appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Mischa luistert podcasts: De Tweede, Boeken FM en Peptalk

AVROTROS
vrijdag 9 augustus 2019 | AVROTROS | Mischa Blok Twitter

Een betere podcastwereld begint bij jezelf. Daarom luister ik de hele dag door podcasts, op zoek naar parels, podcasts die je gehoord moet hebben. Natuurlijk houd ik jou op de hoogte van mijn zoektocht! 

#12 - De Tweede - Boeken FM - Peptalk

De Tweede: Op zoek naar het standaardgezin ★★★☆☆

De titel doet misschien vermoeden dat deze podcast vooral bedoeld is voor ouders die twee kinderen hebben of die twijfelen over wel of geen tweede kind. Deze podcast van De Correspondent is veel breder dan dat. Radiomaker Jair Stein en schrijver Lynn Berger onderzoeken het standaardgezin. Wat is het standaardgezin en hoe komt het dat het Nederlandse gezin zo vaak uit twee kinderen bestaat? De beweegredenen zijn even banaal als herkenbaar: Dat past goed in de auto, dat is wel zo gezellig als je in een restaurant gaat eten, en: ze kunnen lekker met elkaar ravotten… De persoonlijke aanpak waarbij de makers putten uit hun eigen ervaringen, hun gesprekken met mensen uit hun nabije omgeving en de prachtige montages maken deze podcast boeiend voor eenieder die deel uitmaakt of ooit heeft uitgemaakt van een gezin. Eigenlijk iedereen dus.

Boeken FM ★★☆☆☆

In deze podcast van Das Mag en De Groene Amsterdammer dragen Ellen Deckwitz, Joost de Vries en Peter Buurman om beurten een boek aan dat vervolgens besproken wordt. Hier wordt ruim de tijd voor genomen, de meeste afleveringen duren ongeveer een uur. Dan vraag je wel veel van de luisteraar, die om drie verschillende redenen voortijdig kan afhaken. Omdat je al snel ontdekt dat je het besproken boek niet zult gaan lezen. Omdat je juist wél van plan bent om het boek te gaan lezen en je bang bent voor spoiler alerts. Omdat de manier van bespreken je afschrikt. Zelf kampte ik vooral met die laatste reden. Als boeken worden besproken aan de hand van termen als ‘oedipaal’, ‘het olfactorische aspect’ en ‘inzoomen op het specifiek menselijke’, dan ben ik weg. Jammer, want het drietal heeft een goede klik en prettige stemmen om naar te luisteren. 

Peptalk ★★★☆☆

Praten over humor. Is dat leuk? Ik vind van wel. Dat bewijst cabaretier en acteur Pepijn Schoneveld in zijn podcast ‘Peptalk’. Hij interviewt mensen die zich bezighouden met humor. Grote namen, zoals Arjen Lubach, Alex Klaasen en Henry van Loon. Gelukkig ook de minder bekende namen, zoals Daan Boom en Jim Deddes. Hoewel cabaretiers en comedians doorgaans niet gemakkelijk te interviewen zijn - uit angst om de controle uit handen te geven? - gaat het Pepijn gemakkelijk af. Misschien omdat hij tot hetzelfde soort behoort en hij ze als vrienden interviewt? Enige nadeel is dat het vanuit die vriendenpositie soms lastig kan zijn om confronterend uit de hoek te komen. 

Benieuwd wat het VINK-panel van bovenstaande podcasts vindt? En nieuwsgierig naar fragmenten uit deze podcasts, zodat je zelf een oordeel kunt vellen? Luister dan nu naar VINK!

VINK, dé Podcastgids van Nederland

VINK, dé Podcastgids van Nederland, neemt je aan de hand door podcast-makend Nederland. Radiorecensent Vincent Bijlo, podcast-recensent van de Volkskrant Stan Putman en NPO Radio 1-presentator Mischa Blok struinen door het alsmaar groeiende podcast-aanbod.

VINK luister je via de website en app van NPO Radio 1, iTunes, Google Podcast, Castbox en Stitcher. Wil je zelf VINK luistertips geven? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

#10 - Op ons bord - Hardlooppodcast De Pacer - Datevermaak - BNR De Wereld

#11 - Reisgenoten - Zin in het alledaagse - El Tarangu

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1