appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Focus met schrijver en archeoloog Alexander van de Bunt
Afbeelding

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de wetenschap met deze podcast van NPO Radio 1. Met bijdragen van Nieuws en Co en Focus.

Nieuwe barsten in het paleodieet: restanten zetmeelrijke voeding van 120.000 jaar oud

dinsdag 28 mei 2019, 20:35 uur

Granen, aardappelen, peulvruchten. Op de menukaart van mensen met een zogenaamd paleodieet komen ze niet voor. Want, zo luidt de klassieke redenering, producten met zetmeel, het type koolhydraten dat in deze voeding zit, werden vroeger in de prehistorie door de oermens niet of amper gegeten. Dat zou pas zijn begonnen bij het ontstaan van de landbouw (ongeveer tienduizend jaar geleden).

Maar een nieuwe ontdekking in een grot in de Klasies River Caves in Zuid-Afrika trekt deze redenering verder in twijfel. Archeologen vonden er verbrande restanten van gekookte zetmeelrijke voeding van meer dan honderdduizend jaar oud. De ontdekking, gepresenteerd in the Journal of Human Evolution, ondersteunt het idee dat de mens al tijdens de prehistorie steeds meer zetmeelrijke producten begon te eten.

Prehistorisch archeoloog Geeske Langejans (TU Delft) bezocht het gebied regelmatig. Ze legt uit wat de archeologen er aantroffen en waarom de homo sapiens in de oertijd al goed aangepast was aan zetmeel.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1