De week van Kee
BNNVARA

Balanceeract Arabische landen & Scholz in China voor Duitse economie

  1. Podcastschevron right
  2. De week van Keechevron right
  3. Balanceeract Arabische landen & Scholz in China voor Duitse economie

di 16 april 2024

En Turkse actualiteitenprogramma’s nodigen showbizz-deskundigen uit om geopolitieke kwesties te duiden.

(00:52) Arabische landen balanceren tussen Israël en Iran
Arabische landen zijn in een moeilijke balanceer-act beland nu er een oorlog dreigt in het Midden-Oosten. Waar Israël en Iran op gespannen voet staan, kijken landen als Saudi-Arabië en Jordanië met argusogen mee. Wat betekent de escalatie in de regio voor deze landen? En hoe gaan zij zich opstellen? Te gast is arabist Leo Kwarten.

(09:47) Scholz zoekt in China naar oplossing voor haperende Duitse economie
Het gaat niet goed met de Duitse economie, en dus gaat bondskanselier Olaf Scholz op bezoek bij een van zijn belangrijkste handelspartners: China. Samen met hoge piefen uit de Duitse auto-industrie trekt hij drie dagen door het land om hobbels in de economische relatie tussen beide landen glad te strijken. Maar het bezoek leidt ook tot kritiek, want Berlijn zou juist zijn economisch afhankelijkheid van China gaan afbouwen. En dus kan Scholz rekenen op gefronste wenkbrauwen in zijn eigen coalitie. Te gast is Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING in Duitsland.

(20:06) Buitenland Uitgelicht: Turkije
Waarom nodigen Turkse actualiteitenprogramma’s showbizz-deskundigen uit om geopolitieke kwesties te duiden? Die vraag houdt de gemoederen bezig in Turkije. VPRO-collega en Turkijekenner Cevahir Varan praat ons bij.

Presentatie: Tim de Wit