appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Dieuwertje Kuijpers: “Wat je nu ziet is dat de regering totale schijt lijkt te hebben aan de grondwet”

maandag 3 augustus 2020, 15:28 uur

We bespreken de noodverordeningen die op lokaal niveau worden ingesteld. Op sommige plekken lopen de besmettingen erg op, waardoor de burgemeesters extra maatregelen willen treffen. De veiligheid handhaven is belangrijk, maar volgens Kuipers zetten we hiermee de grondwet buitenspel. Dit opperde ook Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht die stelde al dat burgers dwingen om mondkapjes simpelweg niet kon. Valt deze uitzondering te legitimeren of worden de machtsverhoudingen op scherp gesteld?

Aan tafel zitten Dieuwertje Kuipers, Marc Josten en Spraakmaker René Mioch.

Het Mediamoment van Marc Josten ging over de aflevering van Zomergasten met Nazmiye Oral. Daarin werd ‘de grap’ besproken. In tijden waarin de wereld meer lijkt te polariseren wordt het moeilijker om te bepalen hoe bepalen we wat wel en niet grappig. Zij stelde: “grappen moeten over de grens heen gaan, anders zijn ze niet grappig”. Maar wanneer verandert humor in een politiek statement?

Jongeren smachten naar een gezellig samenzijn wat soms uitmondt in illegale feesten. Ontstaan hierdoor gevaarlijke toestanden en hoe gaan we hiermee om? Is dit het criminaliseren van de jeugd en onstaat hierdoor te veel maatschappelijke wrijving? Wat is de rol van de media in de verslaggeving over deze jongeren? Maakt dit de kloof tussen jong en oud te groot?

We besluiten het Mediaforum met Frank van Pamelen van het Taalteam.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1