Het Marathoninterview
VPRO

Moet UNRWA stoppen met hulp in Gaza? & Vlaamse politicus deed klusjes voor Beijing

  1. Podcastschevron right
  2. Het Marathonint ...chevron right
  3. Moet UNRWA stoppen met hulp in Gaza? & Vlaamse politicus deed klusjes voor Beijing

di 26 maart 2024

En in Londen wordt een wereldrecord verbroken!

(00:30) UNRWA moet hulp stoppen in hongerend Gaza

De VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA mag geen hulp meer verlenen in het noorden van Gaza. Volgens Israël is de organisatie een dekmantel voor Hamas. Nederland heeft zijn hulp aan UNRWA sinds eind januari stopgezet. Lex Takkenberg is Senior Advisor bij de Arab Renaissance for Democracy and Development en werkte 30 jaar lang bij UNRWA, en is vandaag te gast bij ons.

(13:02) Vlaamse politicus deed klusjes voor Beijing 

Filip Dewinter, kopstuk van de rechts-radicale partij Vlaams Belang heeft jarenlang gewerkt voor een organisatie van de Chinese Communistische Partij, blijkt uit onderzoek van het Vlaamse tijdschrift HUMO. De politicus kreeg duizenden euro’s van de zogeheten China Association for International Friendly Contact, in ruil daarvoor ging hij op buitenlandse reisjes, organiseerde hij lunchafspraken met Europese politici en sprak hij af met de bekende Chinese spion Changchun Shao. Wat zijn de gevolgen van deze onthulling voor Dewinter? En wat betekent dit voor Vlaams Belang in aanloop naar belangrijke verkiezingen later dit jaar? Te gast is Politicoloog en België-kenner Kemal Rijken.

(21:17) Buitenland Uitgelicht: Verenigd Koninkrijk

Zondag 21 april is het weer zo ver: de grote Marathon van Londen, waaraan jaarlijks 50.000 mensen meedoen. Dit jaar gebeurt daar iets unieks: er wordt een Wereldrecord verbroken. Anne Saenen praat ons bij. 

Presentatie: Sophie Derkzen