appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: WNL Opiniemakers
Afbeelding

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de wetenschap met deze podcast van NPO Radio 1. Met bijdragen van Nieuws en Co en Focus.

Nederlandse astronomen leveren eerste directe bewijs voor geboorte planeten

woensdag 5 juni 2019, 20:16 uur

Een jaar geleden werd bij de jonge ster 'PDS 70a' een planeet ontdekt die in een zogenaamde puinschijf (een grote schijf van puin en gas) om deze ster draait. Omdat er onder astronomen gedacht wordt dat planeten in zo'n puinschijf ontstaan* werd er al verondersteld dat deze planeet nog in zijn geboorte-fase zit. Desondanks was het nog nooit eerder vastgesteld, onder meer omdat de ster maar liefst 370 lichtjaar van ons vandaan staat.

Een groep jonge astronomen van de Sterrenwacht Leiden kon het ontstaansproces deze keer onverwacht wel vaststellen, dankzij een nieuw stukje technologie dat op de VLT-telescoop in Peru geïnstalleerd werd. Niet alleen detecteerden ze de hete straling van de planeet die de gas- en puindeeltjes absorbeerde. Ze ontdekten ook nog eens een tweede planeet waarbij hetzelfde proces bezig was.

Met de ontdekking hebben astronomen de kans om het ontstaan van planeten en manen in sterrenstelsels (zoals ons eigen zonnestelsel) beter te begrijpen. Het is bovendien ook nog maar de tweede keer dat een sterrenstelsel met meerdere planeten direct gefotografeerd werd. De resultaten werden in het tijdschrift Nature Astronomy gepubliceerd. We praten met de blije onderzoeksleider Sebastiaan Haffert.

* Vanuit het idee dat talloze gas- en puindeeltjes door de zwaartekracht uiteindelijk tot hemellichamen zoals sterren, planeten en manen kunnen samenklonteren.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1