appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Martha Riemsma: “Meestal zit er een verschil in wat de een kwijt wil en de ander wil horen”

donderdag 24 december 2020, 12:55 uur

Aan tafel zitten Martha Riemsma, Catherine Keyl en Spraakmaker Ineke Sluiter.

Het mediamoment van Keyl gaat over de veroordeelde Turkse journalist Can Dündar. Keyl vindt de veroordeling heel erg. Ze vertelt er meer over.

Voor het mediamoment van Riemsma gaan we naar Twente. Volgens haar was hèt gesprek deze week: hoe vier je kerst? Bij Tubantia hebben ze een peiling gedaan op de website. Hiermee wilden ze ook de discussie op gang brengen. Gaan mensen zich aan de maatregelen houden?

Gisteren hadden we het er ook al even over, de eindejaarsinterviews die inmiddels een genre op zich zijn. Gisteren zagen we Hugo de Jonge en zijn Mireille, vandaag treffen we Wopke Hoekstra en Liselotte in de Telegraaf. En Mark Rutte in het AD. En Jaap van Dissel in de Volkskrant. We zien ook veel ‘onbekende’ hoofdrolspelers, zoals de helden in de zorg. Doen veel kranten hier aan mee? Hoe doen ze het bij Tubantia? Lezen onze mediakenners zulke portretten? En missen zij nog personen die niet geïnterviewd zijn? Rutte en De Jonge zijn natuurlijk veel bezig met de coronacrisis. Is het opvallend dat zij ook tijd make voor eindejaarsinterviews?

Lineke Nieber van NRC liep 10 maanden mee met de voorlichters van het RIVM. Dat idee ontstond na de protesten van de boeren, maar door corona nam haar verhaal een heel andere wending. Onze mediakenners hebben dit verhaal gelezen. Het RIVM had ook kritiek op de media, bijvoorbeeld dat het RIVM zegt: we weten het niet, en dat media daarvan maken: ‘RIVM zwijgt’. Je ziet ook het spanningsveld tussen journalisten en voorlichters. Hoe ga je als journalist om met de verschillende belangen? Volgens Riemsma is het vooral belangrijk om elkaars rol te respecteren.
Een taak van het RIVM is wetenschapscommunicatie. Heeft ‘de wetenschap’ in het algemeen ook steken laten vallen bij het aan de man brengen van het belang van onderzoek en vertrouwen kweken in de uitkomsten daarvan?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1