Het Marathoninterview
VPRO

Een goedemorgen met... Diederik Ebbinge (30 maart 2024)

  1. Podcastschevron right
  2. Het Marathonint ...chevron right
  3. Een goedemorgen met... Diederik Ebbinge (30 maart 2024)

za 30 maart 2024

Zaterdag 30 maart presenteerde acteur, komiek, presentator en filmregisseur Diederik Ebbinge Een goedemorgen met...

Hij wordt de meester der Satire genoemd, met als nieuwste pennevrucht de met lof overladen tv serie Koningshuis de musical, dat hij schreef, regisseerde en waarin hij speelt.

Diederik Ebbinge wordt in 1969 geboren in Enschede en groeit op in een muzikaal gezin in Baarn. Na de mavo volgt hij de meao, waarna hij aan de slag gaat als pakketbegeleider bij een computerbedrijf in Almere. Na drie jaar wordt hij aangenomen op de Amsterdamse Kleinkunstacademie, waar hij met klasgenoten Remko Vrijdag en Rutger de Bekker het theatergezelschap De Vliegende Panters opricht. Ze winnen al gauw het Amsterdams Kleinkunstfestival, maken vier succesvolle shows en toeren 13 jaar.

Daarna speelt Ebbinge in verschillende films en series en maakt ook zelf films, waaronder Succes, Kidnep en de film Matterhorn die wordt onderscheiden met vele internationale filmprijzen. Ook speelt hij in de Musical Hij gelooft in Mij, dat hem later inspireert tot Koningshuis de Musical

Bij het grote publiek wordt Ebbinge bekend door de hitserie De Luizenmoeder, waarin hij een van de hoofdrollen speelt en dat hij mede schrijft en regisseert. De serie wordt bekroond met de Zilveren Nipkowschijf en Ebbinge zelf wint de vakprijs ‘Beste Regisseur’ van de Dutch Directors Guild.

Momenteel werkt Ebbinge aan de musical Onze Jordaan over de leegloop en transformatie van de Jordaan in de vorige eeuw.