Podcast
AVROTROS

Jortcast #232: 'we krijgen géén hyperinflatie'

foto: Christine Lagarde, president van de ECBfoto: Christine Lagarde, president van de ECB
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast #232: 'we krijgen géén hyperinflatie'

Terwijl in Brussel en bij de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt honderden miljarden over het oude continent worden verdeeld om de verschillende economieën weer aan de praat te krijgen, dreigt een geldontwaarding van jewelste. Gratis geld bestaat immers niet. Toch is die vrees ongegrond, zegt dr. Menno Middeldorp, hoofdeconoom van de Rabobank, in dr Kelder en Co.

{podcast audio="142710" caption="#232 - Inflatie? Simsalabim, schuld zoek!" }

"Een beetje inflatie is niet erg en hyperinflatie krijgen we niet", luiden Middeldorps geruststellende woorden. "Alleen als de ECB hier stelselmatig mee zou doorgaan, terwijl inflatie daadwerkelijk op gang komt, dan is die angst terecht. Het massaal opkopen van obligaties is namelijk een reactie op de economische klap van de coronacrisis."

Weimar

"Als die stimulering van de economie te hard zou gaan, ja dan krijg je inflatie. Overigens is dat eigenlijk de bedoeling, want twee procent inflatie is zelfs een doelstelling van de ECB. Een beetje inflatie is zelfs goed voor de economie Je krijgt pas Weimar als ze het teveel doorzetten", zegt Middeldorp.

De ECB heeft verder ook niet veel mogelijkheden omdat de economie stimuleren door de 'korte rente' te laten dalen, wat vanwege de lage rentestand momenteel niet mogelijk is. Rest dus het opkopen van staatsobligaties. Maar waarom zou de ECB dit willen doen?

Infuus

Middeldorp hierover: "Ze kopen enorm veel staatsschuld op. Ze proberen van alle landen op te kopen. Ze mogen namelijk niet monetair financieren. Dus alles wat daar een beetje op lijkt, proberen ze uit de weg te gaan. Tenzij dat grijze gebied echt niet anders kan." Het opkoop-programma van de ECB beperkt zich om die reden dus niet alleen tot Zuid-Europese landen.

Middeldorp gelooft in de kracht van de ECB, ondanks de kritiek op het feit dat lidstaten een pomp met gratis geld wel handig vinden. "Dát is waarom je een onafhankelijke centrale bank neerzet. Zodat die zegt: wanneer die inflatiedoelstellingen bereikt zijn, gaan we het infuus uitzetten. De patiënt is genezen'."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie