appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Humberto
Afbeelding

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de wetenschap met deze podcast van NPO Radio 1. Met bijdragen van Nieuws en Co en Focus.

Oermensen spraken de 'F' en de 'V' amper uit

vrijdag 15 maart 2019, 17:58 uur

Vriend, familie, fun, voetbal. Woorden die allemaal beginnen met een 'F' of een 'V'. Groot multidisciplinair onderzoek bracht bijzonder veel aanwijzingen bijeen dat ze' zeer recent frequent gebruikte spreekklanken zijn. Ze zouden pas meer gangbaar in de taal zijn geworden over een periode van 8000 jaar waarin de landbouw al een 'tijd' ingeburgerd was.

De argumentatie: nadat er meer technieken ontstonden om voedsel zachter te bereiden (meel, stoofpot, kaas) werd het voor mensen makkelijker om hun voortanden in de vorm van een kind te behouden. Zo werd het uitspreken van deze zogenaamde labiodentale klanken (waaronder ook de Nederlandse 'W', maar niet de Engelse of de Surinaamse 'W') makkelijker.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science en kan op veel aandacht van taalwetenschappers rekenen. Het gaat in tegen de heersende opvatting dat mensen sinds het ontstaan van de mensheid fysiek (al dan niet met enige training) even goed in staat waren om alle klanken uit te spreken. Ook laat het zien dat het houden van eetpatronen biologische effecten kan veroorzaken die op hun beurt onze manier van spreken beïnvloeden.

Het Max Planck Instituut voor Psycho-linguïstiek in Nijmegen heeft bijgedragen tot de totstandkoming van deze studie. We vragen taalwetenschapper Hans Rutger Bosker om meer tekst en uitleg.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1