Bureau Buitenland

Een diepe economische crisis verenigt Sri Lanka in protest

VPRO
  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Een diepe economische crisis verenigt Sri Lanka in protest

vr 1 april 2022

Een diepe economische crisis verenigt Sri Lanka in protest


Tientallen gewonden vielen er vannacht bij een poging het huis van de Sri Lankaanse president Rajapaksa te bestormen. In Sri Lanka groeit protest tegen de tot voor kort nog populaire regering en praktisch het hele land doet mee. Een historisch diepe economische crisis zorgt voor enorme tekorten en lange rijen. De straatverlichting brandt er al niet meer, papiertekorten maken schoolexamens onmogelijk en door brandstoftekorten kan de bus niet rijden. Kan de president nog aanblijven? En wie durft het land nog geld te lenen? We bespreken het met Bart Klem, Sri Lanka-expert verbonden aan de Universiteit van Gotenburg in Zweden.Drones hebben een opmerkelijke rol in de oorlog


Ze zijn slim, effectief en uiterst moeilijk uit de lucht te schieten: Drones spelen een hele belangrijke rol in de oorlog tegen Rusland. En in Tigray waren ze zelfs de gamechanger. Wat maakt ze in de huidige oorlogvoering zo onmisbaar? Dat vragen wij aan Wim Zwijnenburg, onderzoeker bij vredesorganisatie Pax.


Buitenland Uitgelicht - Polen


Onlangs kondigde de Poolse premier Morawiecki aan dat het land radicale stappen gaat zetten om minder afhankelijk te zijn van Russische energie. Tegelijkertijd uitte hij zijn frustraties over Duitsland. In Polen denkt men dat er door de Duitsers veel te halfslachtig wordt gereageerd. Daarover vertelt journalist Dore van Duivenbode.