appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Sicco de Knecht: “Het is niet echt des Pieter Omzigts om met zo’n flutrapport in zee te gaan”

donderdag 27 augustus 2020, 15:55 uur

Aan tafel zitten Wouter de Winther, Roos Schlikker en Spraakmaker Sicco de Knecht.

Het mediamoment van Schlikker gaat over Marieke Lucas Rijneveld. Zij won gisteren als eerste Nederlander de International Booker Prize. Het boek kreeg destijds van het NRC twee sterren. Is deze prijs een hart onder de riem voor iedere schrijver? Schlikker: “Als schrijver weet ik ook hoe ongelofelijk kwetsbaar je bent met recensies”

In zijn mediamoment wil De Winther het hebben over zijn guilty pleasure. Namelijk het televisieprogramma De Slimste Mens. Waar zit de kracht van het programma?

Dan hebben we het over het CDA. Het is weinig verrassend, maar na extern onderzoek blijkt dat er geen fouten zijn gemaakt in de CDA-lijsttrekkersverkiezing. Er zijn nog wel wat losse eindjes, maar die zijn nu niet meer te verifiëren, aldus het CDA-bestuur. Is de lucht hiermee geklaard? De Winther: “Ik ben er niet van overtuigd dat dit goed is uitgezocht”. Is deze kwestie schadelijk voor de partij?

De basketballers uit de NBA-competitie weigerden gisteravond te spelen. Op deze manier protesteren zij tegen het buitensporig politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Ook in het honkbal, vrouwenvoetbal en vrouwenbasketbal wil men niet meer spelen. Tennisster Naomi Osaka doet niet meer mee aan het WTA-toernooi in New York. Hebben deze statements en acties zin? Schlikker: “Sport is in Amerika politieker dan in Nederland”.

Tot slot: Interviewer Ab Gietelink en huisarts Rob Elens hebben een kortgeding aangespannen tegen YouTube, omdat het twee video’s van hen heeft verwijderd. In de video vertelt Rob Elens dat hij coronapatiënten goed heeft kunnen helpen met een anti-malariamiddel, hetzelfde middel dat door president Trump en Bolsonaro wordt aangeprezen. YouTube vindt dat dit soort claims niet gedaan mogen worden, omdat de werking nog niet wetenschappelijk is bewezen. Is het aan YouTube om te bepalen wat wel en niet ‘juiste informatie’ is? De Knecht: “De ‘taak’ van YouTube is slecht gedefinieerd”.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1