Bureau Buitenland

Ramadanbestand brengt hoop in Jemen

VPRO
  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Ramadanbestand brengt hoop in Jemen

di 5 april 2022

Ramadanbestand brengt hoop in Jemen


Er gloort licht aan de horizon voor Jemen. Het land kent al jarenlange dieptepunten door de burgeroorlog. Er heerst een grote hongersnood en een groot deel van de bevolking is afhankelijk van humanitaire hulp. Dat lijkt te gaan veranderen tijdens de Ramadan nu er een staakt-het-vuren is bereikt. Wat betekent dat? En is het een opmars naar vrede? Daarover antropoloog en arabist Leo Kwarten.
Macron wil alvast EU-verbod op Russische steenkolen en olie


Het tot-voor-kort ondenkbare scenario waarbij geen gas, olie of steenkool uit Rusland de EU wordt ingevoerd, lijkt bespreekbaar te worden. Macron gooit de knuppel in het hoenderhoek. De Franse president wil samen met andere EU-landen zo snel mogelijk van brandstoffen uit Rusland afstappen. Maar gaat Macron de Europese neuzen wel dezelfde kant op krijgen? En hoe denken ze in Berlijn er over? We bespreken het met oud Duitsland-correspondent Margriet Brandsma en (Trouw) EU-correspondent Romana Abels.


Buitenland Uitgelicht - China


In China moet iedereen met een positieve coronatest naar een speciaal quarantainecentrum, ongeacht of die persoon nou ziek is of niet. Recentelijk leidde dat tot ophef in miljoenenstad Shanghai, omdat er op grote schaal ouders van hun kinderen worden gescheiden. Daarover Chinakenner Manya Koetse.