appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Catherine Keyl: “Wij haalden onze schouders op, we zeiden ‘hoort bij het vak’ en gingen gewoon door”

donderdag 23 juli 2020, 15:47 uur

Aan tafel zitten Catherine Keyl, Marc Josten en Spraakmaker Julius Jaspers.

Het mediamoment van Josten gaat over de berichtgeving rondom de EU-top, en met name over wat daar ontbrak volgens hem. Josten: “Ik vond het raar dat de media dit niet eruit gehaald heeft”

In het mediamoment van Keyl hebben we het over de terugkeer van de 5 Uur Show. Is dit een goed plan van SBS? Lingo en Man Bijt Hond verdwijnen voorlopig in de ijskast. Zegt dit iets over de koers die nu gekozen wordt? Keyl: “Ze waren eerst bezig met een campingzender te maken, daarna werd het een sterrenzender en nu gaan ze toch veel meer waarde hechten aan informatie”. Hoe belangrijk is een goede vooravond voor een televisiezender? En wordt er nog veel waarde gehecht aan kijkcijfers?

Het respect voor de verslaggever is weg. Tenminste, dat werd gisteravond in het tv-programma Op1 gezegd door NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff, NOS-verslaggever Edwin van den Berg en Omroep Gelderland-hoofdredacteur Sandrina Hadderingh. Zij kunnen moeilijk kun werk doen tijdens demonstraties, omdat ze bedreigd worden door aanwezigen, zoals ook gisteren rond het zoveelste boerenprotest. Is dit iets dat de laatste jaren erger is geworden? Wanneer is deze trend begonnen? Volgens Josten in de tijd van Pim Fortuyn. Keyl heeft zelf ook vaak verslaggeving gedaan, wat zijn haar ervaringen? Hoe moeten we omgaan met het wantrouwen in de journalistiek?

Tot slot hebben we het over de culinaire journalistiek. Dat sluit natuurlijk naadloos aan bij onze Spraakmaker van vanochtend, Julius Jaspers. Josten viel op dat binnen die journalistiek de echt kritische noten niet meer gekraakt worden. Is dat zo?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1