Podcast

Podcast De Dag: Aan de randen van godsdienstvrijheid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Aan de randen van godsdienstvrijheid

Kerkgangers mogen tijdens de lockdown met honderden tegelijk samenkomen in de kerk. Christelijke scholen mogen zich bemoeien met relaties van homoseksuele leerlingen. Waar ligt de grens van godsdienstvrijheid?

#808 - Aan de randen van godsdienstvrijheid - De Dag

De volle kerkbanken afgelopen weekend in Krimpen aan den IJssel en op Urk hebben tot veel verontwaardiging geleid. Helemaal toen journalisten werden aangevallen door kerkgangers en dat vervolgens door enkele kerkleden werd goedgepraat. Veel mensen vragen zich af waarom mensen wel naar de kerk en niet naar het theater, het terras of de voetbalclub mogen. Voor het antwoord op die vraag wordt vaak verwezen naar het in de grondwet vastgelegde recht op vrijheid van godsdienst.

De discussie over de grenzen van godsdienstvrijheid is actueel, ook na het bericht in NRC dat homoseksuele leerlingen van een school in Gorinchem gedwongen werden om uit de kast te komen. Moet de vrijheid van godsdienst ingeperkt worden, of misschien helemaal geschrapt? Schrijver, predikant en Theoloog des vaderlands Almatine Leene vindt van niet, zegt ze in podcast De Dag. Gelovigen mogen van haar God ook best boven de staat plaatsen. Toch heeft ze met verbijstering naar de gebeurtenissen in Krimpen en Urk zitten kijken en hoopt ze dat er naast godsdienstvrijheid ook meer nagedacht wordt over godsdienstverantwoordelijkheid.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie