appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Focus Wetenschap

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de wetenschap met deze podcast van NPO Radio 1. Met bijdragen van Nieuws en Co en Focus.

Podcast afleveringen

De Ramadan is begonnen! Hoe wordt dat gevierd?

dinsdag 13 april 2021, 04:09 uur

Voor bijna een miljoen mensen in Nederland en een miljard wereldwijd staat deze maand in het teken van de Ramadan. Een maand voor bezinning en reiniging van lichaam en geest. En dat ook nog eens tijdens corona. Ebrar Kaya is te gast om alles te vertellen over de Ramadan. Hij studeert Midden-Oosten studies en heeft religiewetenschappen gestudeerd. Ebrar doet sinds zijn twaalfde elk jaar mee met de Ramada. 

Meer weten over de Ramadan? https://npokennis.nl/longread/7799/wat-is-de-ramadan 

Waar blijft mijn tijd?

vrijdag 9 april 2021, 07:00 uur

Heb jij het gevoel alsof je alleen maar achter jezelf aan moet rennen? Nou, je bent niet de enige! Ruim de helft van alle Nederlanders zegt daar ook last van te hebben. We hebben het allemaal Heel. Erg. Druk. Maar is dat wel echt zo? Waardoor komt dat dan? En kunnen we er eigenlijk iets aan doen? Socioloog Tanja van der Lippe hoogleraar aan de Universiteit Utrecht legt tijdsdruk onder een vergrootglas in haar nieuwe boek ‘‘Waar blijft mijn tijd’? Wat van der Lippe betreft is het de hoogste tijd om in te grijpen. 

Column #152 van Hens Zimmerman: Zodiakaal licht

vrijdag 9 april 2021, 04:33 uur

Dit verschijnsel is al eeuwenlang bekend, maar sinds vorig jaar weten we mogelijk wat het veroorzaakt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pseudoscience (https://en.wikipedia.org/wiki/Pseudoscience)

https://www.theguardian.com/science/2005/sep/19/ideas.g2

https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2020JE006509

We zitten tot over onze oren in de kabinetsformatie. De formatie is nog geen drie weken aan de gang en we zijn al vier verkenners verder. Informateur Herman Tjeenk Willink moet alles weer op de rails zien te krijgen. Het nu al een bijzondere formatie. We praten erover met de directeur van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis en hoogleraar parlementaire geschiedenis aan de Radboud Universiteit Carla van Baalen.

Corona zorgt bij veel mensen voor meer onzekerheid over hun carrière. Vooral jongeren vinden minder vaak een baan door de crisis. Dat kan veel stress en onzekerheid opleveren. Arbeids- en organisatiepsycholoog Jessie Koen (UVA) vertelt in Focus hoe je het beste met die baanonzekerheid om kan gaan. Ze onderzoekt hoe arbeidsontwikkelingen zoals flexibilisering en corona onze loopbaan beïnvloeden en waarom sommige mensen daar meer hinder van ondervinden dan anderen.

Column #151 van Hens Zimmerman: BLC1

vrijdag 2 april 2021, 18:38 uur

In april 2019 werd een opmerkelijk signaal aangetroffen in de data van radiosignalen afkomstig van het Proxima Centauri stelsel. Het is uiteraard nooit buitenaardse intelligentie... tot het een keer buitenaarde intelligentie blijkt te zijn.

https://en.wikipedia.org/wiki/BLC1 (https://en.wikipedia.org/wiki/BLC1)

https://www.space.com/26078-how-many-stars-are-there.html

 

Gedragen wilde dieren zich anders in coronatijd?

vrijdag 2 april 2021, 07:00 uur

Aan het begin van de coronacrisis bleven we veel thuis en daardoor bloeide de natuur op. Maar al snel trokken we er massaal op uit en liepen we in de file door het bos. Hoeveel last hebben de wilde dieren in de Nederlandse natuurgebieden van die drukte? In hoeverre verandert het hun gedrag? En hoe kunnen we ze weer wat meer rust geven? Dat vertelt bioloog Patrick Jansen van de Wageningen Universiteit. Hij doet onderzoek in Het Nationaal Park De Hoge Veluwe aan de hand van tientallen wildcamera’s die continu foto’s nemen van het wild dat voorbij loopt.

Kun je een taal verstaan die je niet spreekt?

donderdag 1 april 2021, 15:20 uur

Er zijn duizenden talen ter wereld. Maar toch hoef je niet al die talen te kennen om met anderen te kunnen spreken. Hoe werkt dat nou precies, dat je een andere taal niet kent, maar dat je elkaar toch kunt verstaan? Professor Interculturele Communicatie Jan ten Thije aan de Universiteit Utrecht, doet onderzoek naar Luistertaal. Een vorm van communiceren waarbij beide sprekers een andere taal gebruiken, maar elkaar prima kunnen verstaan. In samenwerking met de Taalunie brengen ze het rapport Luistertaal-etalage uit. Ook te gast is Kevin de Coninck, senior beleidsadviseur van de Taalunie. Hij vertelt hoe de Taalunie Luistertaal wil gaan inzetten.

Stemmen we over 4 jaar digitaal? Wat verdwijnt er allemaal in een zwart gat? En is minder kinderen krijgen goed of slecht voor de economie? In deze uitzending komen een selectie aan luisteraars vragen voorbij. Presentator Steven Smit belt voor elke vraag met een expert om het antwoord te vinden.

Bestaat er buitenaards leven?

dinsdag 30 maart 2021, 07:00 uur

Bestaat er buitenaards leven? Of zijn wij alleen in dit enorme universum? Sterrenkundige Ignas Snellen heeft van jongs af aan al een fascinatie voor ons als mens in dit enorme universum. Hij doet onderzoek naar de mysteries van de ruimte aan de Universiteit van Leiden. Zorgt deze nieuwe informatie voor antwoorden of juist voor nog meer vragen?

Column #150 van Hens Zimmerman: Sophie

vrijdag 26 maart 2021, 10:06 uur

Sophie, een hoorspel in 1 deel. Oorspronkelijk geschreven door Bob Vielliers in 1975. Bewerking 2021: Hens Zimmerman en Wendy Ruijfrok.

Sophie: Wendy Ruijfrok
Hens: Hens (duh)

https://www.instagram.com/wendyroxie_/

De honderdvijftigste column van Hens Zimmerman in zijn podcast Zimmerman in Space. En naast honderdvijftig afleveringen, was er nog iets te vieren. Er is meer dan één miljoen keer geluisterd naar zijn podcast! Samen met master in Moleculaire levenswetenschappen Kelly Klingenberg, is space-geek Hens Zimmerman te gast om luisteraarsvragen te beantwoorden en om Zimmerman in Space te vieren.

Een team van 65 studenten die keihard werken met maar een doel voorogen: een rover op de maan zetten. Niet één robot maar een de bedoeling is een groep zodat ze als een zwerm insecten met elkaar kunnen communiceren. Deze revolutionaire techniek is hier bedacht in het lab van het Science Center van de TU Delft. Maak zelf kennis de Lunar Zebro en zijn kleine broertje Pico Zebro, nu ze nog bij ons op aarde zijn!
Een reportage van Mirthe van der Drift

Enthousiasme bij natuurkundigen. Wetenschappers van onderzoeksinstituut CERN hebben een ongebruikelijk signaal in hun gegevens opgemerkt dat mogelijk de eerste aanwijzing is voor een nieuwe natuurkracht. En dat is heel bijzonder. Sterker nog het kan ons helpen antwoord te geven op allerlei elementaire vragen als hoe ons heelal is ontstaan. Wij praten erover met Stan Bentvelsen, directeur van onderzoeksinstituut Nikhef en ook mede-onderzoeker.

Het RIVM zag over de afgelopen week alle cijfers stijgen: niet alleen het aantal besmettingen en de opnames in de ziekenhuizen, maar ook het percentage positieve testen. Lange tijd gingen weliswaar de besmettingscijfers omhoog, maar dat leek voor een deel te verklaren door het feit dat ook steeds meer mensen zich lieten testen. De voorbije week echter liep ook het percentage mensen dat positief getest werd licht op: van 7,7 naar 8,1 procent. Wij praten over de situatie met Susan van den Hof, epidemioloog bij het RIVM.

Slaaf van de techniek?

dinsdag 23 maart 2021, 07:00 uur

We bestellen steeds meer online en de druk op distributiecentra is hoog. Meer dan ooit is er behoefte aan automatisering. Robots die foutloos, onvermoeibaar en snel werken. Maar wat betekent dat voor de mensen op de werkvloer? Worden onze werkzaamheden in de toekomst vervangen door robots? Arbeid- en organisatiepsycholoog Ziagul Hosseini onderzoekt de impact van (nieuwe) technologieën onder logistieke werknemers.

Hoe neem je beslissingen in deze ingewikkelde fase van de epidemie? Modelleurs infectieziekten spelen een belangrijke rol bij het voorspellen van het verloop van de corona-epidemie. De schattingen van RIVM-modelleur Jacco Wallinga en zijn team liggen mede aan de basis van het coronabeleid van het kabinet.

Maar modelleren is moeilijk, zeker als de onzekerheden toenemen. Daarover praten we met Quirine ten Bosch, modelleur infectieziekten bij de Wageningen Universiteit.

En verslaggever Jeroen de Jager ging naar het gebied rond Hoorn en Purmerend. In beide steden staat een vestiging van het Dijklanderziekenhuis. Het aantal besmettingen is daar hoog.

Het was een roerige week in de vaccinatiecampagne van de overheid. Zondag werden de vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin tijdelijk stopgezet. Dat kwam nadat een aantal mensen in Scandinavië een gevaarlijke combinatie van trombose en een lager aantal bloedplaatjes kregen toen zij waren gevaccineerd.

Vier dagen later besloot het kabinet om het prikken met dit vaccin weer op te starten. De hele gang van zaken riep veel vraagtekens op.

We blikken terug op de communicatie met Hedwig te Molder, hoogleraar taal en communicatie aan de VU.

Gesloten scholen geeft meer ongelijkheid

vrijdag 19 maart 2021, 07:00 uur

Niet de leerachterstand is het probleem, maar de groeiende ongelijkheid. Dat vertel socioloog Thijs Bol in gesprek met Mirthe van der Drift. Als ieder kind net zoveel achter loopt, kun je daar wel wat op bedenken. Dan pas je bijvoorbeeld de normering aan. Maar hoe doe je dat als de achterstand enorm verschilt tussen kinderen? Hoe zorgen we dat ieder kind dezelfde eerlijke kansen krijgt?

Waarin Hens met zijn dochter Gloria langsgaat bij Heino Falcke, de auteur van het boek "Licht in de duisternis" en het brein achter die beroemde eerste foto van een zwart gat.

Heino Falcke:
https://www.ru.nl/personen/falcke-h/

Interview met Heino Falcke door Mirthe van der Drift:
https://www.nporadio1.nl/radio-focus/onderwerpen/67788-2020-11-13-superzware-zwarte-gaten-zijn-de-kerkhoven-van-ons-heelal

Sagittarius A*:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sagittarius_A*

Oh, u wilt ook in Python leren programmeren?
https://www.python.org/

Toezichthouder EMA: het AstraZeneca-vaccin is veilig

donderdag 18 maart 2021, 18:23 uur

De Europese toezichthouder EMA heeft zijn oordeel uitgesproken over de veiligheid van het AstraZeneca-vaccin. Daarover onstonden twijfels door meldingen van tromobose na vaccinatie. Het oordeel van EMA is duidelijk: het vaccin is veilig en effectief.

In de EU en het Verenigd Koninkrijk zijn al zo'n 16 miljoen prikken van Astra Zeneca gezet en één van die prikken was voor Josien de Graaf in Middelburg. Ze moet er dus nog één, maar daar is ze niet bang voor. Verslaggever Marc-Robin Visscher zocht haar op.

En over het oordeel van het EMA praten we verder met wetenschapsredacteur Francien Yntema van Nieuws en Co.

Focus verkiezingsnachtt

donderdag 18 maart 2021, 07:00 uur

Focus volgt de verkiezingen met politicoloog en psycholoog Roderik Rekker en politiek redacteur Malouke van Nunen. Roderik Rekker doet onderzoek naar het verschil in stemgedrag tussen generaties aan de afdeling politicologie van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast laat hij zijn licht schijnen op politieke polarisatie aan de Universiteit van Gotenburg. Malouke van Nunen studeert politieke wetenschappen en volgt de politiek op de voet voor de Haagse Redactie van Hart van Nederland.

Waarom we op thema’s stemmen en minder op ideologie

woensdag 17 maart 2021, 07:00 uur

Vandaag gaan we massaal naar de stembus. Maar op basis waarvan baseren we onze stem? Elke verkiezing is de uitslag weer anders. Nederland is zelfs het meest veranderlijk in heel West-Europa! Doen we steeds maar wat? Politiek communicatiewetenschapper Alyt Damstra vertelt waarom deze schijn bedriegt en we toch meer honkvast zijn dan het lijkt. Waarop maken we onze keuzes en hoe spelen politieke partijen zichzelf daarmee het beste in de kijker? Welk gedrag in de media levert de meeste zetels op?

Windmolens, ventilatoren en drones kunnen misschien stiller worden gemaakt door een onderzoek naar de vleugelslag van kolibries. Onderzoekers uit Eindhoven en de Verenigde Staten hebben gekeken waar het geluid bij de snelle vogels precies vandaan komt. 'Door goed te luisteren naar de kolibrie, kunnen we bijvoorbeeld het geluid van een drone prettiger laten klinken', zegt onderzoeker Rick Scholten.

RIVM meldt weer toename aantal besmettingen

dinsdag 16 maart 2021, 17:32 uur

Het RIVM meldt afgelopen week 39.500 nieuwe bevestigde coronabesmettingen. Dat is een toename van 24 procent vergeleken met een week eerder, toen er bijna 32.000 coronabesmettingen werden gemeld. Tegelijkertijd is er ook veel meer getest. Wat betekent dit? Wij praten erover met Aura Timen van het RIVM.

Is beleggen niets meer dan een dure hobby?

dinsdag 16 maart 2021, 07:00 uur

Sinds corona lijkt het voor veel mensen een nieuwe hobby: beleggen. Na een dip aan het begin van de coronacrisis, zijn de aandelenkoersen juist gestegen. Maar is beleggen wel zo verstandig? En hoe doe je dat duurzaam? En wat gebeurt er als pensioenfondsen hun geld alleen maar in duurzame bedrijven zouden stoppen? Econoom Mathijs van Dijk van de Erasmus Universiteit doet al meer dan twintig jaar onderzoek naar de beurs. De laatste tijd richt hij zich op de risico’s en de kansen van duurzaam beleggen en is hij bezig met een onderzoek naar het effect van Corona op de bankensector.

Een aantal landen was al gestopt met het Astra Zeneca-vaccin. Zondagavond laat werd bekend dat ook Nederland een pauze neemt.

Saskia Middeldorp is hoogleraar interne geneeskunde en hoofd afdeling interne geneeskunde van het Radboud UMC en trombose-expert. Hoe kijkt zij naar het besluit van minister De Jonge van VWS om alle vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin twee weken stop te zetten?

Ook spreken we erover met Ernst Kuipers van het Landelijke Netwerk Acute Zorg. Hij vindt dat de pauze niet te lang moet duren.

Column #148 van Hens Zimmerman: De Kosmische Komedie

vrijdag 12 maart 2021, 04:00 uur

In deze aflevering spreekt Hens met auteur Frank Westerman, van wie onlangs het intrigerende boek "De Kosmische Komedie" verscheen.

http://www.frankwesterman.nl

https://en.wikipedia.org/wiki/FIPS_140-2

https://www.nporadio1.nl/podcasts/zimmerman-in-space/4273-53-luister-vanuit-westerbork-naar-radio-uit-de-ruimte

https://www.nporadio1.nl/podcasts/zimmerman-in-space/4316-10-voyager-ruimtesondes-muziek-en-geluid-in-de-ruimte

Veel aandacht voor het vaccin van AstraZeneca. Vanmorgen werd bekend dat Denemarken het gebruik van dat vaccin twee weken stil legt omdat er meldingen zijn van mensen die bloedstolsels ontwikkelden na vaccinatie. En een van die personen is ook overleden. Het Europees Medicijnagentschap EMA onderzoekt de meldingen en zegt dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat het vaccin trombose veroorzaakt.

Wij praten erover met Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Dat CBG oordeelt en waakt namens Nederland bij het EMA over de geneesmiddelen en vaccins op de Europese markt.

Ook Janssen-vaccin goedgekeurd voor EU

donderdag 11 maart 2021, 10:31 uur

Het Nederlandse vaccin van Janssen is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Van dit Leidse vaccin heeft Nederland voor dit jaar 11,3 miljoen doses besteld.

Demissionair minister De Jonge verwacht dat in april de eerste mensen in Nederland met het vaccin kunnen worden ingeënt. En daar is maar 1 prik voor nodig.

Wij praten over het vaccin met Marjolein Kikkert, moleculair bioloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum en betrokken bij de ontwikkeling ervan.

Een medicijn, hoe duur mag dat zijn?

donderdag 11 maart 2021, 07:00 uur

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat meer landen in de wereld toegang krijgen tot betaalbare vaccins en medicijnen? Daarover praten we met arts-onderzoeker aan het UMC Utrecht Dave van der Kruijsen. Hij is voorzitter van het samenwerkingsverband License to Heal en is bezig met een promotieonderzoek naar darmkanker.

Gaan we nu eindelijk donkere materie vinden?

woensdag 10 maart 2021, 07:00 uur

Nog nooit heeft iemand donkere materie gezien, terwijl het overal om ons heen is. Binnenkort start een nieuw experiment om het te vinden. Maar liefst 85% van alle materie in ons universum is onzichtbaar en wordt daarom wel donkere materie genoemd. Als het gevonden wordt is dat meteen een Nobelprijs waard. Nieuw onderzoek diep in de Italiaanse bergen moet daar verandering in brengen. Een gesprek tussen presentator Steven Smit en donkere-materiejagers prof. dr. Patrick Decowski en prof. dr. Auke-Pieter Colijn.

Zee-emancipatie: de Noordzee als rechtspersoon

dinsdag 9 maart 2021, 07:00 uur

Hoe kunnen we van de Noordzee een rechtspersoon maken? Een zee met eigen rechten, zodat de gezondheid en het welzijn moet worden gerespecteerd. Jurist en schrijver Laura Burgers werkt aan de Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar klimaat-rechtszaken. Haar essaybundel ‘De stem van de Noordzee’ is onlangs genomineerd voor de Socratesbeker, de prijs voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende filosofieboek van het jaar. Hierin geeft ze de Noordzee een stem met rechten.

Mensen die maximaal een half jaar geleden covid-19 hebben gehad hebben genoeg aan één prik met een coronavaccin. En óók ouderen kunnen vanaf nu worden ingeënt met het AstraZeneca-vaccin. Dat stelt de Gezondheidsraad in een spoedadvies dat zojuist is verschenen. Wij praten erover met Bart-Jan Kullberg, voorzitter van de Gezondheidsraad.

Column #147 van Hens Zimmerman: De vraag der vragen

vrijdag 5 maart 2021, 13:45 uur

Zimmerman in Space betreedt het gladde pad (en de glijdende helling) van de vraag der vragen. Het antwoord komt in de vorm van wat random wijsheden.

https://www.youhavetoomuchshit.com/

Het Europees Medicijnagentschap EMA is begonnen aan de beoordeling van het Russische coronavaccin Spoetnik. Wat weten we tot nu toe over de werking van het vaccin? En is het veilig? Daarover praten we met Dimitri Diavatopoulos, immunoloog van het Radboudumc.

Op de dag van de versoepelingen van de coronamaatregelen is er ook minder goed nieuws. In heel Nederland, dus in alle 25 regio's, geldt sinds vandaag weer het hoogst mogelijke risiconiveau voor het coronavirus. Moet de overheid nu ingrijpen? We vragen het aan Amrish Baidjoe, veldepidemoloog en microbioloog.

Negen jaar geleden ontdekte historici een kist met 17e eeuwse ongeopende brieven. Een postmeester uit Den Haag had de brieven nooit weten te bezorgen. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Radboud Universiteit en Universiteit Leiden is het nu gelukt om een aantal van deze brieven te lezen, zonder ze te openen. David van der Linden is historicus een één van de onderzoekers. Hij vertelt hoe het proces is verlopen.

In vergelijking met vorige week zijn er de afgelopen zeven dagen weer meer mensen besmet geraakt met het coronavirus. De afgelopen week zijn er 31.984 nieuwe positieve tests bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 29.977 Dat is een toename van bijna 7 procent. Het RIVM maakt zich zorgen over de verspreiding van het virus, maar ziet ook de eerste effecten van de vaccinaties bij ouderen. 'Het lijkt erop dat dit het begin is van de derde golf', zegt Susan van den Hof, epidemioloog bij het RIVM.

Column #146 van Hens Zimmerman: 2020 SO

vrijdag 26 februari 2021, 04:37 uur

Wat is 2020 SO? Een rakettrap? En zo ja, kunnen we dat met enige zekerheid weten?

https://panstarrs.stsci.ed

https://en.wikipedia.org/wiki/2020_SO

http://iaaras.ru/en/observations/echo/2020so/

Is poëzie dood?

donderdag 25 februari 2021, 07:00 uur

De poëzie is dood. Dat is de grootste onzin die letterkundige Kila van der Starre ooit gehoord heeft. Poëzie leeft. Kijk naar tatoeages, muren, rouwadvertenties en geboortekaartjes. Ook op sociale media is poëzie ontzettend populair. In haar proefschrift laat van der Starre je kennismaken met de diverse wereld van poëzie buiten het boek. Dat vormt een mooi contrast tegenover het mannelijke witte canon. Je kunt alles vinden, als je maar weet waar je moet zoeken!

Rechters leggen steeds vaker TBS op. Maar hoe beslis je of iemand beter is, of nog een risico vormt voor de samenleving? Geef je hem of haar het voordeel van de twijfel, of sluit je hem of haar voor lange tijd op? Jurist Rozemarijn van Spaendonck deed onderzoek naar de verlenging van TBS en promoveerde deze maand op dit onderwerp aan de Universiteit Utrecht.

Vanavond zal het kabinet een aantal versoepelingen aankondigen. Tegelijkertijd meldt het RIVM dat het aantal besmettingen geen geruststellende daling laat zien. "Het is een heel kwetsbare situatie", zegt Aura Timen, hoofd Landelijke Infectieziektebestrijding bij het RIVM.

Echt of nep? De groeiende dreiging van deepfakes

dinsdag 23 februari 2021, 07:00 uur

Bij een deepfake-video valt echt en nep nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Dat kan grappig zijn, maar het vormt ook een groeiende bedreiging. Door beeldmanipulatie kun je iemand iets laten zeggen, wat die persoon nooit gezegd heeft. Deepfakes zouden bijvoorbeeld de aanstaande verkiezingen kunnen beïnvloeden door video's te laten circuleren waarin politici te zien zijn die dingen zeggen, die ze in werkelijkheid helemaal niet hebben gezegd. Hoe kunnen we ons als land tegen deepfakes weren? Hoogleraar Computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, Bart Jacobs, geeft advies aan het kabinet hoe hier mee om te gaan en werkt ook aan een app om authenticiteit van berichten te waarborgen.

De inzet van coronasneltesten en -thuistesten moet een belangrijk hulpmiddel worden bij de geleidelijke heropening van de maatschappij. Nu in onderzoek is gebleken dat de testen goed genoeg zijn, gaan op korte termijn tien grote pilots van start om te kijken of de testen in de praktijk bruikbaar zijn. Er zitten juridisch nog allerlei haken en ogen aan, maar het werkt wel zeggen ze bij het Amphia-ziekenhuis in Breda. En dus ging onze verslaggever Jeroen de Jager zich daar zelf testen.

Hooikoortsseizoen dit jaar extra ingewikkeld

maandag 22 februari 2021, 11:47 uur

De komende dagen wordt zonnig weer met zeer zachte temperaturen verwacht. Een cadeautje voor zonaanbidders, maar voor mensen die last hebben van hooikoorts is het geen pretje. Bovendien lijken de klachten van hooikoortspatiënten doorgaans veel op coronasymptomen. Huub Savelkoul, hoogleraar immunologie aan de Wageningen University & Research geeft tips voor hoe hiermee om te gaan.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1