appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de wetenschap met deze podcast van NPO Radio 1. Met bijdragen van Nieuws en Co en Focus.

Kunnen we het tekort aan organen oplossen met deze baanbrekende machine?

donderdag 5 november 2020, 03:53 uur

Dat je als donor geregistreerd staat wil niet zeggen dat je ooit ook donor wordt, want maar een op de tweehonderd overledenen is nu geschikt als orgaandonor. Het grootste deel van alle beschikbare organen wordt afgekeurd voor transplantatie. Er worden nu nieuwe technieken ontwikkeld waardoor 'afgekeurde' levers toch een kans krijgen. Organen van twijfelachtige kwaliteit gaan in een speciale machine die het menselijk lichaam nabootst, om te testen of de ze doen wat ze moeten doen.

Hoogleraar experimentele transplantatiechirurgie Henri Leuvenink van de Rijksuniversiteit Groningen en hoogleraar transplantatiechirurgie Ian Alwayn van het LUMC vertellen in Focus over de nieuwste ontwikkelingen rondom orgaandonatie.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1