Bureau Buitenland
VPRO

1e uur: Vredesbewegingen in Israël, de pispot van Duchamp, de column van Nelleke Noordervliet, spanningen rond de Suwałki-corridor, boeken met Nadia Bouras, 10-03-2024.

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. 1e uur: Vredesbewegingen in Israël, de pispot van Duchamp, de column van Nelleke Noordervliet, spanningen rond de Suwałki-corridor, boeken met Nadia Bouras, 10-03-2024.

zo 10 maart 2024

(01:21) Deze week reed een Israëlische organisatie met vrachtwagens vol hulpgoederen richting Gaza. Wat voor plek is er in Israël nog voor dit soort organisaties en welke positie hadden dit soort groepen eerder? Te gast is over dit onderwerp is Peter Malcontent.

(16:10) Het wordt gezien als hét voorbeeld van de moderne kunst: het wereldberoemde urinoir met handtekening van kunstenaar Marcel Duchamp. Maar was hij wel de echte bedenker? Regisseur Barbara Visser maakte de documentaire 'Alreadymade' hierover en is te gast.

(27:15) De column is van Nelleke Noordervliet.

(31:07) ‘De achilleshiel van de NAVO’, dat is de bijnaam voor de Suwałki-corridor die Wit-Rusland en Rusland met elkaar verbindt. Wat is de geschiedenis van dit gebied? En hoe werkt deze door in het heden? Mark Middel bezocht onlangs het gebied en is te gast.

(42:39) Nadia bespreekt een tentoonstelling en twee boeken:

· De tentoonstelling Frans Hals van het Rijksmuseum

· Steven Nadler – De portretschilder: Frans Hals en zijn wereld

· Varian Fry – Vluchtoord Marseille

Meer info: https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/10-03-2024.html