appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Fons Orie: “Het is goed dat er door de media benadrukt wordt hóe lastig de keuze voor de rechter is”

vrijdag 20 november 2020, 15:16 uur

In het Mediaforum zitten Margriet Brandsma, Catherine Keyl en Spraakmaker Fons Orie.

In haar mediamoment neemt Keyl ons mee naar Zuid-Afrika. Ze verheugd zich op een nieuwe serie, over Oscar Pistorius. Het verhaal hield de gemoederen in Zuid-Afrika bezig. Wat hoopt Keyl te zien in de serie?

Het mediamoment van Brandsma gaat over de heftige protesten gisteren in Duitsland vanwege de nieuwe coronawet. Hoe bericht de Duitse media hierover? Is het te vergelijken met Nederland?

Sinds de coronacrisis bevindt het RIVM zich in het oog van de storm. Medialogica besteedde gisteravond aandacht aan de ingewikkelde positie van de wetenschap in het algemeen en het RIVM in het bijzonder. Hoe lastig is het om te bewegen in een debat dat steeds meer polariseert? OMT-lid Jan Kluytmans zeggen dat hij zich voorlopig terugtrekt uit het debat, omdat het te gepolariseerd is. Heeft hij een punt? Worden wetenschappers te veel in het debat getrokken op televisie? Keyl: “De wetenschap is geconfronteerd met de mediawereld waar ze eigenlijk helemaal geen kaas van hadden gegeten, blijkbaar de voorlichters ook niet”. In talkshows is niet altijd ruimte voor nuance, sprekers moeten hun punt snel en scherp neerzetten, of hun tegenovergestelde meningen verdedigen. Je kunt ook zeggen: goed dat het RIVM hier niet aan meedoet. Hoe kijken onze mediakenners hier naar? Brandsma: “Binnen de journalistiek botsen twee richtingen: de wetenschapsjournalistiek en de scoringsdrift”

Vandaag doet de rechter uitspraak in de zaak Nicky Verstappen. Opvallend is dat gisteren zowel RTL Nieuws als het NOS Journaal kozen voor de insteek: wat moet het lastig zijn voor de rechters om deze zaak te doen. Heel Nederland zou immers allang overtuigd zijn van de schuld van Jos B. Orie vertelt als voormalig rechter hoe lastig het is om een zaak te doen die in de media zo breed wordt uitgemeten.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1