appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Zoë Papaikonomou: ‘’Wat is nou die lijn tussen kritisch kunnen zijn op media en doorslaan naar volledige verdachtmaking?’’

maandag 28 september 2020, 17:03 uur

Aan tafel zitten Zoë Papaikonomou en Renzo Veenstra en Spraakmaker Johan Snel.

Het mediamoment van Veenstra gaat over de column van Teun van de Keuken in de Volkskrant. “Teun die schrijft dat hij iemand tegenkwam die verbaasd was dat hij een kritisch programma maakt voor de publieke omroep, ‘want dat kan toch niet?’ Toen dacht ik wel een beetje daar gaan we weer’’, vertelt Veenstra.

Eén van de verslaggevers van Veenstra deed vorige week verslag waarbij hij onderbroken moest worden. Veenstra: ‘’Mag ik het even plat zeggen? Door een ‘virusgekkie’. We moeten het maar accepteren, maar ik denk dat we nog flink wat op ons af gaan krijgen.”

Het is ook heel ingewikkeld, vult Papaikonomou aan. ‘’Trump maakt de media continu verdacht, maar aan de andere kant moet je natuurlijk wel kritisch kunnen zijn op media en dus ook op de publieke omroep. Maar wat is nou die lijn tussen kritisch kunnen zijn op media en doorslaan naar volledige verdachtmaking?”

Het mediamoment van Papaikonomou gaat over het afschermen van het privéadres van freelancers. ‘’Onze beroepsgroep wordt steeds meer freelance, dus er zijn heel veel journalisten die vanuit hun privéadres werken, wat automatisch ook je vestigingsadres wordt. Dit maakt iemand wel heel kwetsbaar en we maken veel gebruik van freelancers, hoe ga je daar dan mee om?’’ Veenstra heeft daar ook zijn bedenkingen bij.

Verder wordt de oproep van Diederik Gommers besproken om minder cijfers te noemen rondom het aantal besmettingen en doden omtrent corona. Hoe zien Papaikonomou en Snel dit?

Tot slot komt het gedrag van de supporters van Feyenoord gisteren ter sprake. De wedstrijd verliep soepel en het gejuich werd redelijk ingehouden. Hoe zien de forumleden de communicatie van deze grote clubs naar hun supporters?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1