appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Fragmenten Nooit Meer Slapen

Vier fragmenten uit de uitzending van Nooit Meer Slapen, speciaal voor jou schoon geknipt.

Podcast afleveringen

LeesDees: Jean Rhys' verhalenbundel ‘Alle Verhalen’

vrijdag 18 oktober 2019, 22:00 uur

Met Schwob zet het Letterenfonds in samenwerking met boekhandels en uitgeverijen vergeten auteurs in de schijnwerpers. Eens per maand zendt Nooit Meer Slapen de podcast LeesDees uit waarmee de VPRO-radio aanhaakt bij deze actie. Deze vrijdag gaat het over de schrijver Jean Rhys en haar verhalenbundel ‘Alle Verhalen’. Jean Rhys beschrijft levens van mensen die vaak net iets te gevoelig zijn om te overleven in de buitenwereld. Irene Houthijs spreekt met vertaalster Lisette Graswinckel, wetenschapper Martien Kappers en schrijver Jan Brokken.

Beeldend kunstenaar Tim Enthoven studeerde in 2009 cum laude af aan Design Academy Eindhoven op de striproman Binnenskamers. Hiermee won hij de René Smeets Prijs voor beste afstudeerproject van de opleiding. Het project werd onder andere - precies tien jaar geleden - tentoongesteld tijdens de Dutch Design Week. Eerder dit jaar exposeerde Enthoven onder de titel Repugnant conclusion in Galerie Fons Welters in Amsterdam. In de expositie waren tekeningen te zien die spelen met de afstand tussen welvaart en welzijn. Geïnspireerd door de filosoof Derek Parfit, die nadacht over hoe geluk in een samenleving wordt verdeeld, maakte Tim Enthoven onder andere diagrammen met rashonden en berenklauwen. Pieter van de Wielen spreekt een uur met Tim Enthoven.

Project Antartica - aflevering 6

donderdag 17 oktober 2019, 22:00 uur

Voor Project Antarctica, een initiatief van De Groene Amsterdammer, schrijven ruim 60 schrijvers, dichters, wetenschappers en journalisten een verhaal over de wereld post-klimaatverandering. Als Antarctica bewoonbaar wordt, hoe ziet het leven daar er dan uit? Jaap Tielbeke schreef het verhaal 'De Goede Verliezer', over een speechschrijver die de afscheidsspeech van de president vanAntarctica aan het schrijven is.

De Favorieten: John Leerdam en zijn Suriname Monologen

donderdag 17 oktober 2019, 22:00 uur

Theatermaker John Leerdam verhuisde in 1982 van Curaçao naar Nederland om op de Amsterdamse Theaterschool te studeren. Naast zijn loopbaan als politicus voor de PvdA van 2003 tot 2012, heeft hij verschillende voorstellingen gemaakt over Suriname, het thuisland van zijn vader. Zo regisseerde hij ter gelegenheid van de 30-jarige onafhankelijkheid van Suriname de voorstelling De tranen van Den Uyl. Nu neemt Leerdam de regie van de 'Suriname monologen', die deel uitmaken van De Grote Suriname-tentoonstelling, voor zijn rekening. In De Favorieten vertelt hij erover aan de hand van zijn favoriete mediafragmenten.

Jelle Brandt Corstius over het niets van Siberië

donderdag 17 oktober 2019, 22:00 uur

Jelle Brandt Corstius is schrijver, Ruslandkenner en programmamaker. Hij studeerde geschiedenis en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij woonde van 2005 tot 2010 in Moskou, waar hij correspondent was voor Trouw, De Standaard en mensenrechtenmagazine Wordt Vervolgd. Hij maakte meerdere programma’s over Rusland en Oost-Europa voor de VPRO waaronder Grensland en Van Moskou tot Moermansk, en hij schreef tal van boeken over het onderwerp. Voor zijn nieuwste boek, 'BAM - Een reis van niets naar niets', springt hij met twee reisgenoten op een trein die dwars door het eindeloze Siberië rijdt. Pieter van der Wielen praat een uur met Jelle Brandt Corstius.

Radio Cinema: Før Frosten

woensdag 16 oktober 2019, 22:00 uur

In het Deense boerendrama 'Før Frosten' (Before the Frost) schuiven we een eeuw op een zakken we een paar standen in rijkdom. Een arme boer met een mislukte oogst gaat ver om zijn gezin van een hongersdood te redden. De vraag is wie er nou eigenlijk echt beter van wordt.

Saskia Vredevelds nieuwste film 'A Fool's Paradise'

woensdag 16 oktober 2019, 22:00 uur

Als jong, wit meisje groeide filmmaker Saskia Vredeveld op in een Zuid-Afrika waar Apartheid nog in volle gang was. Op haar zeventiende verliet ze het land om er vervolgens jaren later weer terug te keren. Ze maakt meerdere documentaires over het land voor onder andere de VPRO en Ikon die vertoond werden op het IDFA en het Nederlands Filmfestival. Haar korte debuutfilm Zwarte toekomst ging over de grote zelfmoordgolf onder witte inwoners van Zuid-Afrika. In haar nieuwste film, de roadmovie 'A Fool’s Paradise', maakt Saskia Vredeveld een reis naar Zuid-Afrika met de vraag of zij zich nog wel ‘thuis’ zal voelen in haar eigen land. Pieter van der Wielen praat een uur met Saskia Vredeveld.

Radio Cinema: Portrait de la jeune fille en feu

woensdag 16 oktober 2019, 22:00 uur

In Radio Cinema bespreken we het Franse kostuumdrama 'Portrait de la jeune fille en feu' met schrijver en kostuumfilmliefhebber Tom Hofland. De film gaat over een jonge vrouw, die wordt uitgehuwelijkt, maar weigert mee te werken aan het portret voor haar aanstaande. Tot een kunstenares haar entree doet en de twee nader tot elkaar groeien.

Filmmaker Coco Schrijber debuteerde in 2001 met de documentaire 'First Kill', over de aantrekkingskracht van het gelegitimeerde vernietigen binnen een oorlog. Later volgden onder andere de documentaires 'How to Meet a Mermaid' en 'Bloody Mondays & Strawberry Pies', waar ze een Gouden Kalf voor ontving. In haar documentaires benadert Schrijber onderwerpen vaak vanuit een verassende invalshoek. Sinds 2015 staat er ook een roman op haar naam: De luchtvegers. Nu komt haar tweede boek 'Ola en de dingen uit'. Een boek over het ‘wilde kind’ Ola dat zich na een aantal traumatische gebeurtenissen een weg baant door het leven. Vannacht is Coco Schrijber te gast in De Favorieten.

Huisgeluiden: de verende vlizotrap

woensdag 16 oktober 2019, 22:00 uur

Elise 't Hart verzamelt geluiden: huisgeluiden. Ze heeft tussen de 600 en 700 geluiden die je in en om het huis hoort. Inge ter Schure ging langs bij haar Instituut voor Huisgeluiden. Deze keer: de verende vlizotrap

Project Antarctica - aflevering 5

dinsdag 15 oktober 2019, 22:00 uur

Voor Project Antarctica, een initiatief van De Groene Amsterdammer, schrijven ruim 60 schrijvers, dichters, wetenschappers en journalisten een verhaal over de wereld post-klimaatverandering. Als Antarctica bewoonbaar wordt, hoe ziet het leven daar er dan uit? Schrijver Fiep van Bodegom schreef het dagboek van een jonge vrouw, die na haar eindexamen hoopt te ontsnappen uit haar troosteloze leefomgeving.

De Favorieten: Ninamounah Langestraat

dinsdag 15 oktober 2019, 22:00 uur

Modeontwerper Ninamounah Langestraat waait als een frisse wind door de modewereld. Haar eindexamencollectie 'Mother Nature is a Slut' won in 2017 de Frans Molenaar Coutureprijs. Na shows in onder andere Londen en Parijs stond ze afgelopen september voor de tweede keer op Amsterdam Fashion Week. Voor haar ontwerpen laat Ninamounah zich inspireren door het dierlijke in de mens. Ze wil de "lagen van cultuur afpellen" om het onderliggende instinct te kunnen loslaten. Vanavond is zij te gast in De Favorieten.

Project Antarctica - aflevering 4

maandag 14 oktober 2019, 22:00 uur

Voor Project Antarctica, een initiatief van De Groene Amsterdammer, schrijven ruim 60 schrijvers, dichters, wetenschappers en journalisten een verhaal over de wereld post-klimaatverandering. Als Antarctica bewoonbaar wordt, hoe ziet het leven daar er dan uit? Schrijver Kiza Magendane schreef een verhaal over het leven op Antarctica na de grote overstroming van 2080, die het continent in chaos achterliet.

De Favorieten: zangeres en pianiste Karsu

maandag 14 oktober 2019, 22:00 uur

Pianiste en zangeres Karsu Dönmez’ liefde voor muziek begon bij klassieke pianomuziek. Sinds zij als 17-jarige mocht optreden in Carnegie Hall, heeft de jazz haar echter in een houtgreep. In 2011 bracht ze haar debuutalbum Live At The IJ uit, waarop de albums 'Confessions' (2012) en 'Colors' (2015) en verschillende theatertours volgden. Haar muziek is een mix van hedendaagse jazz en traditionele Turkse muziek met soms wat soulinvloeden. In 2016 won zij de Edison Jazzism Publieksprijs. Nu komt haar vierde album uit: 'Karsu'. In De Favorieten zal zij vertellen over haar inspiraties.

Cultuurwetenschapper en journalist Brenda Stoter Boscolo groeide op in Rotterdam-Zuid. Haar liefde voor het Midden-Oosten begon op vroege leeftijd met tekenfilms als 'Sinbad de Zeeman', maar kreeg echt vorm toen ze er vrienden kreeg en die regelmatig bezocht. Sinds 2011 is ze journalist in de regio en werkte ze onder andere voor De Groene Amsterdammer, Trouw, Algemeen Dagblad en Al Jazeera. Voor haar nieuwe boek, 'Het Vergeten Volk', kroop ze dicht op de huid van de Irakeze Jezidi’s, een volk dat onder vreselijke omstandigheden door IS werd opgejaagd. Liesbeth Staats praat een uur met Brenda Stoter Boscolo.

Journalist en schrijver Olaf Koens ging na zijn studie filosofie in 2007 als correspondent aan de slag in Moskou om verslag te doen over Rusland en de voormalige Sovjet-Unie. In 2014 werd hij door Villamedia uitgeroepen tot journalist van het jaar. Koens woont in Istanbul en trekt als correspondent voor RTL Nieuws dwars door het Midden-Oosten. Zijn eerste boek, Koorddansen in de Kaukasus, verscheen in 2011. Nu is daar zijn derde boek: 'Paarden vliegen businessclass', waarin hij onderzoekt hoe dieren partij zijn in de oorlog. Atze de Vrieze praat een uur met Olaf Koens.

Naakt op een kleedje - aflevering 3

vrijdag 11 oktober 2019, 22:00 uur

Vrouwen zijn minstens even vaak naakt op een kleedje afgebeeld in een museum dan dat ze er als maker vertegenwoordigd zijn. Om daar verandering in te brengen maken Heske ten Cate en Yuki Kho met de podcast Naakt op een Kleedje een alternatieve rolodex vol fantastische vrouwelijke makers. Dit doen ze niet alleen, iedere aflevering staat er een bijzondere vrouwelijke gast centraal die thuis of op haar werk geïnterviewd wordt over een kunstwerk van een vrouwelijke maker. In deze aflevering gaan Heske ten Cate en Yuki Kho in gesprek met Madeleijn van den Nieuwenhuizen, het brein achter @zeikschrift aka het geweten van de Nederlandse Media. Ze vertelt over een bijzonder kunstwerk en over het belang van -soms ingewikkelde- discussies, én hoe lekker het is om in je eentje dansen in de woonkamer.

Poëzieplaat: Hans Faverey

donderdag 10 oktober 2019, 22:00 uur

Dit weekend vindt het Dichtersbal plaats en verschijnt de drie-dubbel-LP ‘Dichters op Vinyl’ waar 62 verschillende dichters op te horen zijn. Deze week zullen we hier vijf van laten horen.Hier draagt Hans Favery zijn gedicht 'Man & dolphin/Mens & dolfijn' voor.

Rocco Verdult groeide op in een nest van kunstenaars in Eindhoven. Na afronding van de Vrije School woonde hij een jaar in een Spaans woestijndorp, haalde zijn HAVO-diploma en studeerde in 2008 af aan de Design Academy Eindhoven. Deze week keert Verdult terug naar Eindhoven voor Dutch Design Week. Daar zal zijn werk 'Stillleven' te zien zijn: sleutelscènes uit 75 persoonlijke Brabantse oorlogsverhalen, verbeeld in miniatuurvorm. Dit doet hij samen met zijn Studio Rocco Verdult-team. In De Favorieten bespreekt hij zijn favoriete mediamomenten.

Modest Fashion - aflevering 3

donderdag 10 oktober 2019, 22:00 uur

In deze podcastserie van het Stedelijk Museum Schiedam praat Elianne Meijer met gastcurator Rajae El Mouhandiz, essayiste Hasna El Maroudi, ontwerper Perrine Philomeen, kunsthistorica Alexandra van Dongen en beeldend kunstenaar Suzanne Jongmans, over de vraag wat het nu eigenlijk betekent als een vrouw zich bedekt kleedt. Is zij dan verhuld, of laat ze dan juist iets zien? Aflevering 3: Wat er van binnen zit, met essayiste Hasna El Maroudi en beeldend kunstenaar Suzanne Jongmans.

Beeldend kunstenaar Eylem Aladogan studeerde in de jaren ’90 aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Haar vaak enorme werken en installaties gaan vaak thematisch over het contrast tussen angst en wilskracht. Ze exposeerde onder andere in het Kröller-Müller Museum en Museum Boijmans van Beuningen. In 2005 won ze de ABN-AMRO Kunstprijs, en in 2009 won ze de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Nu maakte ze het decor voor Tosca van Theatergroep Rast: een volksopera gebaseerd op de bekende opera 'Tosca' van Puccini, gezongen in het Koerdisch. Pieter van der Wielen praat een uur met Eylem Aladogan.

Poëzieplaat: Jules Deelder

woensdag 9 oktober 2019, 22:00 uur

Dit weekend vindt het Dichtersbal plaats en verschijnt de drie-dubbel-LP ‘Dichters op Vinyl’ waar 62 verschillende dichters op te horen zijn. Deze week zullen we hier vijf van laten horen.Hier draagt Jules Deelder zijn gedicht 'Lijfgedicht' voor.

Huisgeluiden: een broodsnijmachine

woensdag 9 oktober 2019, 22:00 uur

Elise 't Hart verzamelt geluiden: huisgeluiden. Ze heeft tussen de 600 en 700 geluiden die je in en om het huis hoort. Inge ter Schure ging langs bij haar Instituut voor Huisgeluiden. Deze keer: een broodsnijmachine.

Erwin Tolin Alexander werd in 1971 geboren in Tamarin, een dorp in Suriname en opgegroeid in de hoofdstad Paramaribo. Hij is gespecialiseerd in cross-cultureel theater, community-projecten en traint jongeren in hun theaterskills. In 1994 is hij een dansgezelschap begonnen, waarin hij zijn Maroon-cultuur in de Surinaamse maatschappij plaatste. Hij is co-regisseur van 'Stones Have Laws' (Dee Sitonu a Weti), een portret van het leven van een Maroon-gemeenschap, over oude tradities en hoe deze worden bedreigd door de groeiende industrie in de regio. Hij is te gast in De Favorieten.

Schrijver en journalist James Worthy maakte vanaf 2001 naam als blogger, verwierf bekendheid als actief twitteraar en spendeerde een groot deel van zijn tijd op hiphopfora. Hij begon artikelen te schrijven over seks en liefde voor vrouwenbladen als de Viva en Cosmopolitan, en werd journalist voor onder andere Top Notch en Nieuwe Revu. Zijn succesvolle debuutroman, 'James Worthy', verscheen in 2011. Een jaar later verscheen zijn tweede roman, 'Zwarte Sylvester', over een terminaal zieke jongen die seriemoordenaar wil worden. Nu is daar zijn derde roman 'In de buik van de wolf', over een man die een vreemd traject in gaat op het Groningse platteland om gelukkig te worden. Pieter van der Wielen praat een uur met James Worthy.

De Favorieten: Esther Gerritsen over Instinct

dinsdag 8 oktober 2019, 22:00 uur

Esther Gerritsen is geboren in de buurt van Nijmegen en studeerde Dramaschrijven en Literaire Vorming aan de HKU. Ze is onder meer bekend van haar romans De Trooster, Roxy en Dorst en als coscenarist van de speelfilms Nena en Dorst. Ze heeft haar scenaristenpetje nu opnieuw opgezet voor de film Instinct, die ze in samenwerking met regisseur Halina Reijn schreef. Deze film opende vorige week het Nederlands Film Festival.

Fokke Obbema over leven na je dood

dinsdag 8 oktober 2019, 22:00 uur

Journalist Fokke Obbema was chef van de economieredactie en Frankrijk correspondent bij de Volkskrant. In 2016 verscheen zijn boek China en Europa, waarvoor hij door beide wereldmachten reisde om de onderlinge verhoudingen te onderzoeken. In 2017 werd Obbema ’s nachts getroffen door een hartstilstand. Door daadkrachtig handelen van zijn vrouw overleefde hij wonder boven wonder. In de tijd daarna begon hij zich voor zijn krant toe te leggen op het onderwerp zingeving. Dat resulteerde in de interviewreeks De zin van het leven die nu gebundeld verschijnt. Pieter van der Wielen praat een uur met Fokke Obbema.

Modest Fashion - aflevering 2

dinsdag 8 oktober 2019, 22:00 uur

In deze podcastserie van het Stedelijk Museum Schiedam praat Elianne Meijer met gastcurator Rajae El Mouhandiz, essayiste Hasna El Maroudi, ontwerper Perrine Philomeen, kunsthistorica Alexandra van Dongen en beeldend kunstenaar Suzanne Jongmans, over de vraag wat het nu eigenlijk betekent als een vrouw zich bedekt kleedt. Is zij dan verhuld, of laat ze dan juist iets zien? Aflevering 2: De biografie van een kledingstuk, met kunsthistorica Alexandra van Dongen en ontwerper Perrine Philomeen

Dit weekend vindt het Dichtersbal plaats en verschijnt de drie-dubbel-LP ‘Dichters op Vinyl’ waar 62 verschillende dichters op te horen zijn. Deze week zullen we hier vijf van laten horen.Hier draagt Ramsey Nasr zijn gedicht 'Op een bolstaand graf' voor.

Dit weekend vindt het Dichtersbal plaats en verschijnt de drie-dubbel-LP ‘Dichters op Vinyl’ waar 62 verschillende dichters op te horen zijn. Deze week zullen we hier vijf van laten horen.Hier leest Delphine Lecompte haar gedicht Zeepzieder en zielepoot voor.

Drummer Han Bennink drumde als kind het liefst op de keukenstoel, maar kreeg uiteindelijk van zijn vader een drumstel. In de jaren ’60 ging hij naar de kunstacademie en drumde hij bij Amerikaanse artiesten die Nederland bezochten, zoals Eric Dolphy. Bennink werd snel een grote naam in de freejazz en geïmproviseerde muziek, waarbij hij regelmatig teruggrijpt naar die eerste keukenstoel en ander onconventionele instrumenten. 45 jaar geleden speelde hij op het allereerste concert in het BIMHUIS. Voor de verjaardag van deze muziektempel verschijnt een plaat met opnames van die avond: 'Opening Night BIMHUIS'. Pieter van der Wielen praat een uur met Han Bennink.

Modest Fashion - aflevering 1

maandag 7 oktober 2019, 22:00 uur

In deze podcastserie van het Stedelijk Museum Schiedam praat Elianne Meijer met gastcurator Rajae El Mouhandiz, essayiste Hasna El Maroudi, ontwerper Perrine Philomeen, kunsthistorica Alexandra van Dongen en beeldend kunstenaar Suzanne Jongmans, over de vraag wat het nu eigenlijk betekent als een vrouw zich bedekt kleedt. Is zij dan verhuld, of laat ze dan juist iets zien? Aflevering 1: 'Preutse mode?', met gastcurator Rajae El Mouhandiz en essayiste Hasna El Maroudi

Nadat hij afgestudeerd was aan de School voor Journalistiek, ging Martijn van de Griendt fotografie studeren.Vervolgens werkte hij voor diverse tijdschriften en kranten en publiceerde hij zes boeken met zijn werk. Thema’s waarmee hij werkt, variëren van Hassan & Hoessein tot de Kamasutra-beurs. Nu heeft hij de meest prestigieuze opdracht uit de Nederlandse fotografie gekregen: voor Document Nederland van het Rijksmuseum maakt hij een serie over de 24 uurssamenleving. Van de Griendt bespreekt zijn favoriete mediamomenten in De Favorieten.

De Verloren Tijd - aflevering 1

vrijdag 4 oktober 2019, 22:00 uur

Podcast 'De Verloren Tijd', opgenomen binnen de deuren van poëzieplatform Perdu, daagt auteurs uit te experimenteren met literatuur in audiovorm. In deze eerste aflevering is dichter Roberta Petzoldt te gast. Roberta won dit jaar met haar bundel 'Vruchtwatervuurlinie' de C.Buddingh’-prijs en maakte speciaal voor de uitzending een nieuw literair audiowerk. Linda Veldman gaat met haar in gesprek.

Asha Karami's debuutbundel Godface

vrijdag 4 oktober 2019, 22:00 uur

Dichter Asha Karami leerde in haar eerste zeven levensjaren vier talen, die ze geen van alle beschouwt als haar moedertaal. Ze veranderde al drie keer van naam. De onaffe mens en haar plek in onze op perfectie gerichte samenleving vindt ook de weg naar haar poëzie. Het onlangs verschenen 'Godface' is haar debuutbundel. Liesbeth Staats praat een uur met Asha Karami.

De Favorieten: Vlaamse schrijver Roderik Six

donderdag 3 oktober 2019, 22:00 uur

Roderik Six (1979) is literair journalist bij het weekblad 'Knack'. Zijn debuutroman 'Vloed' sloeg in als een splinterbom en werd bekroond met de Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige debuut. Voor zijn tweede roman, 'Val', kreeg hij de Driejaarlijkse Prozaprijs van de provincie West-Vlaanderen. Van zowel 'Vloed' als 'Val' zijn de filmrechten verkocht. Nu verschijnt zijn derde dystopische roman 'Volt', en ook deze wordt al vol lof besproken en als een post-apocalyptisch 1984 bekroond. Six vertelt over zijn favoriete cultuurmomenten in De Favorieten.

Actrice Carine Crutzen begon aan een opleiding psychologie, maar verruilde die voortijdig voor de Toneelacademie in Maastricht. Na haar afstuderen kwam ze o.a. terecht bij Hollandia, Toneelgroep Appel en Suburbia. Op televisie en het witte doek kreeg ze grote bekendheid door haar rollen in o.a. 'Oud Geld', 'De Daltons' en 'Majesteit'. In laatstgenoemde vertolkte ze de rol van Koningin Beatrix. Naast acteren schrijft Crutzen, o.a. columns voor The Post Online. Hoewel haar stem nu weinig zuidelijks verraad, is Crutzen een trotse Limburger. Na de dood van haar ouders in 2015 trok ze huiswaarts en begon te schrijven aan een autobiografische roman: 'Uit het zuiden'. Pieter van der Wielen praat een uur met Carine Crutzen.

De Favorieten: Els Kloek

woensdag 2 oktober 2019, 22:00 uur

Els Kloek werd in 1952 geboren in Leiden, maar studeerde Geschiedenis in Amsterdam. Tijdens haar studietijd was ze actief in de vrouwenbeweging van de jaren ’70. Decennia later is dit nog steeds een onderwerp dat haar aan het hart gaat. Ze is een vrouwenhistorica van het eerste uur en vertelt in De Favorieten o.a. over haar nieuwe boek 'Vrouwen en kinderen eerst'.

Regisseur Klaartje Quirijns studeerde rechten, maar kwam naar haar studie terecht bij de NPS en VPRO als regisseur. Vlak voor de millenniumwisseling vertrok ze tijdelijk naar New York en maakte internationaal naam met films als The Dictator Hunter en Anton Corbijn: inside out. Haar werk ging in première op internationale festivals als IDFA en Berlinale. In 2013 volgde haar debuut als fictie regisseur met de korte film Speelman. ‘They fuck you up, your mum and dad. They may not mean to, but they do.’ Het begin van dit gedicht van Philip Larkin raakt de kern van de vragen in de nieuwe film van Klaartje Quirijns: Your mom and dad, waarin ze haar eigen familiedynamiek onderzoekt. Pieter van der Wielen praat een uur met Klaartje Quirijns.

Componist en muzikant Guy Corneille (29) is geboren en getogen in Utrecht en woont hier zijn hele leven. Op een hiaat na, toen hij antropologie studeerde in Londen. Op zijn twaalfde begon hij met gitaar spelen en is onder meer de frontman van band 'La Corneille'. Zijn muziek is de drijvende kracht van dansvoorstelling 'Shake Shake Shake', een voorstelling van De Dansers: de bestverkochte voorstelling op Oerol afgelopen zomer. Corneille is te gast in De Favorieten om te praten over zijn inspiraties.

Psycholoog en schrijver Ap Dijksterhuis studeerde psychologie aan de universiteit van Nijmegen, waar hij in ’96 cum laude afstudeerde. In 2007 verscheen zijn boek 'Het slimme onbewuste', een bestseller, waarin hij de invloed van het onbewuste denken op toegankelijke wijze beschrijft. Inmiddels is hij onder andere redacteur van het toonaangevende 'Science', hoofd van de afdeling sociale psychologie van de Radboud Universiteit en een zeer graag geziene spreker. Dijksterhuis schreef al eerder over reizen in zijn boek Wie (niet) reist is gek, en trekt voor zijn nieuwste werk 'Wegwee' door de Aziatische wereld. Pieter van der Wielen praat een uur met Ap Dijksterhuis.

Huisgeluiden: zoemende beestjes

dinsdag 1 oktober 2019, 22:00 uur

Elise 't Hart verzamelt geluiden: huisgeluiden. Ze heeft tussen de 600 en 700 geluiden die je in en om het huis hoort. Inge ter Schure ging langs bij haar Instituut voor Huisgeluiden. Deze keer: zoemende beestjes.

NMS Live Sessies: I Am Oak solo

maandag 30 september 2019, 22:00 uur

Tijd voor een gloednieuwe Nooit Meer Slapen-sessie, opgenomen in de platenzaak Velvet Amsterdam. Deze week is de beurt aan I Am Oak. Zanger Thijs Kuijken speelt dit keer solo, maar de band rond de in Utrecht gevestigd. De muziek van wordt veelal omschreven als folk, indie en akoestisch.

De Favorieten: theatermaker Luit Bakker over 'MINDGASM'

maandag 30 september 2019, 22:00 uur

Sinds theatermaker Luit Bakker in 2015 afstudeerde aan Toneelacademie Maastricht laat ze geen moment liggen om haar fascinaties omtrent seksualiteit, gender en feminisme te delen met de wereld. De maatschappelijk geëngageerde voorstellingen die zij maakt, zowel solo als met de theatercollectieven La Isla Bonita en Bakker & Brill, zijn fysiek en luchtig van toon. Deze week gaat haar nieuwe solovoorstelling 'Mindgasm' in première, waarin ze door middel van hypnose wil losbreken uit het keurslijf voor mannen en vrouwen. In De Favorieten vertelt Luit Bakker over haar inspiraties aan de hand van haar favoriete mediafragmenten.

Na een oriëntatiecursus voor de toneelschool speelt acteur en schrijver Maarten Spanjer diverse rollen in televisieseries. Maar zijn echte doorbraak beleeft hij met de film 'Spetters' van Paul Verhoeven, en het satirische sportprogramma 'Voetbal ’80', waarin hij in de rol van voetbalombudsman Drs. Vijfje kruipt. Het programma 'Taxi', met Spanjer als undercover taxichauffeur, wordt in de jaren ’90 een kijkcijfer hit. Later combineert hij zijn acteursloopbaan met het schrijven van verhalenbundels. Onlangs verscheen zijn nieuwste boek: 'Geluk is een herinnering' over de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Pieter van der Wielen praat een uur met Maarten Spanjer.

Bert Keizer over leven en dood

vrijdag 27 september 2019, 22:00 uur

‘Bert Keizer stelt mij gerust: sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het,’ sprak René Gude, oud-Denker des Vaderlands over de arts, filosoof en schrijver. Bert Keizer studeerde filosofie in Engeland en geneeskunde in Amsterdam. Hij is verbonden aan de Levenseindekliniek, schrijft voor de Trouw en publiceerde onder meer de bestsellers Het refrein is Hein – Leven en sterven in een verpleeghuis en Onverklaarbaar bewoond, een boek over het wonderbaarlijke domein van de hersenen. In zijn nieuwste boek Reis om de dood: van As tot Ziel, neemt hij de lezer mee langs 300 vragen, inzichten, afwijzingen en lofzangen rond de dood. Liesbeth Staats praat een uur met Bert Keizer.

Philip Kroonenberg is 67 jaar, geboren in Rotterdam en opgegroeid in Scheveningen. Zijn aanleg voor de flamencogitaar in combinatie met zijn voorliefde voor oude folkblues-platen, leidde tot een mengeling van stijlen en Kroonenbergs eigen sound. Vanaf zijn dertigste is hij naast de muziek psychologie gaan studeren, wat heeft geleid tot een baan als psychotherapeut. Daarnaast heeft ‘ie ook nog negen albums uit weten te brengen, en de tiende verschijnt dit weekend. Some More Time'' is volledig geschreven in de wachtkamers van ziekenhuizen, terwijl zijn vrouw doodziek was. Hij vertelt over de inspiraties voor dit meest persoonlijke album tot nu toe in De Favorieten.

Filmmaker Willem Baptist studeerde af aan het Willem de Kooning in Rotterdam, de stad die voor hem dient als internationale uitvalsbasis. Zijn eerste film Bijna Blind stamt uit 2007, maar het grote succes kwam met de VPRO jeugddocumentaire 'Ik ben echt niet bang!' (2010). De film vertelt het verhaal van de negenjarige Mack Bouwense die ondanks zijn gespiegelde hart, Nederlands kampioen motorcrossen wil worden. De film werd internationaal gelauwerd en zette de toon voor Baptists verdere carrière. Zijn nieuwste documentaire, 'Ring of Dreams' neemt je mee naar de harde wereld van de showworstelaars. Pieter van der Wielen praat een uur met Willem Baptist.

Journalist Dorien van Linge had haar nieuwe boek 'Feminist Fataal' graag zelf gelezen als 13-jarige. In het boek behandelt ze thema’s als feminisme, racisme, seksualiteit en lichaamsbeleving en beantwoordt ze vragen die je zou willen, maar misschien niet altijd durft te stellen. Ze studeerde sociologie met een specialisatie in genderstudies. In de Volkskrant schrijft over hedendaags feminisme. In De Favorieten deelt zij haar fascinaties en inspiraties.

Dichter Hagar Peeters studeerde cum laude af in de cultuur-, mentaliteits- en ideeëngeschiedenis vanaf de Verlichting. Ze debuteerde in 1999 met de bundel Genoeg gedicht over de liefde vandaag. Haar gedichten worden gezongen door Wende Snijders, Van Dik Hout en Herman van Veen. Haar in 2015 verschenen debuutroman 'Malva' werd bekroond met de Gouden Boekenuil en in zes talen vertaald. In september verscheen haar nieuwste dichtbundel 'De schrijver is een alleenstaande moeder', het eerste deel van een trilogie waarin Hagar Peeters de verhouding tussen schrijverschap en alleenstaand moederschap onderzoekt. Ook staat ze op de 37e nacht van de poëzie in Utrecht. Pieter van der Wielen praat een uur met Hagar Peeters.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1