appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

De Ware Aard

In tijden van crisis komt de menselijke natuur bovendrijven, zo zegt men. Maar wat is die menselijke natuur eigenlijk? Deze zomer kijken we diep in de spiegel. Zien wij een gutmensch of een meeloper, een hypocriet of een homo economicus? Aan het woord komen 8 uitgelezen gasten over 8 boeken die ons mensbeeld bepaalden.

Podcast afleveringen

Afl. 8, De Gutmensch

zondag 30 augustus 2020, 10:00 uur

Te gast: milieu-activist en directeur van Urgenda Marjan Minnesma en Thomas Muntz, filosoof en politicoloog.

In onze serie De Ware Aard bespreken we hoe in tijden van crisis de menselijke natuur komt bovendrijven. We kijken diep in de spiegel en bespreken het menstype. Vandaag het menstype De Gutmensch, aan de hand van het boek A Paradise built in hell van Rebecca Solnit. Gespreksleiders Julie Blussé en Jos Palm.

Afl. 7, De Meeloper

zondag 23 augustus 2020, 10:00 uur

Te gast: jurist mensenrechtenschendingen Liesbeth Zegveld, en Thomas Muntz, filosoof en politicoloog.

In onze serie De Ware Aard bespreken we hoe in tijden van crisis de menselijke natuur komt bovendrijven. We kijken diep in de spiegel en bespreken het menstype. Vandaag het menstype De Meeloper, aan de hand van het boek Eichmann in Jeruzalem van Hannah Arendt. Gespreksleiders Julie Blussé en Jos Palm.

Afl. 6, De Overlever

zondag 16 augustus 2020, 10:00 uur

Te gast: schrijver Arnon Grunberg, en Thomas Muntz, filosoof en politicoloog.

In onze serie De Ware Aard bespreken we hoe in tijden van crisis de menselijke natuur komt bovendrijven. We kijken diep in de spiegel en bespreken het menstype. Vandaag het menstype De Overlever, aan de hand van het boek De Overlever aan de hand van het boek Is dit een mens van Primo Levi. Gespreksleiders Julie Blussé en Jos Palm.

Afl. 5, De Neuroot

zondag 9 augustus 2020, 10:00 uur

Te gast: arts, filosoof en schrijver Bert Keizer, en filosoof en politicoloog Thomas Muntz.

In onze serie De Ware Aard bespreken we hoe in tijden van crisis de menselijke natuur komt bovendrijven. We kijken diep in de spiegel en bespreken het menstype. Vandaag het menstype De Neuroot aan de hand van het boek Het onbehagen in de cultuur van Sigmund Freud. Gespreksleiders Julie Blussé en Jos Palm.

Afl. 4, Het Alfamannetje

zondag 2 augustus 2020, 10:00 uur

Te gast: bioloog en etholoog Frans de Waal en Thomas Muntz, filosoof en politicoloog.

In onze serie De Ware Aard bespreken we hoe in tijden van crisis de menselijke natuur komt bovendrijven. We kijken diep in de spiegel en bespreken het menstype. Vandaag het menstype Het Alfamannetje, aan de hand van het boek Descent of Man (De afstamming van de mens) van Charles Darwin.
Gespreksleiders Julie Blussé en Jos Palm.

Afl. 3, de homo economicus

zondag 26 juli 2020, 10:00 uur

Te gast: Esther-Mirjam Sent, hoogleraar Economie en filosoof en politicoloog Thomas Muntz.

In onze serie De Ware Aard bespreken we hoe in tijden van crisis de menselijke natuur komt bovendrijven. We kijken diep in de spiegel en bespreken het menstype. Vandaag het menstype De Homo Economicus aan de hand het boek The Wealth of Nations (Welvaart van Landen)van Adam Smith. Gespreksleiders Julie Blussé en Jos Palm.

Afl. 1, De Hypocriet

zondag 19 juli 2020, 10:00 uur

Te gast: schrijver/journalist Stephan Sanders en Thomas Muntz, filosoof en politicoloog.

In onze serie De Ware Aard bespreken we hoe in tijden van crisis de menselijke natuur komt bovendrijven. We kijken diep in de spiegel en bespreken het menstype. Vandaag het menstype De Hypocriet, aan de hand van het boek Belijdenissen. Gespreksleiders Julie Blussé en Jos Palm.

Afl. 2, Het Getemde Beest

zondag 19 juli 2020, 10:00 uur

Te gast: Beatrice de Graaf, hoogleraar Geesteswetenschappen en Thomas Muntz, filosoof en politicoloog.

In onze serie De Ware Aard bespreken we hoe in tijden van crisis de menselijke natuur komt bovendrijven. We kijken diep in de spiegel en bespreken het menstype. Vandaag het menstype Het Getemde Beest, aan de hand van het boek Leviathan van Thomas Hobbes. Gespreksleiders Julie Blussé en Jos Palm.

Trailer

donderdag 2 juli 2020, 22:00 uur

In onze serie De Ware Aard bespreken we hoe in tijden van crisis de menselijke natuur komt bovendrijven. We kijken diep in de spiegel en bespreken 8 menstypes aan de hand van 8 boeken

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1