appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Op 24 mei 2021 wordt icoon Bob Dylan 80 jaar. In de aanloop daarnaartoe brengt de VPRO de BOBcast, een podcastserie in 26 delen, vanaf zijn 79e verjaardag. Dylan is wellicht de belangrijkste popmuzikant en tekstdichter van de afgelopen zestig jaar en een cultureel-maatschappelijk icoon dat geen gelijke kent.

15. Bob, de profeet

zondag 20 december 2020, 04:00 uur

Een kerstuitzending zonder Bijbelse referenties is natuurlijk geen kerstuitzending. Maar ook als het geen christelijke feestdag was, zou Jos de Putter, gelauwerd documentairemaker, hebben moeten wijzen op de toch vrij onverklaarbare profetische gaven van Bob Dylan.

Niet om het een of ander, maar leg maar eens uit hoe iemand op 11 september 2001 een plaat uit kan brengen die begint met een nummer dat maar al te zeer van toepassing lijkt op de dramatische gebeurtenissen van die dag. Laten we het zo zeggen: een ongewoon scherp gevoel voor de tijdgeest kan Bob niet ontzegd worden. Het draagt bij aan de mythe, die heeft geleid tot deels misschien wel al té fanatieke volgers, over wie De Putter een indringende documentaire maakte. En die kerstplaat? Daar moeten we toch nog maar eens heel goed naar luisteren.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1