Het Marathoninterview
VPRO

1e uur: De Israëlische dienstplichtskwestie, elke provincie een eigen gouden eeuw, de column van Abdelkader Benali, verzet tegen slavernij, boeken met Wim Berkelaar, 31-03-2024.

  1. Podcastschevron right
  2. Het Marathonint ...chevron right
  3. 1e uur: De Israëlische dienstplichtskwestie, elke provincie een eigen gouden eeuw, de column van Abdelkader Benali, verzet tegen slavernij, boeken met Wim Berkelaar, 31-03-2024.

zo 31 maart 2024

(01:38) De vraag of de ultraorthodoxe bevolking vrijgesteld moet blijven van de dienstplicht legt fundamentele vragen bloot over wat voor land Israël is. Correspondent Midden-Oosten voor NRC David de Jong is te gast.

(13:40) Als het in de geschiedenis over de bloeiperiode van Nederland gaat, dan gaat het eigenlijk altijd over de geschiedenis van Holland in de 17de eeuw. Louis Sicking stelde een bundel samen waarbij de verschillende bloeiperiodes van al onze 12 provinciën aan bod komen en is te gast.

(24:11) De column is deze week van Abdelkader Benali.

(27:38) De tentoonstelling ‘Verzet tegen slavernij’ gaat van start in het Verzetsmuseum te Amsterdam. Welke nog onbekende stemmen van abolitionisten en verzetsstrijders komen aan bod? Onze redacteur Dominique van Varsseveld bezocht de expositie en vertelt.

(40:05) Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin. Deze week is de beurt aan historicus Wim Berkelaar. hij bespreekt:

- Georges Duby (vert. Ger Groot) - De kathedralenbouwers

- Cor Hermans - De uitgewiste horizon

- Anita Terpstra – Hiltje

Meer info: https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/31-03-2024.html