appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de wetenschap met deze podcast van NPO Radio 1. Met bijdragen van Nieuws en Co en Focus.

"Everything has its jaguar"

woensdag 28 augustus 2019, 07:00 uur

En een Jaguar is hier dan niet de chique auto, dit gezegde verwijst naar de grote katachtige uit Zuid-Amerika.
Eva Paulsen probeerde te ontdekken waarom de inheemse bevolking van de kleine Antillen toch zoveel dieren afbeelden op hun potten en schalen. En hoe het kan dat bepaalde dieren VEEL vaker afgebeeld worden dan anderen? Wat zegt dat over de mensen die ze 2000 jaar geleden boetseerden?
Om daarachter te komen reisde ze onder andere naar Suriname om daar midden in de jungle op zoek te gaan naar een oude verhalenverteller.
Archeoloog Eva Paulsen promoveert 5 september in Caribische Archeologie aan de Universiteit Leiden. Zij zal ons proberen uit te leggen wat ze met dat indiaanse gezegde bedoelt, alles en iedereen heeft zijn Jaguar...

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1