appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: EenVandaag
Afbeelding

Drie gepassioneerde wielren-experts - Mart Smeets, Joost Vullings (EenVandaag) en Martijn Hendriks (NOS) - geven in de wielerpodcast De Kopgroep hun kijk op de Tour de France.

#1 - Tour de France: Brussel (S03)

vrijdag 5 juli 2019, 10:47 uur

Nog een dag en dan start de Tour in Brussel. De leden van de Kopgroep zijn er helemaal klaar voor. Het gaat over Eddy Merckx wiens touroverwinning 50 jaar geleden de reden is voor de start in de Belgische hoofdstad. Martijn zag hoe de grootste wielrenner aller tijden daar op indrukwekkende wijze werd geëerd.

Er is meer historie: dertig jaar geleden was Erik Breukink de laatste Nederlander in het geel. Dylan Groenewegen kan hem zaterdag opvolgen door te winnen in Brussel. Zijn kansen zijn goed, zegt Martijn Hendriks.
En de gele trui voor de leider in de Tour bestaat dit jaar honderd jaar. Mart staat daar dagelijks bij stil met een bijzonder historisch verhaal. Vandaag gaat het over Jean Robic. De man die in 1947 de Tour won zonder een dag in het geel gereden te hebben. Een prestatie die hij deelt met Jan Janssen, die in 1968 in de afsluitende tijdrit de eindoverwinning pakte. Robic verongelukte in 1980 nadat hij huiswaarts reed na het overwinningsfeest van de laatste Nederlandse tourwinnaar Joop Zoetemelk.

Joost weet zeker dat Steven Kruijswijk de opvolger wordt van Zoetemelk. De Fransen wachten ook al 34 jaar op een nieuwe tourwinnaar. En daarom is deze Tour op maat gemaakt voor Romain Bardet, weet Mart, die toch denkt dat Yates de eindzege gaat opeisen. Alleen welke Yates? Martijn denkt dat Geraint Thomas net als vorig jaar de beste gaat blijken. Wie er gelijk heeft, het zal blijken. Een ding is zeker: Parijs is nog ver.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1