Het Marathoninterview
VPRO

Radio: Frank Dragtenstein over Kaási, Def Rhymz, Toni Morrison en PINK de Thierry

  1. Podcastschevron right
  2. Het Marathonint ...chevron right
  3. Radio: Frank Dragtenstein over Kaási, Def Rhymz, Toni Morrison en PINK de Thierry

ma 1 april 2024

In Wat blijft aandacht voor Kaási, leider van het vroege verzet tegen slavernij in Suriname. Begin achttiende eeuw, al lang voordat het debat over de slavernijafschaffing op gang kwam, voerden tot slaafgemaakten in Suriname een heftige strijd voor hun vrijheid. Veel tot slaafgemaakten wisten weg te komen van de plantages en vestigden zich in de Surinaamse jungle. Tot deze groep, de marrons, behoorde Kaási, leider van de ‘Kaásimarrons’ en aanvoerder van een vijftig jaar durende guerillastrijd tegen de Nederlandse plantagehouders. Te gast is historicus Frank Dragtenstein over zijn boek Kaási de rebellenleider waarin hij het leven van en de gebeurtenissen rondom Kaási reconstrueerde. Hij is gespecialiseerd in slavernij- en koloniale geschiedenis en medeoprichter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee).

Verder in Wat blijft: Rapper Def Rhymz, schrijfster Toni Morrison en kunstenares PINK de Thierry.

In het tweede uur en de podcast van Wat blijft:

De beeldend kunstenaar PINK de Thierry maakte performances waarbij de scheidslijn tussen privé en publiek nauwelijks te zien was; je zou haar wat dat betreft een voorloper van de Kardashians kunnen noemen. Toen ze moeder werd, maakte ze haar gezin tot middelpunt van haar performances. Zo woonde ze met man en kind honderd dagen op grote pleinen in verschillende steden. Haar eigenzinnigheid bracht haar dikwijls in botsing met de officiële kunstwereld, maar ze ging stug door.

Dide Vonk volgt haar spoor terug met cultuurhistoricus Anja Novak, bevriende advocaat Chris van Eeghen, dochter Sara Guiducci en haar man Donald Louw.

----

Redactie radio: Laura Iwuchukwu, Nina Ramkisoen, Geerte Verduijn, Jessica Zoghary.

Eindredactie: Bram Vollaers

--- 

Meer over Wat blijft: https://www.human.nl/wat-blijft

Zie voor de playlist met alle muziek uit Wat blijft: https://open.spotify.com/playlist/1Gu8KXUHeVhLYE9M2jKkwu?si=cf8248e5824a48e5