appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de wetenschap met deze podcast van NPO Radio 1. Met bijdragen van Nieuws en Co en Focus.

Hoe kun je stotteren onder controle krijgen?

dinsdag 20 april 2021, 07:00 uur

In Nederland stotteren er ongeveer 175.000 mensen. En het stotteren gaat veel verder dan het niet goed uit je woorden komen; het heeft een grote impact op iemands leven. Maar er zijn momenten waarop stotteraars plots vloeiend kunnen spreken. Tijdens het zingen of rappen bijvoorbeeld. Hoe kan dat? Daar probeert onderzoeker aan de McGill University in Montreal, Robert van der Vorst achter te komen. 

Robert weet wat mensen die stotteren doormaken. Zelf heeft hij altijd gestotterd, maar hij heeft zichzelf ervan af geholpen. Dat lukte hem tijdens het spelen van een muziekstuk op de piano. Sindsdien wil hij erachter komen wat de relatie is tussen muziek en het stotteren. Ook hoopt hij het leven van stotteraars makkelijker te maken met een speciale app waar mensen die stotteren beter mee kunnen bellen. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1