appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Het was een mooie zomer, die van ’45. In het bevrijde Nederland werd gefeest, gegeten en gevreeën. Maar wat aten onze vaders en moeders na de oorlog? Hoe reisden ze? En was het voor iedereen zo’n leuke zomer? In deze serie portretten van mensen die die zomer nooit meer zullen vergeten. Omdat ze hun geluk niet op konden. Of omdat ze soldaatje speelden met achtergelaten explosieven. Of omdat ze achter prikkeldraad gevangen zaten. De Zomer van 1945 is gemaakt door Steven Emmens en Koos van Noppen voor NPO Radio 1. De gesprekken zijn opgenomen in 2005. Het is mogelijk dat sommigen van de hoofdpersonen niet meer in leven zijn. Toch vinden wij dat hun verhaal ook vandaag nog zeggingskracht heeft, op weg naar het 75e bevrijdingsjaar in 2020. Bron afbeelding: Bundesarchiv, Bild 101I-719-0240-26 / Jesse / CC-BY-SA 3.0

We eten vandaag walvisvlees

zondag 5 mei 2019, 07:00 uur

Het eten in Nederland was tot lang na de bevrijding op de bon. Het was de tijd waarin er op de radio verheugd werd gemeld dat er weer ijs kon worden gemaakt. In de zomer van 1945 stuurde grootgrutter Albert Heijn vertegenwoordigers naar de Betuwe om als de wiedeweerga fruit in te kopen voor jam, voor een andere winkel hen voor was. De verkoop van walvisvlees uit blik was een minder goed idee.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1