appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
Afbeelding

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de wetenschap met deze podcast van NPO Radio 1. Met bijdragen van Nieuws en Co en Focus.

'Aanmaak nieuwe hersencellen minstens tot je 87ste'

dinsdag 26 maart 2019, 18:42 uur

Het is een bijzonder groot discussiepunt onder hersenwetenschappers. Eerst was de stelling dat de hersencellen in je brein afnamen na je 25ste. Dan ontstond er in navolging bij dieren, oplopend bewijs dat er bij volwassen mensen in een gebiedje in de hippocampus (de getande winding) toch nog nieuwe hersencellen aangemaakt worden. Maar onder andere een studie uit het wetenschappelijke tijdschrift Nature vorig jaar kon deze nieuwe hersencellen (oftewel neurogenese) bij mensen toch niet vinden.
Een nieuwe studie uit Nature Medicine spreekt deze laatste studie opnieuw tegen. Door in het brein te kijken bij 13 gezonde mensen (tussen 43 en 87 jaar) die net overleden waren, maken ze zich sterk dat ze minstens tienduizend nieuwe cellen in de getande winding vonden. De onderzoekers verklaren het verschil in hun bevindingen met de Nature-studie door verschillende onderzoeksmethoden, o.a. om de afbraakproces van hersenweefsel van overledenen tegen te houden. De aanmaak van het aantal nieuwe hersencellen daalde wel met de leeftijd (zo'n 30 percent), en in vergelijking met leeftijdsgenoten vonden de onderzoekers dat Alzheimer-patiënten tot 30 percent minder nieuwe hersencellen hadden dan gezonde mensen uit dezelfde leeftijdscategorie.
Hoewel vele hersenonderzoekers de studie erg sterk vinden, bestaat er een algemene consensus dat nieuw onderzoek de resultaten moet bevestigen om helemaal zeker te zijn. We spreken over het belang van de hippocampus en de aanmaak van nieuwe hersencellen met neurobioloog Paul Lucassen (Universiteit Amsterdam)

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1