appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Joop Café

In Joop Café praten redacteuren van Joop en soms gasten op relaxte wijze over de ideeën en werkelijkheden achter het nieuws.

Podcast afleveringen

Deze week vonden de eerste grote debatten plaats tussen de Democratische presidentskandidaten en meteen vonden er al opvallende veranderingen plaats. Zo is Elisabeth Warren een steeds grotere concurrent voor de gedoodverfde Joe Biden. Joop-redacteur Joyce Brekelmans over de stand van zaken.

Hoogleraar psychologie Roos Vonk schreef een opiniestuk op Joop met als titel Dierenactivisten en het doorbreken van de muur van zwijgen. Daarin gaat ze in op de acties van dierenactivisten die stallen bezetten en de reacties op het dierenleed dat zijn aan de kaak stellen. Francisco van Jole praat met haar over haar opvattingen en legt haar enkele reacties van Joop-lezers voor.

#110 - Tinkebell over Edwin Wagensveld van Pegida

donderdag 6 juni 2019, 13:47 uur

Tinkebell ging op verzoek van PowNed twee dagen op stap met een moslimhater. Over haar ervaringen schreef ze het opiniestuk 'Het verdienmodel van Pegida-voorman Edwin Wagensveld' dat op Joop al 12.000 keer gelezen is. Francisco van Jole praat met Tinkebell over haar ervaringen en legt haar enkele reacties van lezers voor.

Parlementair onderzoeksjournalist Joost Bekendam van De Nieuws BV is te gast om te praten over de Europese verkiezingen. Maar nog voordat dat onderwerp aan de orde komt neemt het gesprek een onverwachte wending en raken Joost en interviewer Francisco van Jole in discussie over links en Baudet, met onder andere aandacht voor de Derde Weg, de rol van de vrouw, gele hesjes en voor racistische motieven.

Francisco van Jole belt met Eva Yoo Ri Brussaard, oprichter Single Supermom, die het opiniestuk schreef 'Mogen alleenstaande moeders ook wonen?' over de huisvestingsproblemen waar alleenstaande moeders vaak mee kampen. Francisco leest het stuk van Eva voor en legt haar daarna enkele reacties van Joop-lezers voor.

Juriste Münire Manisa schreef een opiniestuk over het gedrag van omstanders die de arrestatie van een man in Utrecht trachtten te voorkomen. Francisco van Jole legt haar enkele reacties voor die het stuk opriep. Daarnaast leest hij haar opiniestuk Omstander, bemoei je met je eigen zaken voor en geeft Münire haar tip van de week.

Han van der Horst schreef het opiniestuk 'Wat loopt zo’n Baudet toch te zeiken. Zijn zwartste verlangens worden vervuld' over de immigratiewensen van de FvD-leider. Dat artikel werd meer dan 30.000 keer gelezen. Francisco van Jole leest het opiniestuk voor en legt Han daarna (vanaf 7'20'') enkele reacties die verschenen op Joop voor.

In zijn opiniestuk 'Zo kan Baudet volgende maand verslagen worden' zet Francisco van Jole een strategie uiteen om Baudet bij de Europese verkiezingen uiteen, gebaseerd op de succesvolle Zwitserse anti-populisme beweging Operation Libero. Hij leest dit stuk eerst voor en gaat daarna in op een greep uit de meer dan 150 reacties.

#104 - Fons Burger en Joyce Brekelmans

vrijdag 5 april 2019, 11:01 uur

Fons Burger, die ooit op z'n 23e hoofdredacteur Nieuwe Revu werd en daarna in Rotterdam een uitgaansimperium opbouwde met o.a. Nighttown en Rotown, over hoe de begrippen links en rechts vervangen moeten worden door iets anders. En Joops eigen Amerika-expert Joyce Brekelmans over de boobytraps rond het Mueller-rapport.

#103 - Joost Bekendam en Hasna El Maroudi over zege FvD

donderdag 21 maart 2019, 23:57 uur

Joost Bekendam is parlementair onderzoeksjournalist van De Nieuws BV. Hij zocht uit of Forum voor Democratie eigenlijk wel over voldoende kandidaten beschikt voor zo'n grote overwinning. En Francisco van Jole praat met hem over de 'machtigste' man die nu in de Kamer zit en mogelijk gaat overlopen naar Forum voor Democratie. Kan dat het kabinet doen vallen?
Daarna vertelt Hasna El Maroudi over hoe ze de overwinning van Baudet beleeft en stelt ze dat het geen pas geeft dat Jesse Klaver zijn rivaal Thierry Baudet feliciteerde.

#102 - Elfie Tromp en Madeleijn van den Nieuwenhuizen

zaterdag 16 maart 2019, 09:47 uur

Woensdag hield de Franse filosoof Bernard-Henri Lévy in een vol Carré een pleidooi voor de Europese Unie. Feministen Elfie Tromp en Madeleijn van den Nieuwenhuizen bezochten los van elkaar deze avond. Francisco van Jole wil weten wat de voorstelling bij hen heeft losgemaakt.

Joyce Brekelmans vertelt over welke Democraten zich in de race om het presidentschap hebben gestort en waar het om gaat, Francisco van Jole gaat in op de linkse koers van D66 die Rob Jetten inzet en over het optreden van Tunahan Kuzu bij WNL

Bram Bakker vindt het slecht dat er steeds meer psychiater als zzp'er gaan werken want dat verwoest de band tussen hulpverlener en cliënt. En Maarten Reijnders vertelt over zijn boek Dat Was Niet De Bedoeling waarin hij op vaak grappige wijze de onvoorziene gevolgen van beleid en gebeurtenissen schetst. Bijvoorbeeld de Brexit, die is mogelijk gemaakt door een vechtend, dronken parlementslid.

#99 - Floriske van Leeuwen en Jan Keulen

vrijdag 22 februari 2019, 12:36 uur

Floriske van Leeuwen, senator voor de Partij voor de Dieren, schreef een opiniestuk over youngtimers en elektrische auto's dat 10.000 keer gelezen werd. Ze vertelt wat er gebeurd is met haar voorstel om te voorkomen dat jonge elektrische auto's massaal naar Duitsland worden geëxporteerd omdat ze hier voor zakelijke rijders niet meer interessant zijn.
Daarnaast praat Francisco van Jole met Jan Keulen, directeur van The Rights Forum. Hij heeft bezwaar tegen een nieuwe definitie van antisemitisme die nu door de PvdA en het Europees parlement omarmd is. Wat is het probleem?
En natuurlijk, de tip van de week.

#98 - Han van der Horst over de hetze tegen GroenLinks

donderdag 14 februari 2019, 17:11 uur

Francisco van Jole praat met historicus Han van der Horst over hoe GroenLinks in de nazi-hoek werd geduwd nadat Kamerlid Corinne Ellemeet had voorgesteld eens nader te kijken naar de wenselijkheid van bepaalde medische ingrepen bij 70-plussers. En Joyce Brekelmans praat met Francisco over Warme Truiendag die vrijdag gehouden wordt. Daarmee kunnen burgers in actie komen voor het klimaat maar is dat wel zo goed als het klinkt?

#97 - Klimaatspijbelaar Jens Bosman en Joyce Brekelmans

donderdag 7 februari 2019, 20:40 uur

Deze aflevering van Joop Café gaat over het klimaatprotest dat donderdag in Den Haag werd gehouden door 10.000 scholieren. Jens Bosman protesteerde mee en vertelt vanuit de trein naar huis over zijn ervaringen. Joyce Brekelmans schreef een opiniestuk over hoe de scholieren verdacht worden gemaakt en geeft een toelichting. Francisco van Jole praat met hen.

#96 - Roos Vonk en Mei Li Vos over principes

donderdag 31 januari 2019, 18:26 uur

Francisco van Jole praat met Roos Vonk over waarom mensen met principes soms zo'n irritatie bij anderen oproepen en met Mei Li Vos over hoe politiek (weer) op principes gebaseerd moet worden.

De vernieuwde podcast! Francisco van Jole praat met Tinkebell over de spanningen rond het kinderpardon en Joyce Brekelmans vertelt hoe een voorval met pesterige Trump-aanhangertjes plots een andere draai kreeg

Francisco van Jole praat met Pascal Vanenburg, Joyce Brekelmans en Dennis l'Ami over het Nederlandse probleem met diversiteit. Terwijl het in omringende landen een vanzelfsprekenheid is, blijft het hier maar tobben. Hoe komt dat? Daarnaast bespreken ze het vonnis in het Rotterdamse sisverbod. Gaat dit helpen tegen het hardnekkige probleem van straatintimidatie?

Joop Café #92 met Francisco van Jole en Joyce Brekelmans

vrijdag 14 december 2018, 16:30 uur

Francisco van Jole praat met Joyce Brekelmans over de Brexit. De slogan van de Brexiteers was 'Take back control!' en dat is in ieder geval totaal niet gelukt. Al ruim twee jaar worstelen de Britten met de Brexit en nog steeds weet niemand wat er gaat gebeuren. Kan premier Rutte de Britten gaan redden?

Joop Café #91 met Francisco van Jole en Joyce Brekelmans

zaterdag 8 december 2018, 00:29 uur

Joyce Brekelmans vertelt in Joop Café over de solidariteitsactie #vrouwensteunenvrouwen die wordt gevoerd tegen het tekort aan de pil. Francisco van Jole is verwonderd dat die crisis, die al maanden speelt zo weinig publiciteit heeft gekregen. Uit het vervolg van het gesprek wordt duidelijk waar dat door komt.

Joop Café #90 met Francisco van Jole en Joyce Brekelmans

donderdag 29 november 2018, 15:55 uur

In Joop Café praten Joyce Brekelmans en Francisco van Jole over de hausse aan racistische bagger die columnisten Clarice Gargard en Seada Nourhussen over zich heen krijgen. Hoe wordt deze bedreiging van de vrijheid van meningsuiting vertaald in het publieke debat?
In het verlengde daarvan gaat het in het gesprek over de klacht dat links de onderklasse in de steek heeft gelaten, onder meer op het gebied van globalisering. Klopt dat wel?

Francisco van Jole praat met Han van der Horst over de laatste ontwikkelingen in de Zwarte Piet-discussie. Han is historicus en verklaard tegenstander van de beweging die Zwarte Piet als een racistisch verschijnsel ziet. Deze week werd in het Tijdschrift voor Geschiedenis een nieuw onderzoek van gelauwerd historica Elisabeth Koning gepubliceerd waarin ze ingaat op de relatie tussen Zwarte Piet en de racistische blackface-traditie. Hoe kijkt Han daar tegenaan?
In het tweede deel gaat het over de ongeregeldheden rond de intocht van Sinterklaas in Eindhoven en andere plaatsen. Wat denkt hij daarvan?
En tot slot de vraag: hoe nu verder?

Joop Café #88 met Francisco van Jole en Pascal Vanenburg

donderdag 15 november 2018, 16:40 uur

Pascal Vanenburg praat met Francisco van Jole over de gevolgen van de Brexit. Francisco stelt dat het een typisch voorbeeld is van populistische politiek, namelijk het nemen van volstrekt onverantwoorde beslissingen. Een voorbeeld daarvan is ook het geflirt met extreemrechts.

In Joop Café praat Francisco van Jole met Joyce Brekelmans, de VS-expert van de Joop-redactie, over de de Midterm verkiezingen. Er was twee jaar lang veel over te doen over deze test voor Trump maar wat betekent de uitslag nu?

Pascal Vanenburg in gesprek met Francisco van Jole. Naar aanleiding van het plotselinge sluiten van zieken huizen praat Francisco over George Monbiot, een Britse journalist die een alternatief heeft voor het neoliberalisme. In het tweede deel gaat het over hoe fictie van invloed is op hoe we over elkaar en de toekomst denken. In veel films en boeken bestaat de toekomst uit dystopiën waarin we allemaal elkaars vijand zijn.

Francisco van Jole in gesprek met Han van der Horst over de dreigende verkiezing van een fascist tot president van Brazilië en de opmerkelijk oproep van Francis Fukuyama. Die laatste kondigde in 1992 het Einde van de Geschiedenis met de overwinning van het liberalisme maar vindt het nu noodzakelijk dat het socialisme terugkeert.

Francisco van Jole praat met redacteuren Pascal Vanenburg en Dennis l'Ami over het regime in Saoedi-Arabië en hoe je dat een voet dwars kunt zetten. In het tweede deel gaat het over de foute cultuur bij defensie en de doofpotten om misstanden toe te dekken. Ook daar is wel een oplossing voor te verzinnen.

Joyce Brekelmans praat met Francisco van Jole over de nieuwe films van Michael Moore die waarschuwt voor het gevaar van een dictatuur in de Verenigde Staten. In het tweede deel gaat het over een ander doemscenario namelijk de Brexit. Voorstanders van de Brexit vergelijken de doemverhalen met de milleniumbug. Hebben ze gelijk?

In Joop Café praat Joyce Brekelmans met Pascal Vanenburg over scheefwonen en de strijd tegen het roken. Pascal vertelt hoe hij klem zit tussen het woningaanbod. Hij wil verhuizen maar er is geen alternatief.
In het tweede deel gaat het over roken. Francisco huldigt de stelling dat de tabaksindustrie erger is dan de wapenindustrie. En hoe de burger machteloos staat tegenover de tabaksfabrikanten.

Joyce Brekelmans praat met Dennis l'Ami en Francisco van Jole over het bizarre voorstel van VVD-fractieleider Dijkhoff om criminaliteit in probleemwijken dubbel zo zwaar te straffen. Daarna gaat het over politieke correctheid. Bestaat dat wel in Nederland? En is het wat gezegd wordt dat het is?

Joop Café #79 met Francisco van Jole en Pascal Vanenburg

vrijdag 14 september 2018, 22:20 uur

Francisco van Jole praat met Pascal Vanenburg over de verwoestende invloed van internet op ons leven en de democratie. Aanleiding is het nieuwe boek van Jamie Bartlett: The People vs Tech, How the Internet Is Killing Democracy (and How We Save It).

Francisco van Jole praat met historicus Han van der Horst over de verwoesting van het Nationaal Museum in Brazilië en de mogelijk populistische gevolgen, over de heruitgave van Mein Kampf in het Nederlands en over de aantrekkingskracht van het salafisme.

Joop Café #75 met Dennis l'Ami en The Brothers Timisela

vrijdag 17 augustus 2018, 14:09 uur

The Brothers Timisela bestaat uit Henry en Joshua Timisela. Als broers, opgroeiend in een Molukse familie, ontdekken ze al snel dat ze verhalen willen vertellen en iets terug willen doen voor de gemeenschap die hen veel heeft gebracht. Succesvolle theatervoorstellingen volgen, waarna de broers een nieuwe weg slaan. Vanaf september gaat hun nieuwe kindervoorstelling in première: Djago en Mina.

In #74 van het Joop Café gaat redacteur Dennis l'Ami in gesprek met documentaire maker Shamira Raphaëla.

Shamira Raphaëla maakte de documentaire ‘Deal With It’ die het verhaal vertelt van haar drugsdealende, heroïneverslaafde vader en broer. De situatie van haar vader en broer staat in scherp contrast met haar eigen leven. In het dagelijks leven regisseert Shamira succesvolle televisieprogramma's zoals Expeditie Robinson. Onlangs werd bekend dat ze in de voorselectie zit voor een Gouden Kalf voor haar documentaire Lenno en de Maanvis.

Francisco van Jole in gesprek met kunstenares Tinkebell. Over haar bijzondere samenwerking met Jan Hak, de man van de groenteconserven, om de wereld te redden. En over de actie van een Zweedse studente om een deportatie te voorkomen. Door in het gangpad te blijven staan kon het vliegtuig niet vertrekken en moest een uit te zetten Afghaan van boord gehaald worden. Dat zouden meer mensen moeten doen, vindt Tinkebell.

Francisco van Jole praat met Han van der Horst over de felle aanval van hardrechtse columnisten op Dirk-Jan van Baar die kritiek uitte op het leggen van een verband tussen asielbeleid en terrorisme. Waar komt die woede vandaan? Han beschrijft een patroon.
Een patroon is ook zichtbaar bij Trump. In 1987 bezocht hij voor het eerst Moskou en sindsdien bemoeit hij zich met politiek. Is hij een agent van de Russen?

Francisco van Jole praat met Joyce Brekelmans en Pascal Vanenburg over twee onderwerpen.

Allereerst de idiote uitspraken van Trump. Althans zo worden ze vaak afgedaan, maar Joyce legt uit dat Trump veel van die als 'krankzinnig' of 'provocerend' afgedane voorstellen gewoon uitvoert. Nu start de VS bijvoorbeeld met het afpakken van de Amerikaanse nationaliteit, een maatregel die voorheen alleen op terroristen en spionnen werd toegepast.

In het tweede deel vertelt Pascal Vanenburg over zijn familiegeschiedenis. Hij dook in het slavenregister dat sinds begin deze maand online staat en werd geconfronteerd met wat zijn voorouders is overkomen. Hoe komt het dat daar in Nederland zo wegwuivend op gereageerd wordt?

Francisco van Jole en Pascal Vanenburg praten over twee onderwerpen: politiegeweld en Femke Halsema.
Woensdag werd een 15-jarige jongen door agenten in Amsterdam met een auto tegen een hek gereden om hem te kunnen arresteren. Twee weken geleden maakte het kabinet bekend politiegeweld minder streng te willen aanpakken. Is dat een goed idee?
Femke Halsema wordt de nieuwe burgemeester van Amsterdam. Francisco van Jole vertelt over de reacties die ze oproept en waar dat vandaan komt.

Joop Café #67 met Francisco van Jole en Mei Li Vos

vrijdag 22 juni 2018, 17:10 uur

In Joop Café praat Francisco van Jole met Mei Li Vos over de verzwegen benadering van migratie en hoe populisten als Denk en PVV elkaar versterken ten koste van de democratie.
Ook deze week ging het politieke debat weer over migratie. Lodewijk Asscher lanceerde een 10 punten plan en liet zich daarbij inspireren door het beruchte Deense beleid. Kan dat niet anders? Ja, vindt Mei Li en ze weet ook hoe.
Daarna gaat het over de nepbanners van de PVV waarmee Denk campagne wilde voeren. Beide partijen zijn er op uit hun kiezers bang te maken. Wat heeft dat voor gevolgen?

In Joop Café praten Joyce Brekelmans en Pascal Vanenburg over het WK in Rusland. Het valt te betreuren dat het populairste sporttoernooi ter wereld in een land wordt georganiseerd waar de mensenrechten geschonden worden. En nu Nederland niet aan het toernooi meedoet blikken Pascal en Joyce ook even terug op het verleden.

In Joop Café praten Francisco van Jole en Pascal Vanenburg over verharding van het optreden tegen immigranten zonder papieren in de Verenigde Staten. Dat heeft voor de betrokken personen enorme gevolgen. In de tweede helft gaat het over de coalitievorming in Rotterdam. In de media wordt volop schande gesproken van het feit dat Leefbaar buiten het college wordt gehouden. Is dat terecht?

In Joop Café praat Francisco van Jole met Joyce Brekelmans over Roseanne Barr. Haar tv-show is stopgezet na een racistische tweet. Wat is er gebeurd met de ooit zo populaire comedienne? Daarna praten de twee door over het populisme van Trump. Francisco meent dat Trump de politiek kapotmaakt en het nooit meer goed zal komen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1