appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Het Uur van de Waarheid

Radio-icoon Peter van Bruggen duikt in deze 6-delige podcast-serie de geschiedenis in

Podcast afleveringen

Het Uur van de Waarheid #6 Adolf Hitler (11 februari 2017)

zaterdag 11 februari 2017, 04:00 uur

Soms maakt het noodlot een macabere grap door ons één mens te sturen wiens leven zo’n groteske mislukking wordt dat hij ons allemaal meesleept in zijn persoonlijk drama. Na meer dan 50 jaar duizelt het ons nog, en is de naam Adolf Hitler er nog altijd een waarover we liever zwijgen. Zoals de Duitsers zwegen, en zoals ook wij gezwegen hebben, terwijl het allemaal gebeurde.

Het Uur van de Waarheid #5 Nina Simone (4 februari 2017)

zaterdag 4 februari 2017, 04:00 uur

Wat deed Nina Simone in Amsterdam, en waarom woonde ze in Nijmegen? In een appartement dat een Nederlandse fotograaf voor haar had gekocht? Eunice Waymon heette ze eigenlijk, maar die naam gebruikte ze nooit meer. Hij deed haar te veel terugdenken aan een grote slagschaduw uit het verleden. De schaduw die vader heet.

Het Uur van de Waarheid #4 Jeanne d'Arc (28 januari 2017)

zaterdag 28 januari 2017, 04:00 uur

Jeanne d’Arc ligt in een kerker waar de visioenen haar niet kunnen vinden. Haar ogen proberen de diepte van de duisternis te peilen en ze mompelt alleen nog maar: “Mijn God, waarom hebt u mij verlaten?” Ze probeert omhoog te komen uit haar geknielde houding, kwaad nu. “Waarom hebt u mij uitgekozen om Frankrijk te bevrijden?” Dan krijgt Jeanne d’Arc de zegen, vlak voor ze in een boerenkar naar het centrum van Rouaan gereden wordt, waar haar de martelaarsdood wacht op de brandstapel.

Het Uur van de Waarheid #3 Donald Trump (21 januari 2017)

zaterdag 21 januari 2017, 04:00 uur

Donald Trump is een man met een persoonlijkheidsstoornis. Door van alles en nog wat te beweren tijdens zijn verkiezingscampagne bouwde hij een beeld op dat verschillende soorten mensen aansprak. Hij ontwikkelde ook een serie anekdotes en meningen die hij in gesprekken en interviews kon verwerken. Die gingen vooral over zijn eigen superieure vermogens als zakenman, sportman of mensenkenner.

Het Uur van de Waarheid #2 Bob Dylan (14 januari 2017)

zaterdag 14 januari 2017, 04:00 uur

De liedjesschrijver die door een generatie werd gezien als een soort van Messias was bepaald geen heilige als het op vrouwen aan kwam. Zo ontsloeg hij in een ver buitenland een roadie om met zijn meereizende vriendin te kunnen aanpappen. En ging hij jaren op toernee om de alimentaties van ex-vrouwen te kunnen betalen.

De datum is 22 mei 337. Constantijn draagt zijn witte doopgewaad als hij vreedzaam overlijdt. Hij is nog geen week ervoor gedoopt door de bisschop van Nicomedia. Hij heeft het tot het laatst uitgesteld; want na de doop moet je een zuiver en vroom leven leiden. Nou, een week, dat was nog wel te doen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1