appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de wetenschap met deze podcast van NPO Radio 1. Met bijdragen van Nieuws en Co en Focus.

Straling bij mislukte Russische rakettest wellicht van experimentele radioactieve brandstof

maandag 26 augustus 2019, 20:05 uur

Er zijn toch verschillende radio-actieve deeltjes gevonden bij de mislukte en dodelijke Russische rakettest in Severodvinsk van twee en een halve week geleden. Dat heeft de Russische meteorologische dienst bekendgemaakt aan het Russische persbureau Interfax, nadat het testen in de omgeving uitvoerde. En dat terwijl de Russische autoriteiten eerder benadrukten dat er bij het ongeluk geen schadelijke stoffen waren vrijgekomen.

Stralingsdeskundige Lars Roobol (RIVM) vertelt ons dat er iets vreemds aan de hand is met de samenstelling van de radioactieve wolk die de Russische meteorologisch dienst heeft gemeten. Deze komt niet voort uit een typische explosie van een nucleaire bom of mini-reactor, maar lijkt sterk op de samenstelling van een radioactieve batterij. Die batterij (eerder vrij onsuccesvol uitgetest als raketmotor in de jaren 60) bestaat uit radioactief afval die zoveel warmte genereert dat het een raket zou kunnen doen lanceren.

We spreken Roobol ook over de gezondheidsrisico's van deze radioactieve deeltjes voor de omgeving.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1