appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Margriet Brandsma: “Het effect van het inzetten van je ambassade is nihil”

woensdag 31 juli 2019, 15:51 uur

We hebben het over de Russische ambassades die journalisten aanvallen via Twitter. Zo werd journalist Tom Vennink van de Volkskrant beschuldigd van liegen en bedriegen. Is het vreemd dat een overheidsinstantie zich hiermee bezig houdt? Keklik Yücel zegt hierover: “Dit moeten we niet relativeren. Dat je op die manier de journalistiek aanvalt is heel fundamenteel”. Is dit een incident, of is er een verschuiving gaande?

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Catherine Keyl en Spraakmaker Keklik Yücel.

Ook hebben we het over ‘Zomer met Art’ gisteravond. In het programma bespraken Art en Katja Schuurman het onderwerp lachgas met aan tafel een arts en een handelaar. Volgens Keyl werd het onderwerp te lacherig behandeld. Had het evenwicht beter verdeeld moeten zijn? Hoe zou je als presentator in die discussie moeten staan? Welke keuze zouden onze mediakenners gemaakt hebben?

Tot slot hebben we het over de situatie in Duitsland, na wat er maandag gebeurd is. Een Eritrese man, woonachtig in Zwitserland, duwde een kind en zijn moeder onder de trein. Dit tragische drama speelde zich af op het centraal station van Frankfurt, waar gisteravond een stille tocht was. De Duitse media liggen intussen flink onder de loep: hoe hebben zij bericht over dit drama? Is het van belang om de afkomst van de dader te melden? Welke regels gelden daarvoor?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1