Podcast

'Stap niet uit de euro, maar maak wel nieuwe afspraken'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stap niet uit de euro, maar maak wel nieuwe afspraken'

[EO] In de nieuwe aflevering van Europa Draait Door is oud-directeur van de Nederlandsche Bank en tegenwoordig hoogleraar monetaire economie Lex Hoogduin te gast. Hij heeft veel kritiek op het huidige beleid rondom de Euro. Eruit stappen is niet verstandig, maar er moet wel eens goed naar de afspraken worden gekeken, vindt hij.

{podcast audio="149180" caption="Europa Draait Door #14 - Moeten we misschien uit de euro? (S02)" }

Hoogduin weet alles van de totstandkoming van de euro want hij was van 1997 tot 2001 persoonlijk adviseur van Wim Duisenberg, de eerste president van de Europese Centrale Bank.

Helaas weet hij ook alles van de afspraken die na Maastricht werden geschonden door sommige lidstaten. Zo verbiedt het verdrag een bail-out. In de eurozone worden landen die failliet dreigen te gaan, zoals Griekenland, echter wel degelijk gered.

Duitsland

Het is nog niet doorgedrongen tot de Nederlandse kranten maar het Duitse Ministerie van Financiën is niet meer in handen van monetaristen die vroeger samen met hun Nederlandse collega’s Zuidelijke lidstaten voorhouden dat solidariteit solide nationaal beleid vereist. De havik Schauble is immers opgevolgd door de SPD'er Olaf Scholz die twee Keynsianen op topposities heeft benoemd.

Chief Economist van het ministerie is tegenwoordig Jacob von Weiszacker en Staatssecretaris Dr. Jörg Kukies die gepromoveerd is in Chicago en jarenlang heeft gewerkt voor Goldman Sachs. Samen hebben zij aan het Frans-Duitse voorstel gewerkt dat een element van schuldendeling betreft dat Berlijn vroeger altijd samen met Nederland en andere noordelijke lidstaten onacceptabel achtten.

Ordnungsliberalen

Hoogduin benadrukt in de podcast dat Nederland het in de strijd voor Zuidelijke hervormingen en schuldherstructurering dus tegenwoordig zonder Duitse steun moeten stellen.

Vroeger kon ons land blindelings vertrouwen op de zogenaamde Ordnungsliberalen die niet geloofden dat een overheidsstimulans enige zin zou hebben zonder hervormingen gericht op versterking van de concurrentiekracht. De gematigde Nederlandse monetaristen, die overigens ook oog hadden voor begrotingsbeleid en loonpolitiek, konden het goed vinden met de Ordnungsliberalen.

Herstelfonds

Hoogduin stelt nuchter vast dat het Europese Herstelfonds in de opzet van de Europese Commissie geen oplossing zal bieden aan de Schuldenproblematiek. Hij vreest eveneens dat de miljarden investeringen niet zullen leiden tot een grotere verdiencapaciteit van de Italiaanse economie aangezien de Italiaanse staat niet excelleert in goed bestuur.

Hij pleit niet voor een Nederlandse eenzijdige terugtrekking uit de eurozone maar vindt wel dat het tijd wordt voor een nieuw verdrag met nieuwe afspraken waarin ook de geschonden no bail-out-regel weer in ere kan worden hersteld.

Beeldenstorm

In de podcast besteden Tim en Arend Jan eveneens aandacht aan de Britse beeldenstorm die, net als elders, geen grenzen lijkt te kennen. Moeten straks ook de standbeelden van Socrates en Aristoteles, die beide slavernij in de Oudheid verdedigden, sneuvelen?

Luister Europa Draait Door via de website, de app of andere podcastplatforms.

Ster advertentie
Ster advertentie