appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: WNL Opiniemakers
Afbeelding

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de wetenschap met deze podcast van NPO Radio 1. Met bijdragen van Nieuws en Co en Focus.

European Inventor Award naar Nederlandse uitvinding

donderdag 20 juni 2019, 18:55 uur

Materiaalwetenschapper Rik Breur heeft in Wenen een European Inventor Award gekregen. De prestigieuze award wordt als de grootste uitvindersprijs van Europa beschouwd en wordt uitgereikt door het Europese Octrooibureau.

Breur zijn uitvinding is een folie van stekelige microvezels die je aan elk schip (ongeacht het formaat) kunt aanbrengen. Met deze folie krijgen de typische zee-organismen zoals algen, zeepokken en mosselen geen kans om zich tegen de romp van het schip aan te hechten en het schip te beschadigen of meer brandstof te doen verbruiken. Momenteel worden met hetzelfde doel giftige chemicaliën aan scheepsrompen aangebracht, waardoor er jaarlijks tienduizenden tonnen gifstoffen de zee bevuilen.

De jury noemt de uitvinding van Breur daarom een oplossing die zowel de maritieme sector als de leefomgeving in zee ten goede komt. De inspiratie ervoor haalde Breur bij de afwerende stekels van zee-egels. We spreken met Breur een paar uur na de bekendmaking in Wenen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1