hoe gaat links om met religie? Het tweede onderwerp betreft de moderatoren van Facebook en de schokkende documentaire The Cleaners die over hun werk is gemaakt. Francisco vraagt zich af hoe het kan dat bedrijven als Facebook met dit soort praktijken wegkomen.

Joop Café #62 met Francisco van Jole en Dennis l'Ami

vrijdag 18 mei 2018, 18:00 uur

Francisco van Jole praat met Joop-redacteur Dennis l'Ami over hoe alt-right denkbeelden verspreidt en waar dat toe kan leiden. In het tweede deel gaat het over het verdwijnen van insecten, de liefde voor gierzwaluwen en het lot van deze podcast.

Joop Café #61 met Francisco van Jole en Han van der Horst

vrijdag 11 mei 2018, 15:30 uur

In Joop Café praat Francisco van Jole met historicus Han van der Horst over het gevaar van de bestrijding van nepnieuws en over hoe radicaal-rechts er in slaagt de agenda te kapen. "Baudet is de nieuwe Cohn-Bendit", constateert Han met een verwijzing naar de leider van de studentenopstand van mei '68. Tot slot gaat het over de Nakba-demonstratie zaterdag in Rotterdam. Volgens Han moeten linkse partijen daar weg bij blijven.

Joop Café #60 met Francisco van Jole en Joyce Brekelmans

donderdag 3 mei 2018, 17:30 uur

In Joop Café praten Francisco van Jole en Joyce Brekelmans over extremistische mannen die wraak nemen op vrouwen omdat er niemand is die seks met ze wil hebben. Zoals de man die een aanslag pleegde in Toronto. Joyce verbaast zich er over dat de ideeën van die mannen op bijval kunnen rekenen in de media. Francisco vertelt over hoe in 25 jaar het beeld van internet is gekanteld. Het bracht enorme vrijheid maar is nu een broedplaats voor extremisten en tegelijkertijd een instrument om de burgers in de gaten te houden.

Joop Café #59 met Francisco, Pascal Vanenburg en Dennis l'Ami

donderdag 26 april 2018, 16:30 uur

In Joop Café praat Francisco van Jole met redacteuren Pascal Vanenburg en Dennis l'Ami. Beiden hebben het debat gevolgd rond Memo-gate. Wat viel hen op en wat betekent dit voor de democratie? Daarna gaat het over de pleitbezorgers van Poetin in het medialandschap. Een bioboer uit Brabant heeft een krant gefinancierd met daarin verhalen die een positief beeld moeten scheppen van het beleid van Poetin en Rusland. Wat drijft deze verdedigers van het Kremlin en is het zo bijzonder?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1