Podcast

Zorgen afweerstoornissen voor nieuwe corona-varianten? Marion Koopmans legt uit

foto: Illustratie, niet de patiënt in kwestie (bron: Pixabay)foto: Illustratie, niet de patiënt in kwestie (bron: Pixabay)
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgen afweerstoornissen voor nieuwe corona-varianten? Marion Koopmans legt uit

Bij de meeste mensen is COVID-19 na zo'n twee weken weer uit het lichaam, maar er is een groep waarbij het veel langer aanhoudt. Zo is er een geval bekend van een man die meer dan 100 dagen geïnfecteerd was. Over deze patiënten zijn zorgen, vertelt viroloog Marion Koopmans in Virusfeiten, want er wordt gevreesd dat in het lichaam van deze patiënten nieuwe varianten kunnen ontstaan. "Er is soms sprake van een wildgroei aan mutaties", vertelt Koopmans op basis van wetenschappelijk onderzoek uit Cambridge.

#26 - Patiënten steeds jonger, maar beter behandelbaar - Virusfeiten

Veel patiënten hebben een verminderde afweer. Dit kan allerlei redenen hebben. Binnen deze groep is er een kleine groep waarin mogelijk varianten kunnen ontstaan, vertelt Marion Koopmans: "Dit zijn mensen met serieuze afweerstoornissen."

Varianten

Koopmans vertelt in de podcast hoe dit werkt, op basis van een studie naar één patiënt. "In die studie is heel gedetailleerd uitgezocht hoe het werkt", vertelt Koopmans. "Ze hebben gekeken naar één patiënt van een jaar of 70 uit Engeland. Hij had een afweerstoornis en kreeg COVID. Hij werd behandeld maar hij raakte het virus maar niet kwijt. Toen hebben ze gedurende drie maanden virussen in zijn lichaam gekarakteriseerd en dan zie je dus dat er virussen ontstaan met veranderingen, mutaties."

In het lichaam van deze patiënt waren veel verschillende mutaties te zien. Koopmans: "De onderzoekers zeggen: de theorie dat dit soort patiënten een bron kunnen zijn voor varianten is eigenlijk wel realistisch." Als deze patiënt deze variant doorgeeft aan anderen, kan er met een beetje pech weer een nieuwe coronagolf ontstaan, omdat de nieuwe variant bijvoorbeeld sneller verspreidt, zoals eerder met de Britse variant te zien was.

Dé oplossing is om te zorgen dat deze patiënten het virus niet of zo min mogelijk door kunnen geven. "Vaak weten de patiënten zelf al dat ze voorzichtig moeten zijn omdat ze gevoelig zijn voor infecties", vertelt Koopmans, "ook zou je moeten zorgen dat iedereen om die patiënt heen volledig gevaccineerd is." De wetenschappers pleiten voor goede monitoring van dit soort patiënten, zodat een uitbraak voorkomen kan worden.

Niet bij iedereen met een verminderde afweer

Een verminderde afweer komt bij een brede groep patiënten voor, benadrukt Koopmans, maar dit onderzoek gaat echt maar naar een klein aantal patiënten. Mensen met kanker of een hematologische afwijking hebben ook een verlaagde afweer, als ook mensen die medicijnen slikken om de afweer te redden omdat ze bijvoorbeeld een auto-immuunziekte hebben, maar daarbij bestaat de aanwijzing voor varianten niet.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie