appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

De mars naar maart

Het is campagnetijd! De lange mars naar 15 maart is ingezet. In navolging van de Presidential Podcast – over de Amerikaanse presidentsverkiezingen – richt Chris Kijne de blik nu op eigen land. Samen met Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing word je van nu af aan begeleid naar de stembus. In eerste instantie tweewekelijks, maar als de spanning oploopt, voeren wij ook de frequentie op. En er mag vooral ook gelachen worden…

Podcast afleveringen

#9: Maar ja, wie heeft er gewonnen?

maandag 20 maart 2017, 15:00 uur

Download

De kiezer heeft gesproken. Maar wat heeft hij/zij gezegd? Betekent de winst van Groen Links en D’66 dat de roep om een ‘open’ samenleving in de lift zit? Heeft met het ‘goede’ populisme van CDA en VVD de wens voor een meer gesloten samenleving juist vaart gekregen? Of is het misschien alleen maar mogelijk om de verliezers aan te wijzen, waarbij datzelfde CDA toch net als de PvdA al jaren in een ogenschijnlijk onafwendbare negatieve dynamiek terecht is gekomen. Vragen genoeg voor Volkskrant columniste Sheila Sitalsing en VPRO-presentator Chris Kijne

#8: Wat is Gamechanger in het Turks?

maandag 13 maart 2017, 14:00 uur

Download

En toen werd het spel toch nog veranderd. Door het duo Rutte-Erdogan. Of eigenlijk het trio Rutte-Erdogan-Wilders. Of, zoals Lodewijk zelf natuurlijk graag benadrukt: door het kwartet Rutte-Asscher-Erdogan-Wilders. En vergeet Bert Koenders niet. Hoe het ook zij: het kan haast niet anders of dit laatste turbulente campagneweekend zal iets doen met de uitslag van onze verkiezingen; de identiteits-integratie-migratiekwestie komt deze laatste dagen opeens toch weer boven drijven. Maar wat zal dat effect zijn? Volkrant-columniste Sheila Sitalsing en VPRO-presentator Chris Kijne bezien de opties en blikken terug op de campagne.

#7: Veel geschreeuw maar weinig wol

maandag 6 maart 2017, 16:00 uur

Download

Het was weer een dolle-avond in Carre, met een journalistieke game-changer: een vragen-mitraillette die niet op antwoorden zat te wachten. Maar wat levert al het verkiezingsgeweld op radio en televisie eigenlijk op? Hoe harder er gedebatteerd en aan de tand gevoeld wordt, des te minder gebeurt er in de peilingen. Behalve misschien het langzaam wegzakken van de PVV die juist nergens aan meedoet. Maar duidelijker wordt het niet, want waar gaat het eigenlijk over in deze campagne? Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing en VPRO-presentator Chris Kijne vragen het zich af.

#6: De Game-Changer (not)

maandag 27 februari 2017, 15:00 uur

Download

En eindelijk is de campagne begonnen. Misschien dacht u dat die al drie maanden bezig was, maar zondag 26 februari was daar het officiële begin in de vorm van het veelbesproken RTL-debat. Ruim een miljoen mensen zagen Sybrand Buma, Alexander Pechtold, Lodewijk Asscher, Emile Roemer en Jesse Klaver zoeken naar overeenkomsten en verschillen, de leider op links of de uitdager van Rutte in het midden. Zijn ze er een beetje uitgekomen, zo zonder de koplopers? En deed de game-changer ook mee? Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing en VPRO-presentator Chris Kijne keken ook….

#5: De tweestrijd: landsbelang of lariekoek?

vrijdag 17 februari 2017, 16:00 uur

Download

Het Salomonsoordeel van de economische rekenmeesters is binnen, de peilingen komen in beweging en gedebatteerd zal er worden, of de winners-to-be dat nou leuk vinden of niet. Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing en VPRO-presentator Chris Kijne hakken zich een weg door een woud van frames, campagne taal en stemadviezen om de weg naar 15 maart voor u te klaren.

#4: Het nieuwe normaal

maandag 23 januari 2017, 17:00 uur

Download

De premier en lijsttrekker van de VVD positioneert zich steeds duidelijker in het identiteitsdebat dat de toon en inhoud van deze verkiezingscampagne lijkt te gaan domineren: Sinds maandag 23 januari zegt hij te weten wat wij hier normaal vinden. En roept iedereen die zich niet normaal weet te gedragen, of het fundamenteel oneens is met ons normaal, op om zijn biezen te pakken. Wat levert dit zijn partij op, samen met het uitsluiten van een regering met de PVV zonder de partij zelf uit te sluiten? Wat is het risico? En hebben ze er, in het midden en ter linkerzijde, al een antwoord op? Sheila Sitalsing (de Volkskrant) en Chris Kijne (VPRO) beschouwen voort in deze 4e aflevering van de Mars naar maart.

#3: De tijdgeest tegen het koopkrachtplaatje

maandag 9 januari 2017, 18:00 uur

Download

Aflevering 3 van De mars naar maart. De jongste peilingwijzer, van 20 december, zet de PVV met tussen de 31 en 37 zetels ruim aan kop. Vanwaar die toch opvallende stijging? Het Oekraine-ding? En biedt dat ook perspectieven voor de Oekraine-boys die alledrie een eigen lijst begonnen? En waarom profiteren noch de PvdA en de licht wegzakkende VVD van het economisch herstel? Tekent zich al Nieuw Leiderschap af op links? Vragen genoeg voor een volgende etappe in de Mars naar Maart. Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing en VPRO-presentator Chris Kijne zoeken antwoorden.

#2: Drama links en drama rechts

dinsdag 20 december 2016, 07:00 uur

Download

De oogst van twee weken campagne is niet gering: Geert Wilders werd veroordeeld, maar kreeg geen straf. Wat hem er niet van weerhield te verklaren dat de rechters ‘aan de verkeerde kant van de geschiedenis’ staan. Lodewijk Asscher neemt de leidsels over van Diederik Samson in een poging het PvdA-karretje uit de prut te trekken. En drie kamerleden deden een anonieme poging om hun politiek leider er juist in te doen belanden. Stof te over voor Volkskrant –columniste Sheila Sitalsing en VPRO-presentator Chris Kijne in de tweede aflevering van de podcast De Mars naar Maart. Een productie van VPRO Podcast en de Volkskrant.

#1: Tableau de la troupe

dinsdag 6 december 2016, 08:00 uur

Download

Aflevering 1 van De mars naar maart. De congressen vliegen ons om de oren en hier en daar woedt zowaar een heel echt lijkende lijsttrekkersstrijd. De premier is allang de premier van de VVD en niet meer van alle Nederlanders. In het midden proberen de voorheen grote partijen opnieuw aansluiting te zoeken bij hun verloren kiezers, aan de flanken staan de nieuwkomers te trappelen om ze binnen te halen. In de eerste van een serie tweewekelijkse podcasts tot aan de verkiezingen in maart onderzoekt VPRO-presentator Chris Kijne met Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing hoe het speelveld erbij ligt.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1