appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: WNL Opiniemakers
Afbeelding

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de wetenschap met deze podcast van NPO Radio 1. Met bijdragen van Nieuws en Co en Focus.

'Archeoloog van de Melkweg' wint belangrijkste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding

vrijdag 21 juni 2019, 18:08 uur

Het eerste bewijs voor de aanname dat onze Melkweg uit restanten van oudere sterrenstelsels bestaat. De ontdekking dat de Melkweg nog altijd natrilt omdat er in het verleden een ander sterrenstelsel langs scheerde. En dat de Melkweg bestaat uit een botsing tussen de voorloper van de Melkweg en een ander sterrenstelsel.

Het is opzienbarende kennis die we dankzij de inspanningen van Amina Helmi over onze Melkweg (het sterrenstelsel waar we in wonen) te weten zijn gekomen. Helmi, hoogleraar 'dynamica, structuur en vorming van de Melkweg' aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen haalde er het internationale nieuws mee en kreeg er al eerder belangrijke (inter)nationale onderscheidingen voor. De restanten van het sterrenstelsel in de Melkweg dat ze als promovenda ontdekte zijn ook naar haar vernoemd: de Helmi-stroom.

Vandaag krijgt ze (samen met 3 anderen) de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding die een wetenschapper voor fundamenteel onderzoek kan krijgen: een Spinoza-premie. Verslaggever Marc-Robin Visscher zocht haar in Groningen op. Hij praat met haar over haar ontdekkingen en de cultuurshock die ze kreeg toen ze merkte dat het in Nederland veel minder evident is dan in Argentiniƫ om als vrouw aan sterrenkunde te doen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1