appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de wetenschap met deze podcast van NPO Radio 1. Met bijdragen van Nieuws en Co en Focus.

Kindervragen: Waar komt mijn steen vandaan?

zaterdag 10 augustus 2019, 14:33 uur

Ook al hebben kinderen op dit moment vakantie, hun nieuwsgierigheid staat nooit uit. Als bewijs hiervoor nodigen we deze week opnieuw elke dag een kind uit die een vraag aan een wetenschapper mag stellen. Want achter een antwoord op een kindervraag zit vaak meer dan je zou denken.

Theyl (9) uit Kudelstaart heeft sinds kort een nieuwe hobby: magneetvissen. Bij een vriendje in De Horn had in de rivier de Vecht een magnetisch steentje van bijna 10 centimeter gevonden. Hij vraagt zich af hoe oud het steentje is en waar het vandaan komt. Kortom: is het steentje misschien waardevoller dan we op het eerste gezicht denken? Wat in de Vecht zijn al talloze mooie archeologische schatten gevonden.

Alexander van de Bunt, archeoloog bij het meldpunt Archeologie van het Landschap Erfgoed Utrecht, zocht het voor Theyl uit.

P.S.: Er was verdorie geen tijd meer om het in onze uitzending van #kindervragen te tonen. Maar schattenzoeker Theyl ging uiteindelijk helemaal niet teleurgesteld bij ons vandaan. Want Alexander had een verrassing bij waar Theyl helemaal stil van werd...? Gebruik de volgende link om het filmpje achter de schermen te bekijken. https://twitter.com/Nieuwsenco/status/1160150121247596545?s=20

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1