appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Of je nu een unieke naam hebt, of juist een algemene, er zit achter elke naam wel een bijzonder verhaal. Waar komt je naam vandaan? Wat zegt een naam over iemand?

Zo gaan we op zoek naar de meest getatoeëerde naam van Nederland, en komen we er achter wat de onverwachte naam is van de meest gekuste vrouw ter wereld. Hoe ontstaat een hippe naam? Hoeveel Henk&Ingrids zijn er nu echt? Heeft iedereen een oom Herman? Hoe is het als niemand je bij je naam durft te noemen? En wat vinden de twee broers Henk er van dat ze hetzelfde heten?

Gemaakt door Edda Heinsman, eindredactie Saar Slegers, eindmontage Olivier Rekers.

#5 - Aangenaam, Tom (S02)

vrijdag 25 december 2020, 07:00 uur

Eindelijk kerstmis! De tijd van kerstbomen, van in de supermarkt stiekem meezingen met Mariah Carey, lampjes aan, warme chocomel, liefst een knapperend haardvuur, en dan een mooi kerstverhaal.

In deze speciale Aangenaam-kerstaflevering gaan we terug naar het jaar 2001, toen er nog geen afstand gehouden hoefde te worden, iedereen nog gewoon naar kantoor ging, en de jaarlijkse kerstborrel dé plek was voor jonge heimelijke geliefden om elkaar eindelijk -in licht aangeschoten toestand- de liefde te verklaren.

“We draaiden al een tijdje om elkaar heen, maar we hadden onze hoop op de kerstborrel gevestigd. Dat is wel een moment waarop het een beetje uit de hand kan lopen.”
...
“En toen was ik zwanger”

Maar welke naam past bij dit kerstverhaal? Dit keer geen Maria, Jozef of Jezus, geen Gabriel en zelfs geen Rudolph. Deze aflevering gaat over de naam Tom.

Tom is een afkorting van Thomas. In de namendatabank van het Meertens instituut komt de naam 23 duizend keer voor. Tom is overal in het land te vinden, de naam was het populairst in de jaren 90. De naam Thomas komt zelfs wel 40 duizend keer voor. Hij is ook overal in Nederland te vinden, en het populairst in Edam-Volendam. Daar heet ruim 3% van de mannen Thomas.

Er zullen niet veel mensen zijn die bij kerst aan de naam Tom of Thomas denken. Toch is de naam echt aan kerst verbonden, tenminste in sommige regio's. Dus op naar Friesland, naar het dorpje Katlijk ten oosten van Heerenveen, zeshonderd inwoners en met als trots van het dorp: het Thomaskerkje. Ik spreek er af met Folkert Sterkenburgh van de Stichting Alde Fryske Tsjerken en met Dominee Dingena Hasper.
Hoe zit dat met Tom en Thomas? En hoe is het verder gegaan met de verliefde collega's van de kerstborrel? Je hoort het in 'Aangenaam, Tom!'.

Gemaakt door Edda Heinsman, eindredactie: Saar Slegers, eindmontage: Olivier Rekers.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1