appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Een diepgravend gesprek over een actueel onderwerp, gepresenteerd door Coen Verbraak. Vier ervaringsdeskundigen geven een blik in de binnenkamers van Nederland. Luisteren staat voorop, daarna komt de opinievorming.

Waarom we haten (29 juni 2020)

maandag 29 juni 2020, 20:30 uur

Waarom haten we? De mens heeft een ongekend vermogen tot liefhebben en samenwerking, maar toch zijn we ook in staat tot grote gruweldaden en geweld. Waar ligt de kiem van haat, hoe wordt het aangewakkerd, wanneer gaat haat over in geweld, en hoe ontstijgen we haatgevoelens en komen we tot verzoening?

In deze uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak met drie gasten in gesprek over de vraag waarom we haten:
- Liesbeth Sterck is hoogleraar ecologische determinanten van gedrag aan de Universiteit van Utrecht, en doet onderzoek naar sociaal gedrag bij o.a. apen.
- Ontwikkelingspsycholoog Nihayra Leona werkte met migrantenkinderen en weet veel van uitsluitingsmechanismen en racisme.
- Mahmoud Tighadouini radicaliseerde vanaf zijn 18e en maakte zich vanachter zijn computer op voor de jihad. Tot hij Hodgkin kanker kreeg en in het zorgzame gezicht van de artsen keek die zijn leven probeerden te redden, en niet-moslims weer als mensen ging zien.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1