De Publieke Tribune

Sociaal advocaten (29 maart 2021)

Human
  1. Podcastschevron right
  2. De Publieke Tribunechevron right
  3. Sociaal advocaten (29 maart 2021)

ma 29 maart 2021

Het kan ons allemaal overkomen: een conflict waarvoor we een advocaat in de arm moeten nemen. Een geschil met de werkgever, een echtscheiding, of een overheidstoeslag die moet worden terugbetaald. Maar niet iedere Nederlander kan zich dat veroorloven. Daar is de sociale advocatuur voor, de door de overheid gefinancierde rechtsbijstand.

Zonder sociale advocatuur geen gelijke rechtsbescherming. Bij gebrek aan rechtsbijstand belanden mensen van de regen in de drup, niet zelden met verhoogde zorgkosten, kinderen die in een probleemsituatie opgroeien, uithuiszetting, schulden, of terugvorderingen oplopend tot tienduizenden euro’s tot gevolg. In de toeslagenaffaire zagen we hoe onmisbaar het is dat burgers zich staande kunnen houden tegen een sterke overheid.

Tegelijkertijd luiden sociaal advocaten al jaren de noodklok over bezuinigingen. Niet alleen komt de rechtsbescherming van mensen met een kleine beurs in gevaar, maar sociaal advocaten zien zich steeds vaker genoodzaakt te stoppen omdat zij de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Hoe sociaal is de sociale advocatuur nog?

In deze uitzending van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met drie sociaal advocaten. Te gast zijn Reinier Feiner, Heidi Lichteveld en Petra Gerritsen.