Het Marathoninterview
VPRO

#1561 - Als je in de buurt van de Vlaardingse loodgieter woont

  1. Podcastschevron right
  2. Het Marathonint ...chevron right
  3. #1561 - Als je in de buurt van de Vlaardingse loodgieter woont

di 2 april 2024

Een 27-jarige man is veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf -waarvan 10 maanden voorwaardelijk- voor betrokkenheid bij een explosie bij het huis van een loodgieter in Vlaardingen. De verwachting is niet dat de explosies nu ophouden.

Het begon precies een jaar geleden, in de eerste week van april: explosieven in Vlaardingen. Tot twee keer toe werden auto's van een loodgieter uit de Zuid-Hollandse plaats tot ontploffing gebracht. Inmiddels staat de teller op dertien aanslagen. Afgelopen weekend vielen er voor het eerst gewonden. Ondertussen blijft de vraag: waarom?

De familie van de loodgieter is wanhopig, net als mensen die in de buurt wonen. Want er worden wel verdachten opgepakt, en zoals vandaag berecht, maar niemand verwacht dat daarmee de kous af is.

Lokale journalist uit Vlaardingen Jeroen Langeveld volgt de zaak en legt uit hoe justitie moeilijk grip krijgt op de zaak. En Jacco van Giesen van omroep Rijnmond trok het afgelopen jaar de wijken in. Hij ziet welke impact dit soort criminaliteit met explosieven op bewoners heeft - ook buiten Vlaardingen.

Reageren? Mail dedag@nos.nl

Presentatie en montage: Elisabeth Steinz

Redactie: Rosa Juffer